Περνώντας σήμερα μια βόλτα από το Κατράκειο, με έκπληξη διαπίστωσα μια πινακίδα 2.5×2.5m η οποία έγραφε τα εξής: 2011, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας!

Η αλήθεια είναι πως γνώριζα, από μια παλαιότερη συζήτηση που είχα κάνει με τον πρώην δή- μαρχο Κερατσινίου κ. Μελά, ότι ένα κομμάτι από την περιοχή συνοριακά άνηκε στον γειτονικό μας δήμο αλλά πραγματικά, μπρος στο θέαμα που αντίκρισα σήμερα, δεν είχα να πω τίποτα. Έ- μεινα στην κυριολεξία άφωνος.
Η συνοριακή γραμμή, σύμφωνα με όσα μου είχε πει ο πρώην δήμαρχος Κερατσινίου, είναι η νο- ητή προέκταση της Μαραθωνομάχων η οποία αν είχαμε τη δυνατότητα να τη χαράξουμε, θα βλέ- παμε πως περνά μέσα από το Δημοτικό Θέατρο της Νίκαιας, ορίζοντας τα 3/4 αυτού περίπου στον γειτονικό μας δήμο.
Η πινακίδα βέβαια, όχι μόνο δε στήθηκε μέσα στο Κατράκειο, η εν πάση περιπτώση πλάγια σε αυτό, αλλά τσιμεντώθηκε επιβλητικά 2.5×2.5m στις αρχές σχεδόν του πάρκου, σ’ έναν χώρο που ασφαλώς και δεν του ανήκει.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο halkidona.gr ο κ. Λογοθέτης, Δήμαρχος Νίκαιας την εποχή που θεμελιώθηκε το θέατρο, οι εργασίες οικοδόμησης και το οτιδήποτε έχει γίνει στην περιοχή, από την εποχή εκείνη ως σήμερα, ανήκουν πλήρως στη Νίκαια και πλέον στον ενοποιημένο Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως μέρος της περιοχής του Κερατσινίου, είχε απαλλοτριωθεί επί δημαρχίας του.
Ο κ. Τζανής απέφευγε επιμελώς, μέσω της γραμματείας του, να επικοινωνήσει μαζί μας. Αρκετές ώρες αργότερα και έπειτα από επίμονα τηλέφωνά μας, αρκέστηκε στην παρακάτω γραπτή δήλω- ση:

Κερατσίνι 14.04.2011
Σχόλιο του Δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας Λουκά Τζανή σε σχέση με το υποτιθέμενο θέμα που δημιουργήθηκε για τα όρια του Δήμου.
Ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας ουδέποτε επιχείρησε να ιδιοποιηθεί ιδιοκτησιακά δι- καιώματα του Δ. Νίκαιας. Απεναντίας συμμορφώνεται πλήρως με την με αριθμό 3/28.9.81 απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου καθορισμού των ορίων των ανωτέρω Δήμων. Δικα- στική απόφαση της οποίας της οποίας τις έννομες συνέπειες οφείλουν όλοι να σέβονται.
Γραφείο Τύπου

Απορίας άξιο είναι βέβαια το γεγονός πως ένας χώρος που ως πριν ελάχιστα μόλις χρόνια δεν συνδεόταν από πουθενά με το Κερατίνη, θα μπορούσε σήμερα να ανήκει σε αυτό. Αν για παρά- δειγμα κλείσει και πάλι ο δρόμος, τι θα είναι αυτό που θα συνδέει τον γειτονικό δήμο με το σύμ- βολο της πόλης μας;
Από την άλλη, πως είναι δυνατόν κάτι που για 30 χρόνια πληρώνει για τη λειτουργία του και για έργα συντήρησης και αναβάθμισης, μέσα από τα δημοτικά τέλη, αποκλειστικά ο Νικαιώτικος λαός, να έρχεται κάποιος -από το πουθενά κυριολεκτικά- και να βάζει μια ταμπέλα -προσέξτε- όχι έξω από το Κατράκειο [που και αυτό έχει τα ερωτηματικά του], αλλά στον χώρο που αξίζει πραγματικά να εμπορευθεί ή να εκμεταλλευτεί γενικότερα ο οποιοσδήποτε.
Όπως και να ‘χει, αυτά όλα είναι θέματα που εποχές σαν και αυτή που ζούμε, δεν θα ‘πρεπε να προκαλούνται από κανέναν.
_________________
Σχόλιο Αρχισυντάκτη του xalikdona.gr
Μου είναι αδιανόητο να υποθέσω πως ο κος Τζανής αυτό που ήθελε μόνο ήταν να οριοθετήσει τα σύνορά του [και μάλιστα όχι απλά με την κρατική πινακίδα που συναντούμε συνήθως αλλά με μια 2.5x2.5m] δίχως να έχει καμία διάθεση να οικειοποιηθεί κάτι που δεν του ανήκει και απο- τελεί σημείο κατατεθέν του Δήμου μας. Μου είναι αδιανόητο σε αυτή την υπόθεση να θεωρήσω πως υπήρξαν μόνο αγνά αισθήματα. Επίσης μου είναι αδιανόητο να κατανοήσω τον τρόπο και τον χρόνο αυτής της ενέργειας. Μετά μην πέσουμε από τα σύννεφα όταν ακούσουμε ή δούμε εθνικιστικά φαινόμενα μεταξύ των δύο δήμων και μην αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε σαν να μην ξέραμε τίποτα. Θα περίμενα περισσότερη ωριμότητα από ανθρώπους που “υποτίθεται” ότι θα έπρεπε να την έχουν.



 
Top