ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ...

Κάποτε, η πιο καθιερωμένες Καρπαθιακές εκδηλώσεις στην Αμερική ήταν οι ετήσιες χοροεσπερίδες των Συλλόγων, που έφερναν σε επαφή τους Καρπάθιους, απ’ όλες τις πολιτείες της Αμερικής, και δημιουργούσε έσοδα για τους κοινωφελείς και φιλανθρωπικούς σκοπούς των Καρπαθιακών συλλόγων.
Αλλά με το πέρασμα του χρόνου τα δεδομένα και οι καταστάσεις άλλαξαν. Λιγόστεψαν οι Καρπάθιοι και γενικά οι Ομογενείς που πήγαιναν στις χοροεσπερίδες, με αποτέλεσμα αντί για κέρδη άφηναν ζημίες. Πολλοί σύλλογοι σταμάτησαν τις χοροεσπερίδες, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Πριν από δυο χρόνια, η Καρπαθιακή Ομοσπονδία αντικατέστησε την χοροεσπερίδα της με πολιτιστικές εκδηλώσεις συνδυάζοντας τες με το Καρπάθικο παραδοσιακό γλέντι. Πρόπερσι παρουσίασε τον Καρπάθικο γάμο και πέρσι την Καρπάθικη βάπτιση.
Φέτος στις 27 Νοεμβρίου, 400 Καρπάθιοι από τη Νέα Υόρκη, το New Jersey κι άλλες κοντινές και μακρινές πολιτείες, όπως η North Carolina και το Texas, συγκεντρώθηκαν στο χολ του Αγίου Γεωργίου στο Clifton NJ, για να τιμήσουν την μνήμη τεσσάρων Καρπάθιων λαϊκών μουσικών και τραγουδιστών. Ο Μανώλης Χρυσός από τα Σπόα, ο Γιώργος Βασιλαράκης από Βωλάδα και Όθος, ο Μιχάλης Σαρρής από το Μεσοχώρι και ο Αντώνης Νικολαΐδης από την Όλυμπο ήταν κάποτε νέοι και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Καρπαθιακής Νεολαίας, προτού ο Χάρος κόψει το νήμα της σύντομης ζωής τους.
Φέτος οι φίλοι τους, οι πιο πολλοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, αυτοί που κρατούν σήμερα στα χέρια τους την διοίκηση της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, αποφάσισαν να τιμήσουν την μνήμη τους. Ήθελαν να πάνε πίσω στα παλιά, δέκα και είκοσι χρόνια, να χορέψουν και να γλεντήσουν με τη λύρα του Σαρρή, το λαούτο του Βασιλαράκη, την τσαμπούνα του Νικολαΐδη και την στεντόρεια φωνή του Μανώλη Χρυσού.
Η εκδήλωση άρχισε με το σερβίρισμα του Καρπάθικου παραδοσιακού φαγητού, όπως γινόταν παλιά στους Καρπάθικους γάμους και στα πανηγύρια. Ο Μηνάς Χαλκιάς, βοηθούμενος από τους Γιώργο Μιχ. Νιοτή, Γιάννη Χατζηαντωνίου και Βάσο Γ. Σκούλο, έβαλε όλη του την τέχνη. Το σερβίρισμα του φαγητού έγινε από την Νεολαία με την παραδοσιακή μέθοδο του πάσα-πάσα και στην συνέχεια οι κυρίες πρόσφεραν ψιλοκούλουρα και παραδοσιακά Καρπάθικα γλυκίσματα. Όταν τελείωσε το φαγητό μίλησε ο πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Λογοθέτης και οι άλλοι ομιλητές, που με έμμετρες αναμνηστικές μαντινάδες αναφέρθηκαν στην φιλία και στους δεσμούς που τους έδεναν με τους αειμνήστους. Ακολούθησε το μνημόσυνο που έμοιαζε με διασκέδαση.
Με την λύρα του Σαρρή και το τραγούδι του Χρυσού, αποτυπωμένα σε CD από παλιές εκδηλώσεις, χόρεψαν οι φίλοι τους. Την ίδια στιγμή, στην οθόνη, προβάλλονταν διαδοχικά οι φωτογραφίες των αειμνήστων, σαν να βρισκόντουσαν εκεί και διασκέδαζαν μαζί τους. Κάποτε, παραδομένοι από τον χορό και πιο πολύ απ’ την συγκίνηση, σταμάτησαν με τις σκέψεις να πηγαίνουν πίσω, στα παλιά. Βρισκόντουσαν σε έκσταση, τα πρόσωπα τους έλαμπαν από χαρά ενώ τα δάκρυα έτρεχαν ασταμάτητα από τα μάτια τους. Έβλεπες την χαρά και λύπη σαν δυο σφιχταγκαλιασμένες αδελφές. Βελόνη να έπεφτε μέσα στην αίθουσα θα την άκουγες, νόμιζες ότι ο κόσμος παρακολουθούσε αρχαία τραγωδία.
Μετά ήλθε η σειρά των νέων, αυτοί που θα συνεχίσουν την Καρπαθιακή πολιτιστική παράδοση στην Αμερική. Με την μαγνητοφωνημένη μουσική του Βασιλαράκη και του Νικολαΐδη χόρευαν, όπως άλλοτε οι γονείς τους. Στα πρόσωπα τους διαγραφόταν το αίσθημα της ευθύνης. Στα χέρια τους κρατούσαν την πολιτιστική σκυτάλη, που πήραν από τους γονείς τους, για να την φυλάξουν και με την σειρά τους να την παραδώσουν στην επόμενη γενεά.
Την εκδήλωση παρακολούθησε η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Ματίνα Κουτσού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τηλίων Αμερικής Αλέκος Ρωμαίος και η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Νεολαίας Σοφία Κουτσού. Το πρόγραμμα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία ο Γιώργος Μιλτιάδη Σταματάρος. Την ίδια μέρα έγινε η απονομή των υποτροφιών του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος που επιμελείται η Ρίκα Κωνσταντινίδη.

http://www.inkarp.com/ipb/index.php?showtopic=62409
 
Top