Την Κυριακή το βράδυ, στην περιοχή Τουσκολάνο της Ρώμης εκατοντάδες νέοι ύψωσαν το δεξί τους χέρι και χαιρέτησαν φασιστικά, με προκλητικό τρόπο, παρά το ότι ο νόμος το απαγορεύει. Η ανατριχιαστική αυτή εικόνα ήταν μέρος «τελετής μνήμης» για την επέτειο της δολοφονίας -πριν σαράντα έξι χρόνια- τριών ακροδεξιών νέων από ακροαριστερή οργάνωση και οδήγησε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το σκοτάδι, τα μαύρα ρούχα των συμμετεχόντων στην «τελετή» και το γνωστό φασιστικό σύνθημα «presente» -παρών- που φώναξαν όλοι μαζί, προσέδωσαν ακόμη τραγικότερα χαρακτηριστικά στο όλο συμβάν. Οι συμμετέχοντες στην «τελετή» φέρονται να είναι μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης «Κάζα Πάουντ» και δεν συνδέονται με το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Αν και οι τρεις δολοφονηθέντες, για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η τελετή, ήταν μέλη του «Μετώπου νεολαίας» του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, από το οποίο ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες την πολιτική της σταδιοδρομία και η σημερινή επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Ο νέος φασιστικός η «ρωμαϊκός» χαιρετισμός της περιοχής Τουσκολάνο, κοντά στην Τσινετσιτά, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι να παρέμβει στο Κοινοβούλιο. Η συμμαχία της ιταλικής Αριστεράς με τους Οικολόγους διερωτήθηκε τι άλλο πρέπει να συμβεί για να απαγορευτεί στην πράξη και χωρίς εξαιρέσεις ο φασιστικός χαιρετισμός, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γερμανία.

Ο Κάρλο Καλέντα, επικεφαλής του κεντρώου, φιλελεύθερου κόμματος Azione (Δράση) τόνισε ότι «τα όσα συνέβησαν αποτελούν ντροπή για μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα», ενώ και η μπερλουσκονική Φόρτσα Ιτάλια, που μετέχει στην κυβερνητική συμμαχία, υπενθύμισε ότι στη χώρα υπάρχει νόμος που απαγορεύει κάθε μορφή υπεράσπισης του φασισμού. Το δε Κίνημα Πέντε Αστέρων πρόκειται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία της Ρώμης. Τα δε Αδέλφια της Ιταλίας περιορίστηκαν στο να τονίσουν ότι δεν έχουν σχέση με την πρωτοβουλία και ότι πρόκειται για «αδέσποτα σκυλιά».

Ο πρόεδρος της γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, στέλεχος των Αδελφών της Ιταλίας και θαυμαστής του «Ντούτσε» σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις,  δήλωσε ότι «μόνον ο Αρειος Πάγος μπορεί να αποφασίσει αν ο “ρωμαϊκός χαιρετισμός” σε τελετές μνήμης αποτελεί αδίκημα». «Αλλο η υπεράσπιση του φασισμού και η επαναδημιουργία του φασιστικού κόμματος και άλλο οι τελετές για τους νεκρούς», είπε ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας. 
 
Top