Επανακαθορίζονται από 1/1/2024 οι μηνιαίες αποδοχές υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, με διάταξη τροπολογίας που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση -που θεωρείται πρόκληση- είναι της τάξεως του 46%, με την εν λόγω τροπολογία να έρχεται ως αποτέλεσμα πιέσεων των ίδιων των εξωκοινοβουλευτικών, ο αριθμός των οποίων δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Αναλυτικά:
Από τις 5.153,04 αυξάνονται στις 7.483,1 οι μικτές αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών της κυβέρνησης, σύμφωνα με την τροπολογία, εκτοξεύοντας το κόστος του υπουργικού συμβουλίου των 64 μελών! 

Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής, οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών αυξάνονται κατά 2.330 ευρώ ή 46%!

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των υπουργών που έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, συνεχίζουν και καθορίζονται κατ΄ αναλογία των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Η διάταξη ορίζει ότι:
1. Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές υπουργών και αναπληρωτών υπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

2. Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές υφυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών. 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου κυμαίνεται γύρω στις 8.000 ευρώ μηνιαίως.
 
Η αιτιολογική έκθεση
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι αποδοχές των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που δεν φέρουν βουλευτική ιδιότητα να βρίσκεται σε αναλογία με τις από 1ης.1.2024 αυξημένες αποδοχές των ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αξίζει να σημειωθεί πως στο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνονται 18 κοινοβουλευτικοί υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί.

Έξι εκ των 18 προσώπων, μάλιστα, έχουν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο υπουργείων. Πρόκειται για τον Γιώργο Γεραπετρίτη (υπουργός Εξωτερικών), τον Γιώργο Φλωρίδη (υπουργός Δικαιοσύνης), τη Λίνα Μενδώνη (υπουργός Πολιτισμού) και τον Δημήτρη Παπαστεργίου (υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Παράλληλα, υπουργοί Επικρατείας διατελούν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άκης Σκέρτσος.
Αναλυτικά οι εξωκοινοβουλευτικοί του Κυριάκου Μητσοτάκη
Υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Θάνος Πετραλιάς
Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός Εσωτερικών: Βιβή Χαλαραμπογιάννη
Υφυπουργός Υπουργείου Υγείας: Μάριος Θεμιστοκλέους
Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Νίκος Ταχιάος
Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αλεξάνδρα Σδούκου
Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Πάνος Τσακλόγλου
Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιώργος Φλωρίδης
Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς
Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου
Υπουργός Επκρατείας: Άκης Σκέρτσος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης
 
Top