Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στα γερμανικά εγκλήματα πολέμου, αλλά απέρριψε τα ελληνικά αιτήματα για αποζημιώσεις.

 Όταν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier έφτασε το απόγευμα της Τρίτης για την τριήμερη κρατική επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, ο ήλιος έλαμπε. Μία από τις ευκολότερες ασκήσεις του εκεί είναι πιθανό να «εκτιμά τον ρόλο (η Ελλάδα) στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την παράνομη μετανάστευση ». Το σχέδιο είναι να επισκεφθούμε τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μαλακάσα κοντά στην Αθήνα.
Εκνευρισμό προκαλούν τα τελευταία γερμανικά μέτρα ελέγχου των συνόρων . Ο Σταϊνμάγερ προσπάθησε να διαλύσει εκ των προτέρων τους φόβους: «Έχω μεγάλη ελπίδα στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Δεν θα υπάρξουν μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά μια προσέγγιση στενά συντονισμένη με τους εταίρους μας στην ΕΕ», δήλωσε στην αθηναϊκή εφημερίδα Τα Νέα.
Ο Steinmeier θέλει επίσης να επισκεφθεί το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, ένα τουριστικό έργο και μια γερμανική βιομηχανική εταιρεία - ένα συνηθισμένο πρόγραμμα ρουτίνας για Γερμανούς αξιωματούχους.
Ο Σταϊνμάγερ επίσης δεν πτοείται από το πιο σκοτεινό γερμανικό κεφάλαιο σε αυτή τη χώρα: τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Πρώτος σταθμός του την Τρίτη θα είναι το υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, εν μέρει χρηματοδοτούμενο από το Βερολίνο με δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Επίσκεψη στην Κάνδανο που καταστράφηκε από τη Βέρμαχτ
Στη Θεσσαλονίκη, την «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οι Σεφαραδίτες Εβραίοι (από την Ισπανία) αποτελούσαν την πλειοψηφία των κατοίκων από τον 15ο αιώνα και μετά. Το 1943, 56.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν και 49.000 δολοφονήθηκαν.
Από τις 6 Απριλίου 1941, η Ελλάδα υπέφερε πολύ από τη γερμανική κατοχή: ο πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά 1,1 εκατομμύριο ή 13,5 τοις εκατό - περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. 400.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.
Αλλά οι Έλληνες, ειδικά οι αριστεροί, προέβαλαν σκληρή αντίσταση. Όταν οι Γερμανοί κατακτητές αποχώρησαν στις 12 Οκτωβρίου 1944, άφησαν πίσω τους περισσότερα από 100 χωριά που καταστράφηκαν ως αντίποινα.
Ο Σταϊνμάγερ επισκέπτεται την Κάνδανο της Κρήτης, που καταστράφηκε στις 3 Ιουνίου 1941, την Πέμπτη. Έχουν ήδη ανακοινωθεί διαμαρτυρίες. Τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου εκεί δεν ξεχνιούνται. Σε μια πινακίδα στην πόλη, οι Ναζί δήλωσαν: «Η Κάνδανος καταστράφηκε ως αντίποινα για τον κτηνώδη φόνο μιας διμοιρίας αλεξιπτωτιστών και μιας μισής διμοιρίας πρωτοπόρων από ένοπλους άνδρες και γυναίκες σε ενέδρα».
Ο Αριστομένης Συγγελάκης από το Εθνικό Συμβούλιο Αποζημιώσεων και Αποζημιώσεων (ΕΣΔΟΓΕ) δήλωσε στο taz: «Η επίσκεψη στην Κάνδανο θα μπορούσε να αποδειχθεί ιστορικά σημαντική εάν ο Γερμανός Πρόεδρος αδράξει την ευκαιρία να ζητήσει ωμά συγγνώμη για τα ειδεχθή εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα και το γερμανικό καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα δεινά, τη θλίψη, τη λεηλασία και την καταστροφή της πατρίδας μας από το Τρίτο Ράιχ».
Ο πρωθυπουργός Μισοτάκης δεν θέλει να «δηλητηριάσει» τις σχέσεις με το Βερολίνο
Σύμφωνα με τον Συγγελάκη, οι τύψεις θα έρθουν μόνο με «την αποπληρωμή των άκαιρων και τεκμηριωμένων γερμανικών χρεών προς την Ελλάδα». Τότε έχασε πέντε στενούς συγγενείς. «Αυτό σημαίνει καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων των ναζιστικών φρικαλεοτήτων, αποζημιώσεις στο κράτος, αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου και επαναπατρισμός αρχαιολογικών και άλλων λεηλατημένων πολιτιστικών θησαυρών».

Η σχέση με το Βερολίνο δεν πρέπει να δηλητηριάζεται
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


Υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , το κοινοβούλιο αποφάσισε τον Απρίλιο του 2019 ότι το θέμα των αποζημιώσεων και των αποζημιώσεων θα παραμείνει «ανοιχτό και ενεργό ». Είναι ένα «ανεξίτηλο χρέος». Το ελληνικό κράτος «ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του», «δεν τίθεται θέμα παραγραφής των απαιτήσεων», εκτιμά η Αθήνα το γερμανικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, σε πάνω από 400 δισ. ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την Τετάρτη στην Αθήνα τον Σταϊνμάγερ. Το συντηρητικό του κόμμα Νέα Δημοκρατία κάποτε ψήφισε επίσης τα αιτήματα για επανορθώσεις. Στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2019, ο Πρωθυπουργός δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα. Η σχέση με το Βερολίνο δεν πρέπει να «δηλητηριαστεί».
Ο Σταϊνμάγερ έκανε σαφές πριν την άφιξή του: « Το ζήτημα των επανορθώσεων είναι κλειστό για τη χώρα μας βάσει του διεθνούς δικαίου , αλλά το ζήτημα της ιστορίας μας δεν θα είναι ποτέ».
 
Top