Μάθε εδώ τι πρέπει να προσέξεις τις καυτές μέρες του καύσωνα, έτσι ώστε να μην θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου.
Ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο για τη χώρα μας, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η ατομική φροντίδα και προσοχή στις μέρες αυτές, είναι μείζονος σημασίας.
Παρόλα αυτά, χωρίς τη σωστή ενημέρωση και επαγρύπνηση, ο καύσωνας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Παρακάτω, θα αναλυθούν οι παράγοντες κινδύνου κατά την περίοδο του καύσωνα.
Τι πρέπει να αποφύγω τις μέρες του καύσωνα;
Ορισμένες δραστηριότητες, εργασίες και συνήθειες, υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, δεν προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, την περίοδο που ο υδράργυρος ανεβαίνει πολύ υψηλά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα
Για την καλύτερη ασφάλειά σας στο διάστημα της υπερβολικής ζέστης, καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:Μην βγαίνετε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, 11:00 – 17:00. Προσπαθήστε να οργανώνετε τις δραστηριότητές σας νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν η θερμοκρασία θα είναι σε ομαλά επίπεδα.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαιτέρως σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα, αν αυτό είναι εφικτό. Στην περίπτωση που απαιτείται, προσπαθήστε να ασκηθείτε πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες.
Αποφύγετε το έντονο ντύσιμο με ρούχα των οποίων η σύνθεση είναι με μη αναπνεύσιμα υλικά, καθώς μπορεί να σας αφυδατώσει και να προκαλέσει δυσφορία. Η συγκεκριμένη οδηγία ισχύει και για τα λευκά είδη, όπως σεντόνια.
Περιορίστε τα λιπαρά, καθώς απαιτούν αρκετό χρόνο και εσωτερικές διεργασίες από τον οργανισμό για την πέψη τους, μια διαδικασία που προκαλεί αύξηση της θερμότητας στο σώμα.
Αποφύγετε να ταξιδεύετε πολλές ώρες με τα μαζικά μέσα μεταφοράς.
Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 ˚C. Σε θερμοκρασίες άνω των 40 ˚C, οι ανεμιστήρες θα θερμάνουν το σώμα.
Μη χορηγείτε φάρμακα σε βρέφη εάν εμφανίζουν σημάδια υπερθέρμανσης, χωρίς να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Αποφύγετε ροφήματα και ποτά πλούσια σε ζάχαρη, καφεΐνη και αλκοόλ. Μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση στον οργανισμό σας.
ΜΗΝ αφήνετε ποτέ βρέφη και παιδιά σε κλειστούς χώρους χωρίς αερισμό, όπως αυτοκίνητα ή δωμάτια με κλειστά παράθυρα.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν έξω για πολλές ώρες όταν κάνει ζέστη και χωρίς επίβλεψη. Η άσκηση και το παιχνίδι σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Μην καλύπτετε ένα καρότσι για βρέφη με στεγνό ύφασμα. Κάτι τέτοιο αυξάνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του καροτσιού. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα υγρό, λεπτό πανί και βρέξτε το ξανά όποτε χρειάζεται για να μειώσετε τη θερμοκρασία. Συνδυάστε το με έναν φορητό ανεμιστήρα για ακόμα μεγαλύτερη ψύξη.
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, μην ασκείστε υπερβολικά κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Παράλληλα, προσπαθήστε να αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις.
Μη χρησιμοποιείτε για πολλές ώρες ηλεκτρικές συσκευές όπως η κουζίνα, καθώς αποτελούν πηγές θερμότητας.
Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους στην περίπτωση που αποχωρήσετε για διακοπές ή εργασία.
Μην εγκαταλείπετε κατοικίδια, χωρίς την επίβλεψη άλλου ατόμου.
Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιος άλλος άνθρωπος παρουσιάσει συμπτώματα ηλίασης, θερμοπληξίας ή άλλης ιατρικής κατάστασης που συνδέεται με τον καύσωνα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κοντινότερο πάροχο υγείας.
Πηγές: civilprotection.gov.gr, healthdirect.gov.au, unicef.org