Μπούμερανγκ μπορεί να γυρίσει στο Τελ Αβίβ η επιλογή του να κοινοποιήσει οπτικό και φωτογραφικό υλικό από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ με αποκρουστικές, σκληρές εικόνες, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Η επιλογή του Ισραήλ να κοινοποιήσει και να δημοσιοποιήσει κάθε λεπτομέρεια του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, έχει θεωρηθεί από ορισμένους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης ως στρατηγικό λάθος, καθώς οδήγησε γρήγορα στην εξύμνηση των τελευταίων στιγμών του Σινουάρ που πέθανε μαχόμενος κατά των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF).
Οι εικόνες και τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έρχονταν σε αντίθεση με το ισραηλινό αφήγημα που ισχυριζόταν ότι ο Σινουάρ κρυβόταν σε ένα τούνελ με ισραηλινούς ομήρους να τον περιβάλλουν, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινη ασπίδα.
Η Leila Molana-Allen, η ειδική ανταποκρίτρια του PBS σχολίασε: «Δεν είμαι σίγουρη γιατί οι IDF επέλεξαν να δείξουν το βίντεο και τις φωτογραφίες.
Το οπτικό υλικό, για όσους θέλουν να δοξάσουν τον Σινουάρ ως ήρωα της αντίστασης, τον δείχνει να πολεμά μέχρι τον τελευταίο λεπτό έχοντας χάσει ένα χέρι, στην πρώτη γραμμή με τους μαχητές του αντί να κρύβεται σε μια σήραγγα πίσω από ανθρώπινες ασπίδες ομήρων που ήταν η αφήγηση του IDF.
Ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ τον απεικονίζει να ρίχνει ένα ραβδί σε ένα drone που το χειρίζονται οι IDF ενώ τραυματίζεται σοβαρά.
Σε σύγκριση με τους θανάτους του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του πρώην ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, οι εικόνες πριν και μετά του θανάτου του Σινουάρ έχουν προκαλέσει σημαντικό «έπαινο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι σκληρές εικόνες του νεκρού Σινουάρ στα ισραηλινά ΜΜΕ
Οι IDF διέρρευσαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σκληρές φωτογραφίες του νεκρού σώματος του Σινουάρ. Το Channel 12 με έδρα το Ισραήλ μετέδωσε ζωντανά τις εικόνες χωρίς να τηρεί ούτε καν το μίνιμουμ της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
«Εάν τα νέα για τον Σινουάρ είναι αληθινά, τότε συγχαρητήρια σε αυτόν για το μαρτύριο που μόνο οι έντιμοι πετυχαίνουν», ανάρτησε στο X ο Αλγερινός δημοσιογράφος Hafid Derradji, με 3,5 εκατομμύρια ακόλουθους, αναφερόμενος στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς ενώ πολεμούσε τις δυνάμεις των IDF.
«Θα γίνει αθάνατος ως Ομάρ αλ Μουχτάρ»
Ένας ανώνυμος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της Παλαιστίνης υποστήριξε: «Αυτές οι εικόνες θα κάνουν αθάνατο τον Σινουάρ. Στα επόμενα χρόνια οι μουσουλμάνοι θα τον αναφέρουν με την ίδια ανάσα με τον Ομάρ αλ Μουχτάρ».
Ο Ομάρ Αλ Μουχταρ ήταν ένας ισλαμιστής λόγιος που έγινε μαχητής της ελευθερίας που πολέμησε σκληρά κατά της ιταλικής κατοχής στη Λιβύη.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragip Soylu που εργάζεται για το Middle East Eye σχολίασε επίσης την «οπτική» του θανάτου του Σινουάρ. Χωρίς να αναφέρεται σε βίντεο, παρατήρησε, «υπάρχουν άνθρωποι που ήδη παραλληλίζουν με λιοντάρι τον Σινουάρ και τον αποκαλούν μάρτυρα».
Συνέχισε: «Δεν έχω δει ακόμη ένα άτομο από τη Γάζα σε αυτήν την εξέδρα που δεν γιορτάζει το θάνατο του Σινουάρ επειδή συνέβη κατά τη διάρκεια μιας αψιμαχίας στο φως της ημέρας και πέθανε από στρατιωτική κούραση, πολεμώντας. Όχι στα τούνελ».
Sky news: Τι λέει Παλαιστίνιος πολιτικός για την εικόνα του νεκρού Σινουάρ
Όπως μετέδωσε το Sky News, o Παλαιστίνιος πολιτικός Μουσταφά Μπαργκούτι, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Πρωτοβουλίας, είπε ότι οι εικόνες του νεκρού Σινουάρ θα παρουσιάσουν μια ηρωική εικόνα σε πολλούς.
«Φοβάμαι ότι αυτό που συνέβη δεν είναι πραγματικά συμβατό με αυτά που λέει η ισραηλινή πλευρά», είπε στο CNN.
«Νομίζω ότι έψαχναν για μια φωτογραφία της νίκης, αλλά ο Σινουάρ τους έδωσε μια διαφορετική εικόνα.
«Το γεγονός ότι διένειμαν εικόνες του σώματός του, κάτι που είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη, αποκάλυψε ότι πάλευε.
«Δεν κρυβόταν σε ένα τούνελ, όπως ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου, δεν κρυβόταν πίσω από Παλαιστίνιους αμάχους, θεωρώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως έλεγε η ισραηλινή προπαγάνδα.
«Δεν κρυβόταν πίσω από Ισραηλινούς αιχμαλώτους ή αιχμαλώτους, όπως ισχυρίστηκαν επίσης – πολεμούσε.
«Αυτή η εικόνα θα τον κάνει να μοιάζει με ήρωα για τους περισσότερους Παλαιστίνιους και τους περισσότερους Άραβες, και για τους περισσότερους ανθρώπους που είναι ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και ενάντια στην καταπίεση που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι.
«Έτσι, κατά τη γνώμη μου, ο Sinwar για άλλη μια φορά απέτυχε τους Ισραηλινούς, απέτυχε στη νοημοσύνη τους, δεν μπορούσαν να τον φτάσουν.
“Πολέμησε. Ήταν θαρραλέος και όχι δειλός, όπως ισχυρίζονται”.
Ο κ. Μπαργκούτι είπε ότι ο θάνατος θα «εκθέσει» τώρα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους δεδηλωμένους στόχους του στον πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, σε μια προφητική δήλωση ο Γιαχία Σινουάρ είχε δηλώσει το 2021: «Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να μου κάνει το Ισραήλ είναι να με δολοφονήσει. Προτιμώ να πεθάνω μάρτυρας από ένα F-16 παρά να πεθάνω από κορωνοϊό ή εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο…»
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
 
Top