Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στις τράπεζες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, µετά τη διαπίστωση νέου ανοδικού κύκλου σε...
επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων που απειλεί την οµαλή... χρηµατοδότηση της οικονοµίας. Το τελευταίο δίµηνο τα επιτόκια προθεσµιακών καταθέσεων έχουν χτυπήσει κόκκινο, φτάνοντας ακόµα και το 9%, οδηγώντας την κούρσα αυξήσεων και στα επιτόκια χορηγήσεων νέων δανείων, τα οποία στην περίπτωση των πιστωτικών καρτών προσεγγίζουν πια το 20%. Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος που ανησυχεί για την οµαλή χρηµατοδότηση της οικονοµίας και την επίπτωση που θα έχει η καθήλωση της πιστωτικής επέκτασης στο µέγεθος της ύφεσης.
Ετσι, ο κ. Προβόπουλος σε συνάντηση που είχε µε τους επικεφαλής των µεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ζήτησε να προχωρήσουν σε αποκλιµάκωση των επιτοκίων στις προθεσµιακές καταθέσεις ώστε να αποφύγουν νέο κύκλο αύξησης επιτοκίων στις χορηγήσεις. Χθες, πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αύξηση κατά µισή ποσοστιαία µονάδα στο βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης (από το 9,75% σε 10,25%) και στο επιτόκιο αγορών πιστωτικών καρτών (από 15,75% σε 16,25%) ενώ το επιτόκιο ανάληψης µετρητών µέσω πιστωτικής κάρτας µε αύξηση µιας µονάδας διαµορφώνεται από τις 9 Ιουνίου σε 18,20% από 17,20%.
Ανοδικά κινούνται τα επιτόκια χορηγήσεων στο σύνολο της αγοράς. Στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Απρίλιο δείχνουν αύξηση κατά 0,1 έως 0,2 µονάδες σε καταναλωτικά, επιχειρηµατικά αλλά και στεγαστικά δάνεια, ενώ τον ίδιο µήνα ο ρυθµός πιστωτικής επέκτασης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθηλώθηκε στο 3,2% από 10,8% έναν χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριµένα, σε µέσα επίπεδα στην ελληνική τραπεζική αγορά τον Απρίλιο, τα επιτόκια καταναλωτικών δανείων (συµπεριλαµβανοµένων των πιστωτικών καρτών) έφτασαν στο 13,94%, στα επιχειρηµατικά δάνεια το µέσο επιτόκιο έφτασε το 6,13% και στα στεγαστικά δάνεια κυµαινόµενου επιτοκίου σε 3,32%.Ταχύτερη ήταν η άνοδος του µέσου επιτοκίου προθεσµιακών καταθέσεων έως ένα έτος, που διαµορφώθηκε σε 2,98% από 2,61% τον Μάρτιο.
Προβλήµατα ρευστότητας
Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τα προβλήµατα ρευστότητας που αντιµετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασµένο µήνα, τα ελληνικά νοικοκυριά έφτασαν σε σηµείο να ξεπληρώσουν περισσότερα δάνεια από αυτά που έλαβαν από τις τράπεζες µε αποτέλεσµα τη µείωση της καθαρής ροής χρηµατοδότησης κατά 174 εκατ. ευρώ.
 
Top