Γράφει ο Δευκαλίων
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα εκάστοτε επίκαιρα δεδομένα του νομισματικού πολέμου. Παρακολουθούμε κυρίως τις αλλαγές της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, σε σχέση με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία και την δραστηριότητα της φράου Μέργκελ, η οποία συνήθως επιδιώκει και πετυχαίνει την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Έτσι τα Γερμανικά προϊόντα γίνονται πιο φθηνά από τα αντίστοιχα αμερικάνικα και οι Γερμανικές εξαγωγές αυξάνονται.
Αυτή είναι η μία παράμετρος του νομισματικού πολέμου.
Η δεύτερη είναι η πορεία της Κινέζικης Οικονομίας.
Το κινέζικο νόμισμα ονομάζεται Ρενμίμπι (RMB) και όχι γουαν, όπως συνήθως αναφέρεται στην Ελληνική ειδησεογραφία. Το γουαν είναι το νόμισμα της Κορέας. Οι διεθνείς συναλλαγές της Κίνας γίνονται κυρίως με δολάρια.
Γιατί γίνεται αυτό;
Η διεθνής ισοτιμία του Ρενμίμπι, έναντι των κυριότερων διεθνών νομισμάτων, υπολογίζεται με ένα σύνθετο τρόπο στον οποίο κύρια παράμετρος είναι το δολάριο. Δηλαδή η ισοτιμία του ρενμίμπι έναντι των κυριότερων διεθνών νομισμάτων, εξαρτάται από το δολάριο. Άρα όταν υποτιμάται το δολάριο έναντι του ευρώ, φθηναίνουν έναντι των ευρωπαϊκών, εκτός από τα αμερικανικά και τα κινέζικά προϊόντα.
Είναι απόλυτα κατανοητό από τα παραπάνω ότι η φράου Μέργκελ έχει δύο νομισματικούς ανταγωνιστές στον αφανή νομισματικό και κατ’ επέκταση εμπορικό πόλεμο, που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα αυτό ήταν το γενικό περίγραμμα μέσα στο οποίο, με επί μέρους τακτικές κινήσεις των βασικών παικτών, διαμορφώνονταν η μεγάλη εικόνα της διεθνούς γεωπολιτικής και γεωοικονομικής συγκυρίας.
Τις τελευταίες ημέρες, σε αυτό το γενικό πλαίσιο προστέθηκε αιφνιδίως και λόγω της εξέγερσης του αραβικού κόσμου, μία ακόμη παράμετρος που είναι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Προσέξτε τώρα άλλο ένα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η φράου Μέργκελ.
Πάρα πολύ απλό παράδειγμα. Με συνήθη τιμή πετρελαίου τα 85 δολάρια/βαρέλι και συνήθη ισοτιμία ευρώ/δολάριο 1,35, ένα εργοστάσιο της BMW πλήρωνε 62,96 ευρώ για να αγοράσει ένα βαρέλι πετρέλαιο.
Σήμερα με τιμή πετρελαίου 98 δολάρια το βαρέλι, για να συνεχίσει η BMW να ...πληρώνει το ένα βαρέλι πετρέλαιο 62,96 ευρώ και να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής, πρέπει το ευρώ να υπερτιμηθεί σε ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1,55.
Εάν η φράου Μέργκελ ακολουθήσει την συνήθη μέχρι σήμερα διαδικασία και το ευρώ υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου σε ισοτιμία 1,20, τότε η BMW θα πληρώσει το ένα βαρέλι πετρέλαιο 81,66ευρώ.
Δηλαδή το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί σημαντικά.
Βάσει των παραπάνω, ένα αυτοκίνητο BMW που στοιχίζει 20.000 ευρώ, είναι δυνατόν να πουληθεί στις ΗΠΑ στις ακόλουθες τρεις εναλλακτικές τιμές:
Α) 27.000 δολάρια (ευρώ/ δολάριο 1,35)
Β) 31.000 δολάρια (ευρώ/ δολαρίου 1,55)
Γ) 24.000 (ευρώ/ δολαρίου 1,20) + την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω πετρελαίου. Δηλαδή θα πουλιέται πάλι περίπου 31.000 δολάρια.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό το αυτοκίνητο BMW μάλλον θα στοιχίζει πάρα πολλά χρήματα και γι’ αυτό θα μείνει για πολύ καιρό στην βιτρίνα του αμερικάνου εισαγωγέα, που θα τολμήσει να εισάγει αυτό το αυτοκίνητο στις ΗΠΑ αυτή την εποχή.
Άρα η φράου Μέργκελ, δεν τολμάει αυτήν την εποχή ούτε να σκεφθεί να υποτιμήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου γιατί θα πληρώσει το πετρέλαιο πιο ακριβά και προτιμά να βλέπει τα προϊόντα της να παραμένουν σχετικά ακριβά λόγω της υψηλής (έναντι του δολαρίου) τιμής του ευρώ. Τα παραπάνω όμως πραγματικά δεδομένα, εάν συνεχίσουν να ισχύουν για πολύ καιρό θα οδηγήσουν το ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε μείωση το 2011. Άμεση συνέπεια η εκτόξευση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και η όξυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στην οποία τραγικός πρωταγωνιστής είναι η χώρα μας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Άσχημα μαντάτα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο για τα Χρηματιστήρια και σε μέσο-μάκρο πρόθεσμο επίπεδο για την ΕΕ και το ευρώ.
Άσχημα μαντάτα όμως από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου παίρνει και η Κίνα, που εισάγει τεράστιες ποσότητες καυσίμων. Θα τα πληρώσει πολύ πιο ακριβά σε δολάρια και φυσιολογικά θα πουλήσει πιο ακριβά τα προϊόντα της στην Δύση.
Προσέξτε τώρα τις τελευταίες νομισματικές πρωτοβουλίες που πήρε η Κίνα.
Αύξησε και άλλο τα κεφάλαια, που πρέπει να κρατούν σαν αποθεματικά κεφάλαια οι κινέζικές τράπεζες, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την πιστωτική επέκταση. Δηλαδή την λιανική κατανάλωση και τις εισαγωγές ακριβών δυτικών προϊόντων. Και… αλλάζει το νόμισμα με το οποίο επιθυμεί να γίνονται οι διεθνείς συναλλαγές της (Επαναλαμβάνουμε ότι μέχρι σήμερα το νόμισμα που γίνονταν οι διεθνείς συναλλαγές της Κίνας ήταν το δολάριο).
Η Κίνα κρατά σαν νόμισμα συναλλαγών στο εσωτερικό της χώρας το Ρενμίμπι (RMB) και επιθυμεί-προτρέπει τους εμπορικούς της εταίρους, να επιλέξουν για τις διεθνείς συναλλαγές με την Κινέζικη Υπερδύναμη, ένα νέο νόμισμα που το ονομάζει offshore Ρενμίμπι (CNH).
Δηλαδή οι Άραβες πετρελαιοπαραγωγοί θα αποδεχθούν εθελοντικά, για το πετρέλαιο που πουλάνε στην Κίνα, να πληρώνονται με το νέο νόμισμα το offshore Ρενμίμπι. Μάλλον απίθανο το βλέπω αυτό.
Τον λόγο που η Κίνα προχώρησε σε αυτήν την αλλαγή θα τον εξετάσουμε στο άμεσο μέλλον.
Επίκειται, όπως αποδείξαμε παραπάνω, μία νέα όξυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Εύλογα η θέση της χώρας μας θα επιδεινωθεί και εξ αυτού του γενικού λόγου, αλλά και γιατί το περιβόητο μνημόνιο αποτυγχάνει να πιάσει τους στόχους που θέτει η ίδια η Τρόικα, σε ύφεση, ανεργία, πληθωρισμό κλπ.
Σήμερα μπροστά στην επερχόμενη θύελλα, η μοναδική σωτηρία -όπως έχουμε πει πολλές φορές- είναι η επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους που θα επιφέρει άμεσα μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και αυτόματα πόρους για την ανάπτυξη.
Όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, συνεχίζουν να απορρίπτουν μετά βδελυγμίας αυτήν την προοπτική. Τον ακούσαμε να το επαναλαμβάνει κατηγορηματικά κατά την πρόσφατη κοινή συνέντευξη του με την φράου Μέργκελ.
Αντί να θέσει τον μείζονα στόχο «Κύριοι έρχεται θύελλα… είτε θα αποδεχθείτε σήμερα την επαναδιαπραγμάτευση για να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και χωρίς προβλήματα, είτε ετοιμαστείτε να δείτε τις τράπεζες σας να χρεοκοπούν όταν ξεσπάσει η καταιγίδα», δεν πέτυχε να πάρει εδώ και τώρα ούτε τον ελάσσονα στόχο της επιμήκυνσης.
Αλλά για την Πράσινη Ανάπτυξη δεν έχουμε κανένα παράπονο!
Αφού ακούσαμε στην ίδια συνέντευξη μια ακόμα σχετική “διάλεξη” από τον Γιώργο Παπανδρέου…
Πεινάνε; Γιατί δεν τους δίνετε μία μερίδα Πράσινη Ανάπτυξη;