Βαθαίνει το χάσμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., το οποίο έγινε ορατό διά γυμνού οφθαλμού με την κοινοβουλευτική ερώτηση των 11 «γαλάζιων» βουλευτών για την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας δανειοληπτών, εγγυητών και µικροµεσαίων επιχειρήσεων και στη συνέχεια με την εσπευσμένη αντίδραση της κυβέρνησης που πρόδωσε τον εκνευρισμό της...


Η απάντηση-εξπρές από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που είχε στόχο την πλήρη απόκρουση της ερώτησης των 11 βουλευτών της Ν.Δ., εξελήφθη από την πλευρά των τελευταίων ως μια απαξιωτική στάση σε βάρος τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές από το περιβάλλον των 11 «γαλάζιων» βουλευτών παρατηρούσαν ότι η απάντηση δόθηκε με βιασύνη στη δημοσιότητα, προτού καν πάρει την κοινοβουλευτική οδό, και με διάθεση απόρριψης των όσων είχαν τεθεί στην ερώτηση, χωρίς να φαίνεται ότι πρώτα μελετήθηκαν. Μάλιστα πηγές από την πλευρά των 11 εμμένουν στις θέσεις και τα ερωτήματά τους και τονίζουν ότι η απάντηση που δόθηκε από την κυβέρνηση αφορούσε άλλο ερώτημα, σημειώνοντας ότι αφορούσε το πώς διασώθηκαν οι τράπεζες, αλλά δεν έδινε πειστική απάντηση στο πώς προστατεύονται οι δανειολήπτες.

Επεται συνέχεια

Κι ενώ συνήθως όταν βουλευτές στρέφουν τα πυρά τους κατά της δικής τους κυβέρνησης, υπάρχουν άλλοι που μπορεί να συμφωνούν αλλά φοβούνται να εκδηλωθούν, εδώ βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες λένε ότι οι 11 βουλευτές αποφάσισαν μεν να κρατήσουν ένα κλειστό και συμβολικό νούμερο που θα υπογράφει την ερώτηση, όμως στη συνέχεια υπήρξαν πολλοί ακόμα «γαλάζιοι» βουλευτές που επικοινώνησαν μαζί τους για να τους εκφράσουν το «παράπονο» ότι δεν συμπεριέλαβαν στην ερώτηση και τη δική τους υπογραφή.

Το σίγουρο είναι ότι οι 11 βουλευτές και όσοι ακόμα συσπειρώνονται μαζί τους θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους, έχοντας αποφασίσει να λειτουργούν ελεύθερα. Πηγές από το περιβάλλον τους λένε ότι στόχος τους είναι η βελτίωση της κυβέρνησης και η διατήρηση της σχέσης της με την κοινωνική της βάση, ενώ οι παρεμβάσεις τους αναμένεται να έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα και να αφορούν ζητήματα κοινωνικά και εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου -κατά τις ίδιες πηγές- να κρατηθεί η Ν.Δ. σε ράγες αξιακές, φιλολαϊκές και όχι νεοφιλελεύθερες. Από εκεί και πέρα πηγές από το περιβάλλον τους σημειώνουν με νόημα πως αν η κυβέρνηση επιλέγει να μην ακούει τις παρεμβάσεις τους, «καθένας όπως στρώνει κοιμάται».

Ηδη άλλωστε η αμήχανη αντίδραση από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου, που δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά, λέγοντας ότι «οι βουλευτές έχουν ως βασική υποχρέωση να κάνουν ερωτήσεις» (και προσπαθώντας απλώς να υποβαθμίσει τη διάσταση της ερώτησης, ουσιαστικά υποστηρίζοντας ότι ήταν μία από τις πολλές ερωτήσεις που έχουν κάνει οι βουλευτές της Ν.Δ. στα 5 χρόνια της θητείας της κυβέρνησής τους), δείχνει στους 11 υπογράφοντες την ερώτηση ότι κατακτούν χώρο και αναμένεται να συνεχίσουν να το κάνουν θέλοντας να στείλουν το μήνυμα στο Μαξίμου ότι θα είναι ενεργοί βουλευτές και ότι, ειδικά μετά την τελευταία συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας (όπου ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί σκληρή κριτική από τους βουλευτές του), έχουν αποφασίσει να βγαίνουν μπροστά, ενώ πρόκειται για βουλευτές προερχόμενους από τη Ν.Δ. και όχι από χώρους όπως το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ή το ακροδεξιό ΛΑΟΣ.

Την ίδια ώρα απαρατήρητη δεν περνάει και η προ ημερών τοποθέτηση του βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ. (και εκ των 11 «γαλάζιων» βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση) Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης για μια σειρά από θέματα και θέτοντας ερωτήματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για πιθανά σκάνδαλα.


Για ανεκπλήρωτες εξαγγελίες όλων των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης των κυβερνήσεων Μητσοτάκη έναντι των αγροτών κάνει λόγο ο γαλάζιος βουλευτής Λάρισας Μ. Χαρακόπουλος, βάζοντας ιδιαίτερα στο στόχαστρο τον Λ. Αυγενάκη (δεξιά)


Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρακόπουλος εκτόξευσε ευθείες βολές για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση κρίσιμα θέματα του αγροτικού τομέα, με αναφορές στην ανάγκη για την «ενδεδειγμένη διερεύνηση» των καταγγελιών του πρώην προέδρου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα κατά του πρώην υπουργού Λ. Αυγενάκη (υπενθυμίζεται ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος του Οργανισμού στην επιστολή παραίτησής του είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, σε πιέσεις που δεχόταν για απευθείας αναθέσεις) «ώστε αν υπάρχει φωτιά εκτός από καπνό, να γίνουν τα δέοντα» και ζήτησε «να υπάρξουν απαντήσεις στην καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας στον ιστότοπο in.gr με τίτλο “Οσμή σκανδάλου στο ΥΠΑΑΤ” εις βάρος ελαιοπαραγωγών» (αναφερόμενος στις καταγγελίες για απώλεια 10,3 εκατ. ευρώ που «έχουν χαθεί μέσω περιέργων χειρισμών του υπουργείου» επί υπουργίας Αυγενάκη και για κίνδυνο απώλειας άλλων 14,5 εκατ., εξαιτίας της «προκλητικής ολιγωρίας ορισμένων υψηλά ιστάμενων» στο ΥΠΑΑΤ).

Τα φωτοβολταϊκά

Επιπλέον, ο Μ. Χαρακόπουλος διερωτήθηκε με νόημα αν «συντελείται όντως τεράστιο σκάνδαλο με τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία, κάνοντας λόγο για πιθανή υπέρβαση του ανώτατου ορίου αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας και ζητώντας, αν οι καταγγελίες ευσταθούν, την παρέμβαση του εισαγγελέα για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Θεσσαλία», σύμφωνα με αναφορές του τοπικού Τύπου. Τέλος, «καρφώνοντας» συνολικά την κυβέρνηση για την αγροτική της πολιτική αναφέρθηκε στις ανεκπλήρωτες εξαγγελίες όλων των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη, «από τον κ. Βορίδη μέχρι τον αποπεμφθέντα κ. Αυγενάκη», για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να μπορούν να αποζημιώνονται για ζημιές που σήμερα δεν ασφαλίζονται» τονίζοντας με έμφαση ότι «πέντε χρόνια μετά οι αγρότες δικαιούνται καθαρές απαντήσεις». Είναι σαφές ότι η σφοδρή εσωκομματική κριτική στην κυβέρνηση θα συνεχιστεί.

Γιάννης Μπασκάκης

Efsyn.gr

 
Top