Το Πανθεσσαλικό Στάδιο, κι αυτό υπό προϋποθέσεις, είναι το μόνο που αναμένεται να πληροί τις διατάξεις του νέου νόμου για τη διεξαγωγή του Τελικού Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του Άρη και του Παναθηναϊκού!
Παρότι για την Τετάρτη έχει συγκληθεί σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν η ΕΠΟ, οι ομάδες του Τελικού, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και ο Αχιλλέας Μπέος (πρόσκληση στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση δεν έχει σταλεί ακόμη) προκειμένου να εξετάσουν το θέμα της έδρας του τελικού, επιλογές δεν υπάρχουν.

Ακατάλληλο το ΟΑΚΑ για να φιλοξενήσει τον τελικό
Το ΟΑΚΑ δεν έχει τα αναγκαία, όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, ενώ το Πανθεσσαλικό, σύμφωνα με παράγοντες του Σταδίου «βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΓΓΑ/3648/7-2-2024 «οι αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται ως έδρες από τις Α.Α.Ε. που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1) και καλαθοσφαίρισης της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Basket League), για τη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων των παραπάνω εθνικών πρωταθλημάτων, των διοργανώσεων των Κυπέλλων Ελλάδος και των διεθνών διοργανώσεων, στις οποίες μετέχουν οι ως άνω Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (Α.Α.Ε.), καθώς και για τις αθλητικές συναντήσεις των εθνικών ομάδων των δύο (2) παραπάνω επαγγελματικά οργανωμένων αθλημάτων, τοποθετούνται και λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που περιγράφονται στην παρούσα απόφαση, με σκοπό την εποπτεία των χώρων των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και των προσώπων που βρίσκονται σε αυτές, κατά τη διεξαγωγή των παραπάνω αθλητικών συναντήσεων».

Αυτό σημαίνει ότι ή έδρα του Τελικού θα πρέπει να διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό με κάμερες. Το ΟΑΚΑ δεν διαθέτει εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, άρα αποκλείεται ως επιλέξιμη έδρα του τελικού. Η ΚΥΑ αναφέρει στο άρθρο 12 ότι «οι χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων ή οι διοργανώτριες αρχές, στις οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας, οφείλουν να προσαρμόσουν τα συστήματα αυτά σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, ήτοι να διασφαλίσουν την κατά τα ανωτέρω σύννομη και κανονική λειτουργία τους, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον τους χώρους, εντός και εκτός της εγκατάστασης, που περιγράφονται στο άρθρο 2, να πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται στο άρθρο 3, να είναι συμβατά και συνδέσιμα με οποιοδήποτε κεντρικό σύστημα τηρεί η αστυνομική αρχή και να τα συντηρούν εφεξής, βαρυνόμενοι αποκλειστικά με κάθε απαραίτητη δαπάνη» και συμπληρώνει:
«Μετά την 6η.3.2024 απαγορεύεται η διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων στις αναφερόμενες στο άρθρο 1 αθλητικές εγκαταστάσεις, που δεν διαθέτουν τα προαναφερόμενα ηλεκτρονικά συστήματα».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να επιλεγεί ως έδρα του τελικού το ΟΑΚΑ, αν συμφωνήσουν οι δύο ομάδες, θα πρέπει όπως δήλωσε στο metrosport.gr o συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κώστας Χαλιορής «την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων θα πρέπει να την αναλάβουν οι ομάδες».

Αρα αν υπάρξει συμφωνία, εξέλιξη που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, το ΟΑΚΑ να είναι η έδρα του τελικού, θα πρέπει Αρης και Παναθηναϊκός να επωμισθούν το κόστος της εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπει ο νέος νόμος. Η εναλλακτική λύση είναι το κόστος να το επωμισθεί η Ε.Π.Ο. Κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο καθώς παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν το κόστος της εγκατάστασης πάνω από 350.000 ευρώ.

Ακόμη όμως και σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπαίνει θέμα για το αν αρκούν οι δύο μήνες που μεσολαβούν για να ολοκληρωθεί το έργο. Με αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι το «Πανθεσσαλικό» είναι μονόδρομος για έδρα του τελικού. Είναι όμως το Στάδιο του Βόλου έτοιμο από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν.Π.Σ. Βόλος προχωράει στις απαραίτητες εργασίες ώστε στον εντός έδρας αγώνα με την Κηφισιά (23/3) για τα πλέι άουτ, να μπορεί να αγωνισθεί με φιλάθλους. Αρα το θέμα θα ξεκαθαρίσει μετά την επιθεώρηση του Σταδίου από την Αστυνομία που θα γίνει πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα. Με αυτά τα δεδομένα τα όσα αποφασιστούν την Τετάρτη θα έχουν αστερίσκους.

Από εκεί και πέρα το κύριο θέμα θα είναι η παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων ή η διεξαγωγή του με τις συνθήκες που θα αποφασίσει ο δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος. Υπάρχει όμως και μία τρίτη λύση, αν υπάρξει αδιέξοδο, η οποία θα είναι Σολομώντεια. Με νέα πράξη του υπουργού κ. Βρούτση να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νόμου, όσον αφορά την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων στα γήπεδα. Εξέλιξη η οποία θα είναι χρήσιμη για αρκετές ομάδες της Stoiximan Super League οι οποίες είτε δεν θέλουν να επωμισθούν το κόστος, είτε δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο.

Πηγή: metrosport.gr
 
Top