Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν την Πέμπτη σε μια νέα γενική συμφωνία για την παροχή δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τους τόκους από τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στη γείτονα χώρα το 2022.
Η πολιτική συμφωνία αποτέλεσε το επίκεντρο της εναρκτήριας ημέρας της ετήσιας συνόδου κορυφής των ηγετών της G7, στην οποία συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και την οποία άνοιξε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Τα μέλη της G7 είναι ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ουκρανός ηγέτης θα υπογράψει λοιπόν την Πέμπτη μια νέα, μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς και μια συμφωνία με το άλλο μέλος της G7, την Ιαπωνία.
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά είμαι βέβαιος ότι σε αυτές τις δύο ημέρες θα μπορέσουμε να έχουμε συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στους καλεσμένους της G7, καθώς οι συνομιλίες τους άρχισαν σε πολυτελές ξενοδοχειακό θέρετρο στη νότια περιοχή της Απουλίας.

Το σχέδιο της G7 για την Ουκρανία βασίζεται σε ένα πολυετές δάνειο με τη χρήση κερδών από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από κατασχεμένα ρωσικά κεφάλαια. Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε διπλωματική πηγή της G7 στο Reuters. Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα φτάσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παράσχουν οι ίδιες έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το ποσό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά καθώς και άλλες χώρες θα ανακοινώσουν την συμμετοχή τους.
Ο στόχος της συμφωνίας ήταν να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί «να τρέξει» για χρόνια ανεξάρτητα από το ποιος είναι – ή θα είναι – στην εξουσία σε κάθε κράτος της G7, ένα νεύμα στις ανησυχίες ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι πολύ λιγότερο συμπαθής στο Κίεβο, αν νικήσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.
 
Top