Σε άλλο... σύμπαν η Δόμνα Μιχαηλίδου για την αγορά εργασίας
Είτε σκόπιμα είτε λόγω ειλικρινούς άγνοιας, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσιάζει μία επίπλαστη εικόνα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και του ύψους των μισθών. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη δήλωσε (και φρόντισε να τονίσει) ότι «υπάρχει ένας γενικότερος αποπροσανατολισμός και καλλιεργείται μία εικόνα ότι δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αντιθέτως, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπάρχουν και είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικές. Τις κινητροδοτούμε, διότι σηματοδοτούν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους».
Η πραγματικότητα διαψεύδει την υπουργό, που δεν αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έναν μόλις μήνα μετά την εκλογή της, τον Αύγουστο του 2019, και στο πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε στη Βουλή «ξήλωσε» το νομοθετικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με συνέπεια οι όποιες συμβάσεις ήταν τότε εν ισχύ να λήξουν χωρίς να υπογραφούν νέες, λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων που θέσπισε ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Ετσι, σήμερα είναι εν ισχύ λιγότερες από 10 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, από περίπου 145 το 2012, όταν επιβλήθηκε η σταδιακή εξάλειψή τους και η αγορά εργασίας κυριαρχείται από τον νέο «θεσμό», αυτόν των επιχειρησιακών συμβάσεων. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2023 υπογράφηκαν 209 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 137.179 μισθωτούς, όμως από αυτές, μόνο 59 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών.
Αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο κατά την οποία οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. παραβιάζουν το Κοινοτικό Δίκαιο. Από το 2022 έχει ψηφιστεί ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να φροντίσουν νομοθετικά (εν προκειμένω η Ελλάδα να αλλάξει όσα έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη) ώστε τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Πόσοι καλύπτονται σήμερα; Μόλις το 25,8%! Σε πρακτικό επίπεδο, με εξαίρεση τους εργαζομένους σε τουρισμό, ξενοδοχεία, εστίαση και ντελίβερι, που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις και δικαιούνται σημαντικά μεγαλύτερο μισθό, όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θεωρούνται ανειδίκευτοι. Ακόμη και αν έχουν… ένα σωρό πτυχία.