Τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω καθαίρεσης του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, καταγράφει μέτρηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποχωρεί στην 5η θέση, την ώρα που Ελληνική Λύση και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το ξεπερνούν.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 22% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στο 11,6%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Ελληνική Λύση με 8,1% και τέταρτο το ΚΚΕ με 7,2%. Μόλις στην 5η θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 7% και ακολουθούν η Φωνή Λογικής με 4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, η Νίκη με 3,3% και κάτω από το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή η Νέα Αριστερά με 1,9% και το ΜέΡΑ25 με 1,4%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην αναγωγή επί των εγκύρων διαμορφώνονται ως εξής: 
Νέα Δημοκρατία 29,8%
ΠΑΣΟΚ 15,7%
Ελληνική Λύση 10,9%
ΚΚΕ 9,7%
ΣΥΡΙΖΑ 9,5%
Φωνή Λογικής 5,4%
Πλεύση Ελευθερίας 5,3%
Νίκη 4,4%
Νέα Αριστερά 2,6%
ΜέΡΑ25 1,8%


Ενίσχυση δυσαρέσκειας – 71% πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση
Η αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας αποτυπώνεται καταρχάς στην απάντηση στο ερώτημα εάν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Και αυτό γιατί το 71% απαντούν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (από 65% τον Ιούνιο) και μόλις το 23% αναφέρει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση (από 28% τον Ιούνιο).
Ως προς το ποια προβλήματα είναι αυτά που σήμερα οι πολίτες κρίνουν ως σημαντικότερα, αυτά είναι πρώτα από όλα η ακρίβεια και συνολικά η οικονομία, όπως προκύπτει από τις αυθόρμητες απαντήσεις που έδωσαν. Ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ιατρική περίθαλψη και τα προβλήματα σε σχέση με αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πείθει η κυβερνητική ρητορική ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στο ΕΣΥ. Ενδιαφέρον έχει επίσης, ότι σχετικά ψηλά είναι και το πρόβλημα της κρίσης των θεσμών.
Η απαισιοδοξία για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα σε σχέση με την οικονομία αποτυπώνεται και σε σχέση με την υποχώρηση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στο -52%
Σε ερώτηση για την πιθανότητα συμμετοχής στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, οι ερωτηθέντες απαντούν «ναι θα πάω σίγουρα» σε ποσοστό 13%, «πιθανόν να πάω» σε ποσοστό 16%, «μάλλον δεν θα πάω» το 15% και «σίγουρα δεν θα πάω» το 52%, με το ενδιαφέρον να καταγράφεται οριακά μεγαλύτερο από τις εκλογές στο κόμμα το 2021.
 
Top