Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα γιορτάσει φέτος την επέτειο των 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα που ουσιαστικά αποτελεί την επέτειο της γέννησής του, δημιουργώντας ρεκόρ συμμετοχών για τη διοργάνωση.
Ο ΣΕΓΑΣ έχει επωμιστεί το μεγάλο βάρος της, Ολυμπιακού επιπέδου διοργάνωσης, με στόχο όχι μόνο να φέρει την φετινή σε πέρας αλλά και να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Ο Γενικός Γραμματέας της αρχαιότερης ομοσπονδίας, Παναγιώτης Δημάκος μίλησε στο contra.gr για την κορυφαία διοργάνωση που φιλοξενεί φέτος η Ελλάδα αλλά και για το μήνυμα που φέρνει μαζί του ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
Ποιες οι διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
"Η διαφορά είναι ότι φέτος γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αγώνα σε παγκόσμιο επίπεδο και εμείς από την πλευρά μας έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για την ανάδειξή του ως ένα πολιτιστικό, κοινωνικό και αθλητικό γεγονός. Ως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή χιλιάδες δρομείς οι οποίοι θα φέρουν και χιλιάδες συνοδούς μαζί τους δίνοντας την σημαντική τόνωση που χρειάζεται αυτές τις εποχές η οικονομία μας".
Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ΣΕΓΑΣ σε οργανωτικό επίπεδο;
"Σε κατάσταση "καλού" συναγερμού. Υπάρχουν 1.800 εθελοντές, ενώ πάνω από 120.000 είναι τα άτομα που εμπλέκονται για την διεξαγωγή του Μαραθωνίου. Είναι ένα σπουδαίο γεγονός που θα μείνει στην ιστορία. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην ελίτ του αγωνίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο και βέβαια στην κατηγορία "ΙAAF Golden Label" της Διεθνούς Ομοσπονδίας στίβου".
Φιλοδοξείτε να γίνει ένα αθλητικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς όπως για παράδειγμα της Βοστώνης, του Παρισιού, του Βερολίνου και άλλων μεγάλων πόλεων;
"Ασφαλώς και αν μπορούμε και καλύτερα ακόμα. Είναι το μοναδικό αγώνισμα που φέρει το όνομα μιας ελληνικής πόλης και θέλουμε να το αναδείξουμε σε όλα τα επίπεδα. Ο μαραθώνιος αναμένεται να φέρει πάνω από 20 εκ. ευρώ έσοδα στην χώρα μας από τους τουρίστες".
Είθισται ένα τόσο σπουδαίο γεγονός να στέλνει σπουδαία μηνύματα με την τέλεσή του. Ποιό είναι το μήνυμα αυτή τη χρονιά;
"Στις μέρες μας ο κάθε Έλληνας έχει τον δικό του καθημερινό Μαραθώνιο, απόρροια της κρίσης που μαστίζει την χώρα μας. Όπως, λοιπόν, ο δρομέας προσπαθεί να τερματίσει στον αγώνα, έτσι και ο Έλληνας πρέπει να παλέψει για να ξεπεράσει τα προβλήματά που αντιμετωπίζει καθημερινά".