Σοκ σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η επίθεση με μαχαίρι στον ιερέα της Εκκλησίας του Χριστού του Καλού Ποιμένα, Εμμανουήλ Μαρ Μάρι στο Σίδνεϊ, λίγες ημέρες μετά από ανάλογο περιστατικό σε εμπορικό κέντρο. Ο ιερέας είναι εξέχων ηγέτης και επίσκοπος υπερσυντηρητικής αίρεσης των Ασσυρίων Ορθοδόξων και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, λόγω των «πύρινων λόγων» του και επειδή ασκούσε κριτική στα lockdown και τα εμβόλια.

«’Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πάνε να κάνουν εμβόλιο και να μείνουν στο σπίτι. Έχουν βαρεθεί»
Η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός αγοριού ηλικίας 15 ετών για την επίθεση, η οποία προκάλεσε την οργή των πιστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία και ακολούθησαν βίαιες διαδηλώσεις.

Καθώς οι ταραχές εντάθηκαν, υπήρξε μια μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν αντικείμενα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο αστυνομικοί που νοσηλεύονται. Ο ιερέας τραυματίστηκε από την επίθεση χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του, όπως επίσης και άλλοι τρεις άνθρωποι.

Ο Άντριου Χόλαντ, ένας αξιωματικός της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλία δήλωσε ότι οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ανθρώπους που πέταξαν «μπουκάλια, τούβλα και άλλα αντικείμενα».

Πώς έγινε διάσημος ο ιερέας
Ο επίσκοπος Εμανουήλ Μαρ Μάρι έγινε ιδιαίτερα γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονϊού, όταν έκανε συχνά κηρύγματα μέσω livestreaming υπηρεσιών στο YouTube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έχει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς.

Είναι γνωστός για το δημοφιλές κανάλι του στο TikTok, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2024 έχει 290.000 οπαδούς στη σελίδα της εκκλησίας στο Facebook. Με κηρύγματα κατά των εμβολίων και των ΛΟΑΤΚΙ προσέλκυε χριστιανούς που ήθελαν να ακούσουν τις απόψεις του. Χαρακτήρισε τα lockdown «μαζική δουλεία», ενώ υποστήριξε ότι τα εμβόλια δεν θα λειτουργούσαν κατά του ιού επειδή η «κανονική» ζωή θα ενίσχυε την ανοσία.

«Είμαστε άνθρωποι; Επειδή μας φέρονται σαν ζώα», είχε πει σε κήρυγμα το 2021 σύμφωνα με τη Daily Mail. «’Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πάνε να κάνουν εμβόλιο και να μείνουν στο σπίτι. Έχουν βαρεθεί», είχε προσθέσει. «Πιστεύω, αν και δεν είμαι στον ιατρικό τομέα και δεν είμαι ειδικός, ότι το άγχος είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος του ανοσοποιητικού συστήματος. Το εμβόλιο υποτίθεται ότι πρέπει να λειτουργεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε κάνει τους ανθρώπους να περνούν τόσο πολύ άγχος και στρες που το έχει καταστρέψει. Τότε ποια είναι η χρησιμότητα αυτού του εμβολίου;», είχε πει ακόμα.

«Ο Σατανάς ίδρυσε τα Ηνωμένα Έθνη»

Παράλληλα εξέφραζε και απόψεις συνωμοσιολογικού περιεχομένου για την αμερικανική και τη ρωσική πολιτική, όπως με τον ισχυρισμό ότι ο «Σατανάς ίδρυσε τα Ηνωμένα Έθνη».
Μιλώντας για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές σε ένα από τα κηρύγματά του που αναρτήθηκε στο TikTok, ο Εμμανουήλ είχε πει ότι ήταν «100 τοις εκατό στημένη από τις μυστικές εταιρείες». Χειροτονήθηκε ιερέας το 2009 και επίσκοπος το 2011.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εκκλησίας του Χριστού του Καλού Ποιμένα, ο Εμμανουήλ ταξίδεψε διεθνώς για να διδάξει την Αγία Γραφή και μεταξύ άλλων βρέθηκε τον Δεκέμβριο στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Ο επίσκοπος Εμμανουήλ Μαρ Μάρι (Πηγή: Facebook)

Το ποιμαντικό μήνυμα του Εμμανουήλ στην ιστοσελίδα έχει ως εξής: «Στην εποχή μας πιστεύουμε ότι η πιο σημαντική και θεμελιώδης διαπίστωση είναι η έλευση στην αλήθεια. Ο κόσμος βομβαρδίζει το ανθρώπινο γένος με τόσες πολλές πληροφορίες, που αρκετά συχνά χάνουμε τον προσανατολισμό μας στο να διακρίνουμε το ψέμα από την αλήθεια».

Ποια είναι η αίρεση των Ασσυρίων Ορθοδόξων
Σύμφωνα με το The Sideny Morning Herald, η Εκκλησία των Ασσυρίων Ορθοδόξων πιστεύει ότι υπάρχει ένας αιώνιος Θεός που έχει τρία διακριτά μέρη: Ο Θεός Πατέρας, ο Θεός Υιός και ο Θεός Άγιο Πνεύμα. Ήταν από τις πρώτες που διαχώρισαν τη θέση τους με την Καθολική Εκκλησία όσον αφορά την κοινωνία.

Η Εκκλησία του Χριστού του Καλού Ποιμένα εντοπίζει την ιεραποστολική της δραστηριότητα στα μέσα του πρώτου αιώνα, με «ιστορικά έγγραφα που δείχνουν ότι ήταν σταθερά εδραιωμένη από τα μέσα του δεύτερου αιώνα της χριστιανικής εποχής». Είναι μερικές φορές γνωστή ως «Νεστοριανή Εκκλησία», «Συριακή Εκκλησία» ή «Περσική Εκκλησία».

Η επίσημη γλώσσα των λειτουργιών και των γραπτών της είναι η εκκλησιαστική γλώσσα, που ονομάζεται «Ανατολικοσυριακή» ή «Edessene» διάλεκτος – μια προσαρμογή της αρχαίας αραμαϊκής γλώσσας. Το κεντρικό λατρευτικό χαρακτηριστικό της είναι η λειτουργία της Αγίας Προσφοράς ή της Ευχαριστίας, που ονομάζεται «Qurbana Qaddisha».
 
Top