Συνεχίζεται η εσωτερική «τριβή» μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ σε ρόλους των «κακών υπουργών» και των «κοινωνικά ευαίσθητων βουλευτών»... Μέχρι και τον «μονόδρομο» του Μνημονίου αμφισβήτησαν οι βουλευτές του Κ.Τ.Ε Οικονομικών, ενώ διαχωρίζοντας την ευαισθησία τους από αυτή των κυβερνητικών στελεχών, 15 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με την οποία επισημαίνουν ότι οι διοικητικές αλλαγές του «Καλλικράτη»...  πλήττουν τους πλέον ευάλωτους, αυτούς των προνοιακών ιδρυμάτων. Ενώ όμως ο υπουργός Οικονομικών δίνει αγώνα για να περικόψει κι΄ άλλο τις δημόσιες δαπάνες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια βελτίωσης των προνοιακών επιδομάτων προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος».

Οι φωνές ότι απαιτείται αποτελεσματικότερη πολιτική στην κυβέρνηση όχι μόνο αυξάνουν, αλλά εντείνουν και τις φημολογίες για ανασχηματισμό πριν από τις 25 Μαρτίου, ιδιαίτερα μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα από το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Γερμανία και Φινλανδία.

Αναλυτικότερα:

Χιλιάδες οικογένειες αναμένουν τα προνοιακά επιδόματα για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, επισημαίνουν στη ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Ιωάννης Βλαττής, Νάντια Γιαννακοπούλου, Νικόλαος Ζωίδης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Μαρία Θεοχάρη, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Εύα Καϊλή, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μαρία Μίχου, Μιχάλης Παντούλας, Παύλος Στασινός, Αικατερίνη Φαρμάκη και Αθανάσιος Χαντάβας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, να επιλυθούν τα διοικητικά προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», δεδομένου ότι ενώ οι υπηρεσίες πρόνοιας που είχαν την ευθύνη καταβολής των επιδομάτων σε επίπεδο νομού, έχουν μεταφερθεί στους κεντρικούς δήμους των νομών, οι αντίστοιχοι κοινωνικοί λειτουργοί ανήκουν ακόμη στις Περιφέρειες

Αντιδράσεις στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

Τον «μονόδρομο» του Μνημονίου αμφισβήτησε η πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, στη συνεδρίαση με θέμα το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου πριν το δώσει στη δημοσιότητα.

Υπήρξε όμως εντυπωσιακά μεγάλη η αγωνία και η αμφισβήτηση εκ μέρους των βουλευτών για το πού οδηγεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και παρ΄ ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να τους καθησυχάσει και να επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε και ο ίδιος επιφυλακτικός για τις εξελίξεις στην οικονομία. Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι διαρρέοντες τα της συνεδρίασης. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να εξέφρασε σκεπτικισμό για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το 2012 θα χρειαστούν περεταίρω περικοπές σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία.«Αν τα καταφέρουμε έχει καλώς, αν δεν τα καταφέρουμε θα σερνόμαστε» φέρεται να είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει φως γι' αυτό και οι πολίτες δυσφορούν. Εμείς όμως πρέπει να συνεχίσουμε και να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Στον αντίποδα κινήθηκε η Βάσω Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει συντονισμό και αλληλεγγύη, ενώ αμφισβήτησε την «λύση Μνημόνιο» , λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σταματήστε τη λογική ότι το Μνημόνιο είναι μονόδρομος. Δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής» η οποία πρέπει να ακολουθήσει άλλον δρόμο.

«Δεν έχετε αλληλεγγύη μεταξύ σας. Δεν έχετε συντονισμό», πρόσθεσε.

«Εδώ βλέπουμε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να συντονιστούν και εμείς πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι;», τόνισαν χαρακτηριστικά και άλλοι βουλευτές.

Ο βουλευτής Αχαϊας Κ. Σπηλιόπουλος σημείωσε ότι με το κλίμα προσδοκιών που δημιουργήθηκε για επιπλέον στήριξη της Ελλάδας μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.«Αν πάρουμε κάτι ενδιάμεσο θα αντιδράσουν οι αγορές. Θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει νέο κύμα πιέσεων;» έθεσε το ερώτημα.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποσπασματικά. Δεν ξέρουμε πια τι να λέμε στον κόσμο. Όλο υποσχόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και συνεχώς ανακοινώνουμε διάφορα. Επιπλέον δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Εγώ προσωπικά τρομάζω» φέρεται να υποστήριξε ο βουλευτής Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλος

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι στο θέμα της δημόσιας περιουσίας «ήμασταν άγαρμποι και άτολμοι».

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο υπουργός οικονομικών Οξύτατη ήταν η κριτική.

Πηγή:Eklogika
 
Top