Ως συνήθως στις Βρυξέλλες γίνονται πολλές συζητήσεις. Αυτό τον καιρό το κύριο θέμα συζήτησης είναι ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η βασική υποψήφια, αλλά πλέον δεν θεωρείται από πολλούς η καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ονόματα συζητούνται πολλά, μεταξύ των οποίων και εκείνο του πρώην διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον οποίο στηρίζει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Για πρώτη φορά όμως αναφέρεται δημοσίως, από ένα έγκυρο μέσο ενημέρωσης, και το όνομα του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Οπως γράφει το περιοδικό Economist στο σημερινό του τεύχος: «Η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο εάν ο υποψήφιος που προτείνουν οι ηγέτες δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν όχι η Φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος; Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα δημοσιοποιήσει σύντομα μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας που είναι πιθανό να συμβαδίζει με το ομοσπονδιακό όραμα του Μακρόν και θα εντυπωσιάσει τους ευρωβουλευτές που ψάχνουν για μια ισχυρή φυσιογνωμία. Ομως είναι 76 ετών και δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Αλλοι της Κεντροδεξιάς, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αντιμετώπιζαν ανάλογα ερωτήματα με εκείνα που αντιμετωπίζει η απερχόμενη πρόεδρος. Για αυτόν τον λόγο η Φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αλλά ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα». Είναι έτσι η πρώτη φορά που ένα δημοσίευμα αποκαλύπτει πως το όνομα του έλληνα Πρωθυπουργού συζητείται παρασκηνιακά για το ανώτατο αξίωμα της ΕΕ. «Για εμένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα» ανέφερε πάντως χθες το βράδυ (Σκάι) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται για κάποια ευρωπαϊκή θέση. «Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα» πρόσθεσε «μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική, δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα, δεν με αφορά καθόλου όμως».

Δυσφορία για την πρόεδρο
Το δημοσίευμα πάντως ήρθε να θυμίσει ότι πρόσφατα στο Στρασβούργο η γερμανίδα πολιτικός μίλησε σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα στο Ευρωκοινοβούλιο, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει δυσφορία από τους ευρωβουλευτές προς το πρόσωπό της και άρα μπορεί να μην την υπερψηφίσουν όταν έρθει η ώρα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Θεωρητικά οι ηγέτες των χωρών – μελών θα την υποστηρίξουν. Η Φον ντερ Λάιεν ικανοποίησε τους Νοτιοευρωπαίους δημιουργώντας το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία, οι Βορειοευρωπαίοι είδαν να λαμβάνονται μέτρα για την κλιματική αλλαγή, και οι Ανατολικοευρωπαίοι, εκτός του ούγγρου πρωθυπουργού, εκτιμούν τη σταθερή υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ δεν χαίρεται για τη σταθερά φιλοϊσραηλινή στάση της, ακόμη όμως και στην περίπτωση που πραγματοποιήσει την απειλή του και παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, έχει φιλοδοξίες για άλλο ανώτατο αξίωμα.

Το μεγάλο εμπόδιο
Ισως το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο της να είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg βρίσκεται ήδη «σε επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους του για το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας τεχνοκράτης όπως ο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο Μακρόν» γράφει η Repubblica «στοχεύει να είναι ο βασιλιάς των διαπραγματεύσεων για την ηγεσία της Κομισιόν που θα ξεκινήσουν σε λιγότερο από δύο μήνες και να επιμείνει στην προώθηση του Ντράγκι». Ισως και για να ξεχάσει, προσθέτει βιτριολικά ο Εconomist, την ήττα που θα έχει υποστεί από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές… Το Ευρωκοινοβούλιο ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη Φον ντερ Λάιεν. Θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τουλάχιστον τριών ομάδων για να επιτευχθεί η πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κεντρώα συμμαχία θα έχει πλειοψηφία μερικών εδρών μόνο. Ηδη μερικοί από τους υποτιθέμενους συμμάχους της, όπως οι γάλλοι Ρεπουμπλικανοί, έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα την υποστηρίξουν. Η διεύρυνση του συνασπισμού της φέρνοντας σκληροπυρηνικούς εταίρους όπως η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα της έδινε ψήφους, όμως αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμμαχία της με τους Φιλελευθέρους, των οποίων τις ψήφους επίσης χρειάζεται.

Οι υπόλοιποι
Εκτός από το όνομα του Ντράγκι κυκλοφορούν και άλλα ονόματα ως πιθανών διαδόχων της. Της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία εάν δεν λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται η Φον ντερ Λάιεν, μπορεί να έρθει στο προσκήνιο. Της Κριστίν Λαγκάρντ, κυρίως επειδή είναι Γαλλίδα, έπειτα από μια περίοδο που το αξίωμα κατείχαν Γερμανοί. Βέβαια το ότι δεν είναι δημοφιλής λειτουργεί εναντίον της. Συζητείται επίσης το όνομα του Κλάους Ιοάνις, προέδρου της Ρουμανίας, στον οποίο αναφέρονται θετικά ευρωπαίοι ηγέτες, ιδιαίτεροι οι Συντηρητικοί. Με τη δεύτερη θητεία του να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, και εκείνος αναζητά ένα διεθνές ανώτατο αξίωμα. Το Politico αναφέρει ακόμα τα ονόματα του κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς και του ευρωπαίου επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν. Χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, και κάποια έκπληξη: ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Πηγή: tanea.gr
 
Top