Praxis Review


"O φασισμός είναι καπιταλισμός": Σαν σήμερα, 27 Ιανουαρίου 1932,o πανίσχυρος σύνδεσμος Γερμανών βιομηχάνων στο Ντίσελντορφ προσκαλεί το ναζιστικό κόμμα (θα ανταποκριθεί άμεσα ο ίδιος ο Χίτλερ) για να παρουσιάσει τα οφέλη που θα φέρει ο ναζισμός στους επιχειρηματίες.
Δεν ήταν η πρώτη φορά: Απο το 1926-1927, το ναζιστικό κόμμα (πάλι με παρόμοιες ομιλίες του Χίτλερ) είχε απευθύνει κάλεσμα σε βιομήχανους και είχε αναπτύξει σχέσεις με πολλούς απο αυτούς. Πχ από το 1931, όλα τα μέλη του Γερμανικού Συνδέσμου Ανθρακα προσέφεραν μισό μάρκο για κάθε τόνο άνθρακα που πωλούσαν στα ταμεία του ναζιστικού Κόμματος.
Την ίδια χρονιά, οι επιχειρήσεις του Fr. Thyssen συνέδραμαν τους Ναζί με 250.000 μάρκα ενώ το 1932 εκπρόσωποι της γερμανικής/αμερικανικής "I.G. Farben"(τότε από τους ισχυρότερους πολυεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους στη χημική βιομηχανία), της "Hamburg-America Line" (η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Γερμανίας) και του Γερμανικού Μονοπωλίου Ποτάσας συγκέντρωσαν πάνω από 500.000 μάρκα.
Το απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου 1932 (ακόμα και πριν αρχίσει η εκδήλωση) η αίθουσα στο επιβλητικό κτίριο του συνδέσμου βιομηχάνων στο Ντίσελντορφ ήταν γεμάτη. 650 βιομήχανοι,επιχειρηματίες,"επενδυτές", σημαντικοί εκπρόσωποι της "υγιούς επιχειρηματικότητας", στριμώχθηκαν για να ακούσουν τον Χίτλερ να παρουσιάζει τα κέρδη που θα φέρει στον κόσμο των επιχειρήσεων η επικράτηση του ναζισμού:


Τσάκισμα των εργατικών συνδικάτων, κέρδη και επενδύσεις απο την επέκταση του Γερμανικού ιμπεριαλισμού (με την βιτρίνα ρατσιστικών θεωριών για "ανώτερα" έθνη κλπ), καταγγελία της "πολιτικής δημοκρατίας" και του "κομμουνισμού" που "έχουν διεσδύσει στην οικονομία" και της



"βαρβαρότητας του Μπολσεβικισμού", υποσχέσεις ότι "θα εξοντώσουμε το Μαρξισμό στη Γερμανία μέχρι την τελευταία του ρίζα", μιλιταρισμός. παρουσίαση της εγκληματικής δράσης των SS ως πρότυπο για την "αναγέννηση της Γερμανίας" κ.α. Στο τέλος της ομιλίας, οι επιχειρηματίες και οι



"επενδυτές" δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους. Πέρα απο τα δυνατά χειροκροτήματα, άρχισαν και μαζικές "δωρέες" και οικονομικές ενισχύσεις προς το ναζιστικό κόμμα. Ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 1933, ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος της Γερμανίας. Ετσι λοιπόν ανέβηκαν


οι ναζί στην εξουσία, μέσα απο τα σπλάχνα του καπιταλισμού και της αντεπανάστασης, του συστήματος που υπερασπίστηκαν δεξιοί και "προοδευτικοί"και στην αστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Η φασιστική δικτατορία του κεφαλαίου ήταν και αυτή αστικό καθεστώς και ταξική δικτατορία της αστικής τάξης.Ο ναζισμός και ο φασισμός είναι παιδιά του καπιταλισμού,της "σκύλας που γέννησε το κτήνος και είναι πάλι σε οργασμό", όπως έλεγε ο Μπρέχτ.





(Βερολίνο, 1919: "Φράϊ Κόρπς"-αργότερα έγιναν SS-που χρησιμοποίησαν οι "προοδευτικοί" Σοσιαλδημοκράτες ενάντια στους εργάτες)



Πηγές: Rajani Palme Dutt, "Φασισμός και κοινωνική επανάσταση", Jeremy Noakes/Geoffrey Pridham, "Nazism 1919-1945, Vol. 1, The Rise to Power 1919-1934", Frank McDonough, "Hitler and the Rise of the Nazi Party", Ριζοσπάστης, "Η άνοδος των Ναζί στην εξουσία".


 
Top