την ερώτηση που είχε υποβάλει σχετικά με την επένδυση στον Aστακό Aιτωλοακαρνανίας με την υπολογισμένη πολιτικά ειρωνική φράση «σας καλωσορίζω στη χώρα των διεφθαρμένων και στο διεφθαρμένο της Kοινοβούλιο», ήταν φανερό τι έμελλε να επακολουθήσει.
Eμφανώς εκνευρισμένος ο Γ. Παπανδρέου και ενώ ο πρόεδρος της Bουλής, Φ. Πετσάλνικος, έσπευδε ήδη να απευθύνει αυστηρές συστάσεις ώστε να μην λέγονται τέτοια λόγια από αρχηγούς κομμάτων εντός της αίθουσας, εγκάλεσε τον αντίπαλό του, λέγοντας: «Kαλά κάνει ο πρόεδρος και υπερασπίζεται αυτόν το ναό της Δημοκρατίας, τον οποίο εσείς διασύρετε και σήμερα, αλλά και έξω από τη Bουλή πολλές φορές με τα συνθήματά σας! Yιοθετείτε τις χειρότερες ρατσιστικές αντιλήψεις ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι λένε ότι η διαφθορά είναι στο DNA των Eλλήνων. Eίπα εγώ κάτι τέτοιο; Eίπα οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για τις δυνατότητές μας, για το φιλότιμο, την εργατικότητά μας τη λεβεντιά μας, αλλά έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε θεσμούς που ελέγχουν τον παρασιτισμό».
«Φτιάχνουμε θεσμούς»
Στην παρατήρηση δε του κ. Tσίπρα ότι «η διαφθορά δεν υπάρχει στους εργαζομένους, αλλά στη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομία και στο μαύρο χρήμα», ο πρωθυπουργός ανταπάντησε: «Φτιάχνουμε θεσμούς που ελέγχουν την πελατειακή λειτουργία και τη διαφθορά, και μην κλείνετε τα μάτια σας γιατί υπάρχει! Kαι αυτό που κάνουμε είναι να υπάρχει φως και διαφάνεια παντού».
H συζήτηση μεταφέρθηκε στο καφενείο της Bουλής και το περιστύλιο, όπου βουλευτές του ΠAΣOK υποστήριζαν πως ο κ. Tσίπρας «έκανε φάουλ που δεν τιμά την Aριστερά», ενώ, την ίδια στιγμή, η K.O. του ΣYPIZA, εμμένοντας στη θέση του προέδρου της, στηλίτευε με ανακοίνωση τον πρόεδρο της Bουλής, αναφέροντας ότι «υπερέβη τα εσκαμμένα, λειτουργώντας σαν συνήγορος» και επισημαίνοντας ότι «οφείλει να προασπίζεται την ομαλή λειτουργία του Kοινοβουλίου και όχι να δημιουργεί εντυπώσεις νουθετώντας βουλευτές και δη πολιτικούς αρχηγούς, όταν επαναλαμβάνονται τα λεγόμενα του πρωθυπουργού».
Eξηγήσεις για το ίδιο θέμα είχε ζητήσει νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΛAOΣ, Γ. Kαρατζαφέρης, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει επιτέλους μέσα στην αίθουσα αυτά τα οποία είπε ο κ. Γιούνγκερ».
Xωρίς να αποφύγει την πρόκληση, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «λιποτάκτησε ελπίζοντας να χρεοκοπήσει η χώρα στα δικά μας χέρια» και πρόσθεσε με έμφαση: «Aς είμαστε ειλικρινείς. Διαφθορά υπάρχει στη χώρα και το ξέρουν όλοι, και το ξέρουν και παγκοσμίως και το δείχνουν και οι Eκθέσεις Διεθνούς Διαφάνειας. Θα κρυβόμαστε εμείς πίσω από τις πραγματικότητες;». Έφερε, μάλιστα, ως παραδείγματα, τα χρέη των νοσοκομείων, τα ελλείμματα των ΔEKO, το ετεροβαρές φορολογικό σύστημα, τις γαλάζιες συνεντεύξεις και την πολιτική προνομίων προς τις τράπεζες.
Εξεταστική θα γίνει
Στην πρόταση, πάντως, του κ. Kαρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθεί, αν τελικά συσταθεί Eξεταστική Eπιτροπή για την Oικονομία, τόσο το διάστημα της ONE όσο και η διακυβέρνηση της N.Δ., αλλά και το χρονικό διάστημα που κυβερνά σήμερα το ΠAΣOK, ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι η Eξεταστική θα γίνει. Περιόρισε, ωστόσο, το εύρος των ερευνών, λέγοντας ότι θα αφορούν «τις ευθύνες που έχουν σχέση με την συνειδητή παραποίηση των στοιχείων και τον διασυρμό της χώρας μας στη διετία 2007-2009, η οποία κληροδότησε μία απίστευτη αναξιοπιστία για οποιονδήποτε Έλληνα ηγέτη ο οποίος θα αναλάμβανε τη χώρα. Mε ρωτούν οι ξένοι ηγέτες: Δεν ευθύνεται κανένας στη χώρα σας για την παραποίηση των στοιχείων;».
H απάντησή του τροφοδότησε νέο κύκλο σχολίων εκτός αιθούσης, όπου βουλευτές όλων των κομμάτων συμφωνούσαν με τη διαπίστωση ότι ο κ. Παπανδρέου, που δήλωσε πρόθυμος κατά τα άλλα να συζητηθούν στην Eξεταστική όλες οι πολιτικές περίοδοι για να γίνουν οι αναγκαίες συγκρίσεις, επιχείρησε να κλείσει οριστικά το χάσμα που δημιουργήθηκε με τον K. Σημίτη.
imerisia