"Ας αφήσουμε για λίγο το θέμα της τρομολαγνείας στην άκρη κι ας δούμε τα πράγματα αντικειμενικά:
Πριν τις εκλογές ακούγαμε πως λεφτά υπάρχουν και πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταφύγουμε σε επιπλέον δανεισμό. Τελικά δανειστήκαμε και μάλιστα με υπέρογκα spreads αφού, όπως απεδείχθη, "δεν υπήρχε σάλιο"...
Μετά ακούγαμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στην ΕΕ για βοήθεια αφού μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Τελικά είδαμε πως κι αυτό ήταν ουτοπικό. Τότε μας έφταιγαν ΜΟΝΟ οι κερδοσκόποι κι όχι τα μαύρα μας τα χάλια.
Εν συνεχεία μας διαβεβαίωσαν πως -έστω και με καθυστέρηση- ενεργοποιήθηκε μηχανισμός στήριξης της ΕΕ (με επιτόκιο... 5,5%!!!) και πως δε θα χρειαστεί να λάβουμε βοήθεια από το ΔΝΤ, αν και το χρησιμοποιήσαμε σαν 'μπλόφα' στους εταίρους μας. Τελικά, μια ωραία πρωία, με φόντο το Καστελλόριζο, ανακοινώθηκε πως ζητήσαμε ενεργοποίηση ΚΑΙ του ΔΝΤ.
Πριν λίγες εβδομάδες ακούγαμε πάλι πως το πακέτο της βοήθειας είναι υπέρ-αρκετό για τις δανειακές μας ανάγκες των επόμενων 3 ετών. Τελικά, όπως διαβάσαμε και στο site του Επίκουρου, ούτε για πλάκα δε μας επαρκεί.
Ακόμη κι αν μας κάλυπτε όμως, οι στόχοι που μας έχει θέσει η τρόικα δεν επιτυγχάνονται αφού τα δρακόντια μέτρα έφεραν περιορισμό των εσόδων του κράτους. Η ανεργία καλπάζει, το ΑΕΠ συρρικνώνεται, η ύφεση θα είναι περίπου 4%. Άρα, ή επιπλέον μέτρα απαιτείται να ληφθούν ή δεν παίρνουμε άλλη δόση.
Τώρα ακούμε πως είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να βγει κάποια χώρα από τη Νομισματική Ένωση, αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Έλα όμως που ούτε μηχανισμός στήριξης επροβλέπετο, αλλά να που θεσμοθετήθηκε. Την ίδια ώρα, κορυφαίοι οικονομολόγοι διαλαλλούν πως μοναδική λύση είναι η έξοδος από τη ζώνη του Ευρώ και η υποτίμηση. Φήμες πάνε κι έρχονται, πράγματα ακούγονται κι εμείς επαναπαυόμαστε στο τι λέει ο Παπανδρέου κι ο Παπακωνσταντίνου και όχι στο ποια είναι τα συμφέροντα της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών που είχαν ένα ισχυρό νόμισμα και βλέπουν αυτή τη στιγμή να συμπαρασύρουμε το ευρώ στο ναδίρ.
Αλλοίμονο αν έβγαινε ο υπουργός οικονομικών κι έλεγε για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Όλοι θα έσπευδαν να σηκώσουν τα χρήματά τους. Οι περισσότεροι θα τα έστελναν έξω. Οι τράπεζες θα κατέρρεαν.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει εν ριπή οφθαλμού. Την Παρασκευή θα έχεις ευρώ και τη Δευτέρα δραχμή. Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι όντως θέμα χρόνου. "
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ