Εν μέσω θέρους είναι βέβαιο ότι τα περισσότερα σχέδια για τις πολιτικές εξελίξεις δεν γίνονται επί χάρτου αλλά επί …άμμου. Άντε, δίπλα και σε πισίνες με δροσερά κοκτέιλ. Ωστόσο πέντε εβδομάδες ύστερα από τις ευρωεκλογές και τις εκπλήξεις που αυτές έκρυβαν, είναι φανερό ότι έχει αρχίσει ένας καύσωνας διαρκείας και για το κομματικό σύστημα. Σε όλο το φάσμα του…

Όσον αφορά την αντιπολίτευση βέβαια η ρευστότητα και η αποσταθεροποίηση που έχει επέλθει δεν αφήνουν τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία πολλά περιθώρια για έστω και στοιχειωδώς στέρεες προβλέψεις και εκτιμήσεις για την «επόμενη ημέρα». Ούτε καν σε επιστημονικό πεδίο.

Μοιραία λοιπόν το ενδιαφέρον εντοπίζεται περισσότερο στον κυβερνητικό χώρο ο οποίος έχει μπει σε μια έντονη περιδίνηση, όσο κι αν αυτή επιχειρείται να σκεπαστεί επικοινωνιακά ή να ξεπεραστεί δια της σύγκρισης με τα χάλια της αντιπολίτευσης.

Η νέα και απότομη βουτιά τουλάχιστον κατά 4 μονάδες που δείχνουν οι δύο μετεκλογικές δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ σε σχέση με το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου φαίνεται ότι αποτελεί μάλιστα μια τάση όχι συγκυριακή αλλά πιο μόνιμη.

Αυτό προκύπτει και από επιστημονικά μοντέλα και στατιστικά υποδείγματα που «ξεκινούν» από το 1981 και επιτρέπουν στους δημοσκόπους να βγάζουν συμπεράσματα για τη «συστηματική σχέση» ανάμεσα στις δύο μορφές εκλογικής αναμέτρησης, βουλευτικές και ευρωεκλογές.

Επίσης όταν ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές έχουν απόσταση λιγότερο από 12 μήνες έχει διαπιστωθεί ιστορικά ότι επηρεάζεται σημαντικά το αποτέλεσμα της εθνικής αναμέτρησης. Κι επειδή τα σενάρια για κάλπες έως του χρόνου την άνοιξη παραμένουν στο τραπέζι, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, αυτό έχει τη σημασία του.

Με βάση (και) αυτά τα μοντέλα λοιπόν η σημερινή «βουλευτική επιρροή» της ΝΔ (για εθνικές εκλογές δηλαδή) εκτιμάται ελαφρά πάνω από το ποσοστό που κατέγραψε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, στα επίπεδα του 30%. Μάλιστα το ταβάνι που θα μπορούσε πλέον να πιάσει είναι το 33,4%, πολύ κάτω από το 41% και βεβαίως την αυτοδυναμία.

Το άκρως ενδιαφέρον πάντως είναι όπως λέει και ο Γ. Μαυρής της Public Issue ότι η αύξηση της συμμετοχής στις κάλπες δεν ευνοεί καθόλου τη ΝΔ. Τουναντίον την εξυπηρετεί απόλυτα η αποχή. Αν για παράδειγμα την επόμενη φορά η συμμετοχή αυξηθεί στα επίπεδα των βουλευτικών εκλογών του 2023 η ΝΔ θα απολέσει από 1% ως 1,5%. Όσο αυξάνεται η συμμετοχή, συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, τόσο θα μειώνεται το «γαλάζιο» ποσοστό…

Τέλος, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση, που τα εκτός Βουλής κόμματα φθάσουν αθροιστικά το 18% και η ΝΔ προσεγγίσει το ανώτατο εκτιμώμενο ποσοστό της (33,4%), οι έδρες της δεν θα υπερβαίνουν τις 144…
Ο ΚΟΡΙΟΣ
 
Top