Η κυβέρνηση κλείνει οριστικά το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Αντί αυτού, αποφασίστηκαν περιορισμένες παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στη μείωση συγκεκριμένων τραπεζικών προμηθειών, όπως αυτές που αφορούν πληρωμές και εμβάσματα.

Της απόφασης προηγοήθηκε μία ενδελεχής συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από 15 ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, εξετάστηκε το σενάριο της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, με στόχο την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος των τραπεζικών πρακτικών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εξεταστούν εναλλακτικά μέτρα που θα λειτουργούσαν ως αντίβαρο, αποφεύγοντας τη φορολόγηση.

Τελικά, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία στρατηγική - χάδι, υιοθετώντας ήπια μέτρα, χωρίς να επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα, στο OPEN, εξήγησε ότι οι τράπεζες μόλις πρόσφατα βγήκαν από μια ευαίσθητη περίοδο και ανέφερε πως σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις, πληρώνουν υψηλότερη φορολογία. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες υπόκεινται σε αναβαλλόμενο φόρο (DTC) και έχουν συντελεστή 29%, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις φορολογούνται με συντελεστή 22%.

Ο υπουργός Οικονομίας, ωστόσο... αναγνώρισε την ανάγκη για την επέκταση του συστήματος πληρωμών IRIS σε όλη τη χώρα, προκειμένου πολλές συναλλαγές να γίνονται δωρεάν. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη μείωσης των προμηθειών των τραπεζών, ειδικότερα για τις μικρές καθημερινές συναλλαγές, και υπογράμμισε ότι αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα και κατά 50%.

«Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί λύσεις. Κάντε μερικές ημέρες υπομονή γιατί οι απαντήσεις που θα δώσουμε θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες και πολύ πιο χρήσιμες», δήλωσε.

Γιατί ο Μητσοτάκης έκανε πίσω στο «μπρα ντε φερ» με τους τραπεζίτες

Ο πρωθυπουργός επέλεξε, όχι τυχαία, να βάλει «ταφόπλακα» στο σχετικό σενάριο στο πιο κατάλληλο περιβάλλον: Στο συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ένα private meeting που είχε με επενδυτές.

«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, με στόχο να αποκατασταθεί το κλίμα ηρεμίας στις σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζών αλλά να δοθεί το σήμα προς τους επενδυτές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί πρακτικές άλλων κυβερνήσεων στην Ευρώπη και δεν θα λάβει ένα μέτρο θα επιβάρυνε τις τράπεζες με δεκάδες εκατ ευρώ.

Όπως είναι προφανές, ο κ. Μητσοτάκης, αφού «ζύγισε τα υπέρ και τα κατά» έκρινε ότι μία σύγκρουση με τους τραπεζίτες θα ήταν επώδυνη για την κυβέρνηση. Το κλίμα και τα μηνύματα, άλλωστε, που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα συνηγορούσαν προς την κατεύθυνση σκληρής σύγκρουσης.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης είχε αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε τονίσει ότι «δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών. Οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες των πολιτών και να μειώσουν τα βάρη και τις χρεώσεις. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Έκτακτη φορολόγηση 5% στις 4 συστημικές τράπεζες για το 2023 - 24 από το ΠΑΣΟΚ

Στον αντίποδα πάντως, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Στη τροπολογία που αφορά στις τράπεζες σημειώνεται ότι τα κέρδη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ανήλθαν για το 2023 σε 8,1 δισεκ. ευρώ και προτείνεται η φορολόγηση κατά 5% επί των κερδών προ φόρων για τη διετία 2023-2024, εφόσον τα κέρδη αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 400 εκατ. ευρώ ανά χρήση.
 
Top