Αυξάνονται οι αποκαλύψεις αναφορικά με τη MnMS, τη μέχρι πρότινος άγνωστης εταιρείας που σχεδίασε το λογότυπο για το μετρό Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι για να δοθεί στον λαό της Θεσσαλονίκης το... μμμμεγαλειώδες σήμα του νεόκοπου Μετρό χρειάστηκαν μια σειρά από διεργασίες και ο ανασχεδιασμός του σχετικού διαγωνισμού. Παράλληλα, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του ντιζάιν, αλλά και τροφή για τρολάρισμα για το σχέδιο που προκρίθηκε ύστερα από απευθείας ανάθεση 30.000 ευρώ.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Solomon, στην κεντρική σελίδα της MnMS εμφανίζονταν μέχρι πρόσφατα ως «πελάτες» της, συγκεκριμένες τράπεζες και εταιρείες, όπως οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank, και Eurobank, καθώς και η Εθνική Ασφαλιστική και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. Ωστόσο, όταν το Solomon απευθύνθηκε σε αυτές «για να επιβεβαιώσει αν έχουν υπάρξει όντως πελάτες της MnMS, το συγκεκριμένο πεδίο αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα, ενώ με ορισμένες εξ αυτών από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι δεν υπήρξε καν συνεργασία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η MnMS «φαίνεται να είχε παρουσιάσει στο παρελθόν και άλλες εταιρείες μεταξύ των πελατών της, οι οποίες επίσης έχουν «εξαφανιστεί». Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται η Metlen Energy & Metals (πρώην Mytilineos)».
Η σχέση της MnMS με τα... λογότυπα
Τα ερωτήματα πληθαίνουν όταν η συζήτηση έρχεται στο εάν η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδιάζει λογότυπα και εάν είναι αυτή που τελικά σχεδίασε το λογότυπο του μετρό Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλλει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η MnMS δραστηριοποιείται στον χώρο της ψηφιακής επικοινωνίας. Ωστόσο, πέραν του ότι δεν είχε λειτουργική ιστοσελίδα, δεν έχει και καμία απολύτως παρουσία σε κανένα κοινωνικό δίκτυο, όπως στοιχειωδώς συνηθίζεται για εταιρείες του χώρου. Η MnMS φέρεται να ανέλαβε τη δημιουργία του λογότυπου λόγω εμπειρίας "στον σχεδιασμό οπτικών ταυτοτήτων". Έως σήμερα, δεν έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί οποιαδήποτε γραφιστική της δουλειά».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα του designmag.gr, αποκάλυπτε ότι το ηλεκτρονικό αρχείο pdf το οποίο δημοσιοποίησε την ημέρα της παρουσίασης η Ελληνικό Μετρό, φαίνεται να έχει σχεδιαστεί όχι από τη MnMS, αλλά από γραφίστρια της εταιρείας Palladian, η οποία ήταν ανάμεσα στους 8 διαγωνιζόμενους που ακυρώθηκαν.
Τέλος, αίσθηση προκαλεί και η αναφορά στο δημοσίευμα του Solomon πως «η MnMS συστήνεται ως εταιρεία που ειδικεύεται στην ψηφιακή σχεδίαση και, στον συγκεκριμένο κλάδο, οι εταιρείες αξιοποιούν την ιστοσελίδα τους ως δείγμα όσων μπορούν να προσφέρουν σε πιθανούς πελάτες. Ωστόσο, η ιστοσελίδα που η MnMS τελικά παρουσίασε στο κοινό είναι ιδιαίτερα απλοϊκή: εμφανίζεται να έχει χτιστεί με τα έτοιμα templates που προσφέρει η πλατφόρμα WordPress, πρακτική που αντιστοιχεί σε ερασιτεχνικές ιστοσελίδες που κατασκευάζονται μέσα σε λίγα λεπτά».
 
Top