Σε ναυάγιο εξελίχθηκε η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τους φορείς της Κρήτης, καθώς οι τοπικοί παράγοντες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί για τους μετανάστες.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατέγραψε ρητά την αντίθεσή του με τη δημιουργία της κλειστής δομής:
«Δεν δεχόμαστε μια φυλακή στην Κρήτη. Πρέπει οι άνθρωποι να έρχονται να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να σταματήσουν οι ροές και να απόσυμφορηθεί η κατάσταση στην Κρήτη. Είχαμε συζητήσει τα προηγούμενα χρόνια ότι θα δημιουργηθούν δύο μικρές δομές μόνο για την ταυτοποίηση, τα πράγματα άλλαξαν, αλλά εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια κλειστή δομή- φυλακή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Γιώργος Μαρινάκης – δήμαρχος Ρεθύμνου ο οποίος τόνισε πως η συνάντηση ήταν «δύσκολη».
«Ήταν μια δύσκολη συνάντηση λόγω του θέματος. Με τίποτα δεν θεωρούμε σωστό να γίνει μια κλειστή φυλακή στην Κρήτη. Μια τέτοια δομή θα ήταν καταστροφική εξέλιξη έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό πως θα μπορούσε να γίνει μια δομή προσωρινής διαμονής διότι υπάρχουν και άλλα θέματα όπως εθνικής ασφάλειας και γεωπολιτικά και αυτά θα πρέπει να τα σεβόμαστε. Δεν εκπροσωπούμε ένα μικρό νησί σε μέγεθος, αλλά συμβάλουμε σημαντικά στην εθνική οικονομία αλλά και στην Άμυνα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.
Όπως διευκρινίστηκε από κυβερνητικής πλευράς, η νέα δομή θα λειτουργεί με κλειστό χαρακτήρα, ωστόσο οι μετανάστες δεν θα παραμένουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αντίθετα, θα πραγματοποιείται η ταυτοποίησή τους και στη συνέχεια θα προωθούνται προς την ηπειρωτική χώρα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν δόθηκαν συγκεκριμένες πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ως επικρατέστερη επιλογή παραμένει το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη, στο Καστέλλι Ηρακλείου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, τόνισε πως τις επόμενες ημέρες ο κ. Πλεύρης θα ανακοινώσει τη φύση της δομής η οποία θα δημιουργηθεί καταρχάς στο Καστέλλι.
«Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι δεν μιλάμε για μία φυλακή όπως είχε ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες» παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης επανέλαβε την ανάγκη στενού συντονισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε πως η Κρήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο διαχείρισης χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και ισομερή κατανομή ευθυνών.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί σοβαρότητα, θεσμική συνεργασία και προνοητικότητα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκ των υστέρων. Χρειάζονται λύσεις που να προστατεύουν τον κοινωνικό ιστό και να τιμούν την ιστορία και τον ρόλο της Κρήτης».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όλες οι πλευρές έθεσαν ζητήματα και προβληματισμούς σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης της κατάστασης. Ο σχεδιασμός παραμένει για μία μόνιμη κλειστή δομή προσωρινής κράτησης, ενώ κατά την συνάντηση δεν συζητήθηκαν οι εξεταζόμενες τοποθεσίες.
Ο κ. Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για τη θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε ενημέρωση για τη δημιουργία κατάλληλης δομής υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στην Κρήτη, η οποία θα πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές ανθρώπινης φιλοξενίας, χωρίς -σε αυτή τη φάση- να προσδιορίζεται ο χαρακτήρας ή η χρονική διάρκεια λειτουργίας της.
Από την πλευρά τόσο του κ. Πλεύρη, όσο και του κ. Κεφαλογιάννη, τονίστηκε ότι το φαινόμενο της αυξημένης πίεσης στις ακτές της Κρήτης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από διεθνή κυκλώματα, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς σε Ιταλία, Ισπανία, Βαλτική, ή ακόμη και στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο. Το υπουργείο σημειώνει ότι η απάντηση της χώρας παραμένει σταθερή: εθνική στρατηγική, θεσμικός συντονισμός και πλήρης αποτροπή κάθε απόπειρας εκμετάλλευσης του φαινομένου.
Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της συστηματικής χρηματοδοτικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα σίτισης, φιλοξενίας και διαχείρισης των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη.
 
Top