Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Τρεις γειτονικές χώρες στην περιοχή του Σαχέλ (βόρειο τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής) ανακοίνωσαν σήμερα...

από κοινού την άμεση αποχώρησή τους από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS - Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση), επικαλούμενες την υποτέλεια του οργανισμού στις «ξένες δυνάμεις».
Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι κι ο Νίγηρας κατηγόρησαν την υποτιθέμενη «απόκλιση από τα ιδρυτικά ιδανικά» του περιφερειακού αποικιοκρατικού μπλοκ για την αποχώρησή τους.
Η ανακοίνωση προκάλεσε σοκ στην 15μελή ομάδα χωρών της ECOWAS, με ανησυχίες για πιθανή πολιτική και οικονομική αστάθεια στην ήδη εύθραυστη περιοχή του Σαχέλ. Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι κι ο Νίγηρας, όλα ιδρυτικά μέλη της ECOWAS από την ίδρυση της το 1975, έχουν εκφράσει βαθιά δυσαρέσκεια για την τρέχουσα πορεία της ομάδας.
Η "Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση" δημιουργήθηκε αρχικά για να προωθήσει την οικονομική ολοκλήρωση και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της Δυτικής Αφρικής.
Η δήλωση αποχώρησης αναφέρει πολλαπλές καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένης της «έλλειψης συγκεκριμένης υποστήριξης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» από την "Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση" (δηλαδή, την δράση των τρομοκρατικών ομάδων της δύσης... ισλαμικό κράτος, τζιχαντιστες κ.α.) και την επιβολή κυρώσεων στους στρατιωτικούς ηγέτες του Μάλι.
Οι τρεις χώρες καταγγέλλουν πως η "Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση" έχει απομακρυνθεί από τους αρχικούς της στόχους για «οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική πρόοδο και πολιτιστική ενσωμάτωση» και τώρα «χειρίζεται από εξωτερικές δυνάμεις».
Καλημέρα «Μάμα Άφρικα» της Αντίστασης στους ιμπεριαλιστές νεοαποικιοκράτες!
Η Αφρική στους Αφρικανούς!

Οι λαοί της Αφρικής έχουν κατανοήσει πόσα πρόσφερε στον "πολιτισμό" η "Γαλλία του φωτός και του πνεύματος" Γαλλία... ότι πιο χυδαίο και απάνθρωπο! Ιστορικές υπενθυμίσεις για τη Γαλλία του "φωτός" & "πολιτισμού"...

✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, ειδικότερα σήμερα με την εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη και θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
Στο "VK": ΕΔΩ
 
Top