Μεγαλώνει το κύμα σφοδρών αντιδράσεων στις ΗΠΑ σε σχέση με το κύμα παράνομων μεταναστών στην χώρα και μετά το Τέξας παίρνουν σειρά και άλλες πολιτείες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα δίνουν στην τοπική αστυνομία τη δυνατότητα να συλλάβει μετανάστες που περνούν τα σύνορα, αντιγράφοντας έναν νόμο του Τέξας που έρχεται σε αντίθεση με το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ επί του παρόντος αμφισβητείται από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο «Νόμος περί εισβολής στην Αριζόνα», (νόμος 1231 της Γερουσίας) καθιστά ως έγκλημα όταν ένα άτομο χωρίς έγγραφα επιχειρεί να εισέλθει στην πολιτεία από το Μεξικό, η από οπουδήποτε εκτός από το λιμάνι εισόδου.

Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου στην Αριζόνα, εξουσιοδοτούνται να συλλαμβάνουν άτομα που υποπτεύονται ότι διέσχισαν παράνομα τα σύνορα, ενώ η καταδίκη οδηγεί σε πλημμέλημα κατηγορίας 1, το οποίο συνεπάγεται ποινή φυλάκισης έως και 6 μηνών.
Θα επιτρέψει επίσης στους πολιτειακούς δικαστές να εκδίδουν και εντολές απέλασης.
Οι επαναλαμβανόμενες διελεύσεις μεταναστών που σχετίζονται με ναρκωτικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυστηρότερες τιμωρίες.
Εάν ο μετανάστης συμφωνήσει να επιστρέψει στο Μεξικό οικειοθελώς, ο δικαστής θα μπορούσε να αποσύρει τις κατηγορίες για το πρώτο αδίκημα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές υποστήριξαν την πρόταση σε συνέντευξη Τύπου και την ανέφεραν ως έναν αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης των πολυσύχναστων ροών στα σύνορα Αριζόνα-Μεξικού

Ο τομέας Tucson, που κάλυπτε το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων της πολιτείας της Αριζόνας, ( 262 μίλια), ήταν ο τομέας των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού με τις περισσότερες εισβολές μεταναστών για πέντε συνεχείς μήνες πέρυσι. «Η Αριζόνα βρίσκεται σε κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας Γουόρεν Πέτερσεν.«Αυτό οφείλεται άμεσα στην αμέλεια αδράνεια της κυβέρνησης Μπάιντεν», τόνισε ο ίδιος.

Με τις εκλογές του 2024 στον ορίζοντα, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να αναδείξουν τη συνοριακή πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως μεγάλη αποτυχία, και να προβάλουν τη σκληροπυρηνική στάση του κόμματός τους για τη μετανάστευση.

Οποιαδήποτε συμφωνία στο Κογκρέσο για τη θέσπιση αυστηρότερων περιορισμών στην μετανάστευση με αντάλλαγμα περισσότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, έχει παγώσει, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν μεγαλύτερες αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο.

Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν αρχίσει να καταρρέουν, αφού ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επί του παρόντος σε κούρσα για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανού κόμματος, είναι σφόδρα αντίθετος με την πολιτική του νυν προέδρου Τ.Μπάιντεν. Ο Πέτερσεν, ένας Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από το Γκίλμπρετ, είπε ότι "η ευθύνη για την ασφάλεια των συνόρων, είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά τώρα ανήκει στους τοπικούς αξιωματούχους, και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τους κατοίκους της Αριζόνα, αλλά την χώρα ολόκληρη". «Αυτοί δεν είναι απλώς αθώοι άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Αυτοί είναι λαθρέμποροι, διακινητές παιδικής πορνείας, βιαστές, δολοφόνοι, τρομοκράτες και επικίνδυνοι εγκληματίες. Φέρνουν μαζί τους μια τεράστια ποσότητα ναρκωτικών, ειδικά φαιντανύλη», τόνισε ο ίδιος.

Καθώς το αμερικανικό κράτος αγωνίζεται κατά της δραστικής αύξησης των θανάτων από υπερβολική δόση συνθετικών οπιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν βαρέσει συναγερμό σχετικά με τις προσπάθειες λαθρεμπορίου ναρκωτικών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Οι αναφορές από τα Τελωνεία και την Προστασία των Συνόρων των ΗΠΑ δείχνουν στην πραγματικότητα ότι η συντριπτική πλειονότητα της φαιντανύλης διακινείται λαθραία από πολίτες των ΗΠΑ μέσω των λιμένων. Η Γερουσιαστής Τζάναε Σάμπ, ανέφερε ότι η Αριζόνα βρίσκεται «στόχος μιας εισβολής».

Η ορολογία εισβολής έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές που θέλουν δρακόντειες συνοριακές πολιτικές. Η ουσία είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με δεδομένη την κρίση σε Τέξας και τώρα σε Αριζόνα, οι αντιδράσεις θα μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο.
 
Top