Η αντιμνημονιακή διάθεση εντός του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, ακόμη μεγαλύτερη όπως αυτή εκφράζεται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία


του Σπύρου Νάννου
Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε «ενωτικός» καθώς δεν προχώρησε - τώρα - σε αλλαγή των μελών του συγκεκριμένου οργάνου, θέλοντας να περάσει.....
ένα απλό μήνυμα: Εάν το κόμμα δεν εργαστεί για το μνημόνιο, οι αλλαγές θεωρούνται δεδομένες. Και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τοποθετούνται στις αρχές του 2011, παράλληλα με τις αλλαγές στην κυβέρνηση, κάτι που σημειωτέον επιθυμεί ο Στρος Καν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της συνεδρίασης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησε από τα κομματικά στελέχη να υπάρξει «μορατόριουμ» ενός έτους για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και να πάει μπροστά η χώρα. Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε πολιτική διαδικασία, όπως Συνδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το ιδεολογικό του στίγμα και η ιδεολογικοπολιτική στρατηγική του και δεν ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς είχε τεθεί ζήτημα αναδιοργάνωσης με αφορμή την υπουργοποίηση των κ.κ. Κουτσούκου, Κουσελά και Όθωνα που είναι μέλη του οργάνου.
Όλα αυτά όμως, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα ανήκουν στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο πρωθυπουργός είναι σφόδρα ενοχλημένος από το βαθύ ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρείται ως ο πιο δύσκολος αντίπαλος για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την εφαρμογή του μνημονίου. Άλλωστε, αυτό αποτυπώνεται σε «ατάκες» μελών του Πολιτικού Συμβουλίου που μιλώντας για την ΔΕΚΟ, μίλησαν για συνδικαλιστές που προέρχονται από τα σπλάχνα του Κινήματος. Η σύγκρουση θεωρείται δεδομένη, με τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει επισημάνει πως θα συγκρουστεί με τον σκληρό πυρήνα του Δημοσίου για την εξυγίανση της Οικονομίας. Και είναι αλήθεια πως στο κόμμα, η αντιμνημονιακή διάθεση είναι μεγάλη, ακόμη μεγαλύτερη όπως αυτή εκφράζεται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία και αυτό το έχουν καταλάβει ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι λοιπόν σίγουρο πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάει σε ανασχηματισμό του συγκεκριμένου οργάνου στις αρχές του 2011. Μάλιστα, θα αλλάξει και το Εθνικό Συμβούλιο αφού θέλει τα μέλη του να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να «βοηθήσουν» την κυβέρνηση στις δύσκολες ημέρες που περνάει αλλά και τις πιο δύσκολες που έρχονται ενόψει της 4ης δόσης.


Όσον αφορά τις κινήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, και αυτές τοποθετούνται για τις αρχές του 2011 καθώς συνεχίζει να διαπιστώνονται ασυνεννοησία κινήσεων, με τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλαμβάνει το ρόλο του συντονιστή (την ίδια ώρα που τα γεύματα υπουργών είναι πολλά). Άλλωστε, ο Στρος Καν έρχεται στη χώρα μας τον Δεκέμβριο όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την Ουάσιγκτον, θα ζητήσει να «καρατομήσει» πέντε υπουργούς ή να τους μετακομίσει σε υπουργεία «δεύτερης διαλογής». Πρόκειται για τους Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Λούκα Κατσέλη και Γιάννη Ραγκούση (!) με τους οποίους δεν «συνεννοήθηκαν» στην πρόσφατη επίσκεψη της τρόικα στην χώρα μας.
Θα πρέπει να σημειωθεί και το εξής: Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έρχεται στην χώρα μας επειδή θέλει να έχει την απόλυτη στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου στις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία. Πάντως, ο ίδιος, 61 ετών σήμερα και του οποίου η θητεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκληρώνεται το 2012, δήλωσε προσφάτως ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα την υποψηφιότητητά του για την προεδρία της Γαλλίας το 2012 παρά το γεγονός πως βρίσκεται - έστω και οριακά - μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον Νικολά Σαρκοζί.
NEWSN.WORDPRESS.COM
 
Top