Αμερικανική πρωτοβουλία με στόχο να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία δρομολογείται, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».
Το προωθούμενο σχέδιο μπορεί να βρίσκεται ακόμη σε πρόωρο στάδιο, όμως εμπεριέχει άκρως προβληματικές παραμέτρους και δημιουργεί σειρά εύλογων ερωτημάτων, ιδίως υπό το πρίσμα της συγκυρίας, η οποία βρίσκει την Τουρκία σημαντικά ενισχυμένη. Η υλοποίησή του προγραμματίζεται για την περίοδο που θα ακολουθήσει την έγκριση του διορισμού της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και την άφιξή της στη χώρα μας.
Τις βασικές συνιστώσες της ιδέας έχει αναπτύξει σε συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για ειδικές αποστολές Ρίτσαρντ Γκρενέλ, χωρίς, ωστόσο, να έχει εισέλθει σε λεπτομέρειες ως προς την υλοποίησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει ήδη συζητήσει το θέμα τόσο με τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία Τομ Μπαράκ όσο και με τη Γκίλφοϊλ.
Παράθυρο ευκαιρίας
Οι δυο τους φέρεται να έχουν, επί της αρχής, αντιμετωπίσει θετικά την πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι η τρέχουσα συγκυρία της σχετικής αποκλιμάκωσης στις διμερείς σχέσεις επιτρέπει τη διερεύνηση του ενδεχόμενου ενός πιο δομημένου διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη –εφόσον τελικά καταγραφεί- δύναται να αποφέρει αποτελέσματα και να συμβάλει στη δημιουργία περιβάλλοντος πιο μόνιμης αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Αν και το ακριβές περιεχόμενο των ενδεχόμενων συνομιλιών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, οι πρώτες σκέψεις φαίνεται πως περιλαμβάνουν την έναρξη μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση της διεθνούς ιδιοκτησίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Δεν είναι προς το παρόν, σαφές εάν -και σε ποιον βαθμό- η Άγκυρα έχει επισήμως ενημερωθεί για το σχέδιο. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Μπαράκ φέρεται να έχει λάβει γνώση, μπορεί κανείς ευλόγως να υποθέσει ότι η τουρκική πλευρά έχει γίνει κοινωνός.
Εκτιμάται πως με βάση τη διπλωματική κινητικότητα και εγρήγορση που έχει επιδείξει από την ανάληψη των καθηκόντων του έως σήμερα ο Μπαράκ στην προώθηση των τουρκικών επιδιώξεων, η εμπλοκή του -αναπόφευκτη σε περίπτωση υλοποίησης μιας τέτοιας ιδέας- θα κλίνει την πλάστιγγα υπέρ της Άγκυρας με τρόπο που θα αποτελέσει «αγκάθι» για την Αθήνα.
*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Καθημερινή»
 
Top