ΕΡΙΚ ΜΠΟΝΣΕ
Ανταποκριτής
 
ΤΑΖ Βρυξέλλες 

Δεν είναι κάθε μέρα που ένα δικαστήριο εκδικάζει υπόθεση για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αλλά τώρα ήρθε η ώρα: Την Παρασκευή, η  ισχυρή  Γερμανός πολιτικός θα πρέπει να απαντήσει ενώπιον του «Tribunal de première instance» στη Λιέγη του Βελγίου. Πρόκειται για το λεγόμενο σκάνδαλο Pfizergate - και το ερώτημα για το τι θα γίνει στη συνέχεια με τη νομική έρευνα . Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία EPPO επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο του 2022 ότι είχε ξεκινήσει έρευνα. Είχαν προηγηθεί αρκετές αγωγές.
Περιστρέφονται γύρω από την υποψία ότι η von der Leyen μπορεί να παρήγγειλε αυθαίρετα και παράνομα 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer στις αρχές του 2021. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, λέγεται ότι κανόνισε τη συμφωνία προσωπικά με το αφεντικό της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα - μέσω μηνύματος κειμένου από το κινητό της.
Η αξία της παραγγελίας είχε αξία ρεκόρ περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ - η ΕΕ δεν είχε κάνει ποτέ τόσο μεγάλη παραγγελία στο παρελθόν. Αργότερα προέκυψε ότι η Pfizer είχε χρεώσει πολύ υψηλή τιμή και ότι είχαν παραγγελθεί πάρα πολλές δόσεις εμβολίου. Ως εκ τούτου, πολλά κράτη της ΕΕ έχουν υποβάλει αίτηση για επιστροφή χρημάτων.

Σαν κρατικό μυστικό
Όμως οι λεπτομέρειες δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ και η όλη υπόθεση αντιμετωπίστηκε ως κρατικό μυστικό . Οι έρευνες και οι καταγγελίες από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων παρέμειναν ασαφείς και οι αγωγές δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξακολουθεί να ερευνά, ανέφερε.
Το θέμα άρχισε να κινείται μόνο όταν ο διαπιστευμένος από την ΕΕ Βέλγος λομπίστας Frédéric Baldan υπέβαλε μήνυση στο δικαστήριο της Λιέγης. Κατηγορεί τη φον ντερ Λάιεν για « σφετερισμό αξιωμάτων και τίτλων», «καταστροφή δημοσίων εγγράφων» και «παράνομο πλουτισμό και διαφθορά».

Οι πιθανότητες διευκρίνισης είναι ελάχιστες.
Αρκετοί οργανισμοί, άτομα, ακόμη και κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία (υπό την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του PiS) έχουν συμμετάσχει στην αγωγή του. Αυτό δείχνει πόσο υψηλό είναι το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, δεν φαίνεται να μπορεί επιτέλους να ξεκαθαριστεί το σκάνδαλο που σέρνεται εδώ και χρόνια.
Η ακρόαση της Παρασκευής θα αφορά αρχικά μόνο το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος: το βελγικό δικαστικό σώμα ή η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Θέλει να παρουσιάσει κατηγορητήριο και να εξηγήσει γιατί πρέπει να ηγηθεί της έρευνας. Το βελγικό δικαστικό σύστημα θέλει να το αντιμετωπίσει και να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της υπόθεσης.

Πολιτικές εκρήξεις  πριν τις ευρωεκλογές
Ο υπεύθυνος ανακριτής, Frédéric Frenay, είναι γνωστός για το πείσμα του. Έχει ήδη εργαστεί σε ορισμένους εκρηκτικούς οικονομικούς φακέλους στο Βέλγιο. Του εμπιστεύονται ότι θα προωθήσει δυναμικά την έρευνα κατά της φον ντερ Λάιεν - η οποία, δεδομένων των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, περιέχει τεράστιες πολιτικές εκρηκτικές ύλες.
Τέλος, η φον ντερ Λάιεν διεκδικεί δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνεχιζόμενες έρευνες για ύποπτη διαφθορά δύσκολα θα ήταν συμβατές με αυτό. Η καριέρα του πολιτικού του CDU θα μπορούσε να τελειώσει απότομα αν συνεχιζόταν η διαδικασία.
Τα πράγματα φαίνονται εντελώς διαφορετικά όταν αναλαμβάνει η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Τότε η υπόθεση θα μπορούσε να τραβήξει περαιτέρω και να καταλήξει ακόμη και να απορριφθεί. Σύμφωνα με παρατηρητές της διαδικασίας, δεν μπορεί να αναμένεται ετυμηγορία πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου - η φον ντερ Λάιεν μπορεί να είναι ήσυχη.
Η δίκη στη Λιέγη θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και η φον ντερ Λάιεν δεν αναμένεται να παραστεί. Θέλει να εκπροσωπείται από τους δικηγόρους της.
https://taz.de/Fragwuerdiger-Impfstoff-Deal/!6007819/
 
Top