Το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αττική, και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο, ανακοινώθηκε την Δευτέρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εν τω μεταξύ, δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία έχουν τεθεί σε καραντίνα από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής.
Οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το κρούσμα, μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους.
Την ίδια ώρα, το θέμα της πανώλης των αιγοπροβάτων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη Θεσσαλία, ενώ κρούσμα έχει αναφερθεί και στην ορεινή Κορινθία.

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας

«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στο ΕΡΤNews την Δευτέρα.
Ο κ. Κέλλας σημείωσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου. Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και συνέχισε «Υπάρχουν αναφορές για νέο κρούσμα στη Δυτική Αττική, με την κατάσταση να παραμένει ανησυχητική».
Ωστόσο, ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κέλλας.
 
Top