Ατυχής, φτωχή και κουραστική η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων – Ούτε Liberté, ούτε Égalité, ούτε Fraternité
Η πρωτοβουλία των Γάλλων να διοργανώσουν για πρώτη φορά στα χρονικά τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων εκτός σταδίου, δεν δικαιώθηκε ούτε στο ελάχιστο από το τελικό αποτέλεσμα.
Πραγματικά πιο κιτς τελετή έναρξης Ολυμπιακών αγώνων δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Το θέαμα στο Παρίσι ήταν εξαιρετικά φτωχό, με ελάχιστες έως καθόλου πρωτότυπες εμπνεύσεις, δεν είχε κανένα πρωτότυπο εύρημα και το όλο σκηνικό στον ποταμό Σηκουάνα έδειχνε ακόμη και στα μάτια του πλέον αδαούς ότι είναι στημένο με μεγάλη προχειρότητα.
Υπήρξαν πολλές στιγμές, που φαινόταν ξεκάθαρα σαν να μην έχουν κάνει καθόλου πρόβες οι συμμετέχοντες στην τελετή, την ώρα που οι παραλληλισμοί πολλές φορές ήταν εξαιρετικά ατυχείς.
Η ελληνική αποστολή παρέλασε πρώτη με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο τελετουργικό. Παρ’ όλα αυτά η τηλεοπτική κάλυψη ήταν απαράδεκτη, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης «εξαφάνισε» τον σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, την ώρα που η ελληνική αποστολή διέσχιζε τον Σηκουάνα, πάνω στο πλοιάριο.
Αδιαμφισβήτητα το όλο θέαμα δεν ήταν αντάξιο τελετής έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων, πολύ δε περισσότερο συγκρινόμενο με τελετές προηγούμενων διοργανώσεων που πραγματικά έγραψαν ιστορία και έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όσων τις παρακολούθησαν.
Το σύνθημα της γαλλικής επανάστασης, «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» (Liberté, Égalité, Fraternité), ουσιαστικά λοιδορήθηκε, με τις επιλογές των Γάλλων διοργανωτών.
Ειδικότερα, εξαιρετικά ατυχής ήταν η επιλογή του Γάλλου σκηνοθέτη να κάνει πλάνα δείχνοντας μέλη της τρανς κοινότητας την ώρα που γινόταν αναφορά για την ισότητα (Égalité).
 
Top