Οι εισαγγελείς του Τόκιο πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία δύο παρατάξεων του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, όπως επιβεβαίωσε το Kyodo News, καθώς ένα σκάνδαλο με μίζες έστειλε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στο χειρότερο επίπεδο για Ιάπωνα πρωθυπουργό από το 1947 σε μία μεγάλη δημοσκόπηση.

Οι επιδρομές αναφέρθηκαν ευρέως στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν στείλει δημοσιογράφους και στις δύο τοποθεσίες. Η εγχώρια τηλεόραση έδειξε πλάνα ανθρώπων με σκούρα κοστούμια να εισέρχονται στα κτίρια την Τρίτη.

Οι δύο εμπλεκόμενες παρατάξεις εξέδωσαν δηλώσεις συγγνώμης και δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με τις αρχές – Τα στοιχεία φαίνονται ακλόνητα

Οι δύο ομάδες εντός του επί μακρόν κυβερνώντος LDP είναι ύποπτες για παραβίαση του νόμου περί πολιτικής χρηματοδότησης, ανέφερε το NHK, επικαλούμενο άγνωστα άτομα που σχετίζονται με το θέμα. Οι εισαγγελείς του Τόκιο αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Και οι δύο εμπλεκόμενες παρατάξεις εξέδωσαν δηλώσεις συγγνώμης και δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με τις αρχές, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Τα στοιχεία φαίνονται ακλόνητα.

H δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βουλιάξει περίπου στο 21%, ενώ μάλιστα αφορά το διάστημα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Πλέον είναι στο 16%!

Οι τέσσερις υπουργοί που παραιτήθηκαν – Έπαιρναν μίζες από τα κουπόνια που πωλούσαν για την προεκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων
Το βήμα αυτό έγινε αφού ο Κισίντα αντικατέστησε τέσσερις υπουργούς την περασμένη εβδομάδα, οι οποίοι είναι μεταξύ των βουλευτών που κατηγορούνται για απόκρυψη εσόδων που προέρχονταν από εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων. Όλοι είναι μέλη της μεγαλύτερης παράταξης – της οποίας κάποτε ηγείτο ο δολοφονηθείς ακροδεξιός πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Η έφοδος της Τρίτης αφορούσε επίσης την παράταξη της οποίας ηγείται ο Τοσιχίρο Νικάι, γεγονός που δείχνει ότι η έρευνα έχει εξαπλωθεί περαιτέρω, επιδεινώνοντας τον πονοκέφαλο για τον Κισίντα.

Δεν χρειάζεται να διεξαχθούν γενικές εκλογές πριν από το 2025 και το LDP είναι απίθανο να απομακρυνθεί από την διακυβέρνηση της χώρας, επειδή η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αποτυχία αναζωογόνησης της υποστήριξης θα αποσπάσει την προσοχή από την πολιτική ατζέντα του Κισίντα και θα μπορούσε να ωθήσει το κόμμα να τον αντικαταστήσει.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την Mainichi Shimbun κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διαπίστωσε ότι η αποδοχή είχε μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον προηγούμενο μήνα στο 16%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2011. Το ποσοστό που δήλωσε ότι αποδοκιμάζει το υπουργικό συμβούλιο αυξήθηκε στο 79%, το υψηλότερο από τότε που η εφημερίδα άρχισε να διεξάγει τέτοιες δημοσκοπήσεις πριν από επτά και πλέον δεκαετίες.

To κόμμα του Fumio Kishida φέρεται να έδινε «έξτρα κίνητρα» στους κορυφαίους πολιτικούς του για την συγκέντρωση προεκλογικών κονδυλίων. Αυτό προϋπέθετε «μαύρα ταμεία».

Η κοινή γνώμη θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό
Μια σειρά άλλων ερευνών που διεξήχθησαν την ίδια περίοδο έδειξαν ότι η υποστήριξη βρίσκεται πολύ κάτω από τη γραμμή του 30% που θεωρείται επικίνδυνη ζώνη για τους Ιάπωνες πρωθυπουργούς, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θεωρεί τον Κισίντα υπεύθυνο για το σκάνδαλο.Η υποστήριξη για το LDP μειώνεται επίσης, αλλά παραμένει υψηλότερη από εκείνη οποιουδήποτε αντίπαλου κόμματος.Διαβάστε περισσότερα:Κισίντα: Τα προβλήματα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας τροφοδοτούν εικασίες για πιθανούς διαδόχους

Εν τω μεταξύ, η αναταραχή επισκιάζει το πολιτικό πρόγραμμα του Κισίντα, καθώς προσπαθεί να προωθήσει μέτρα για τη θωράκιση των ψηφοφόρων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και αναζητά τρόπους χρηματοδότησης των σχεδίων του για τη μεγαλύτερη αμυντική επέκταση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κισίντα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε δει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την έρευνα. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει στη θέση τους δύο υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου που προέρχονται από την παράταξη Nikai, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Δικαιοσύνης Ryuji Koizumi.

«Το κόμμα πρέπει να το δεχτεί αυτό με έντονο το αίσθημα της κρίσης και να εργαστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική», δήλωσε ο Κισίντα. Είναι αξιοσημείωτο πώς δεν έχει παραιτηθεί ακόμη ο πρωθυπουργός μιας χώρας όπως η Ιαπωνία για λόγους ευθιξίας.

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, όμως η κατακερματισμένη αντιπολίτευση του επιτρέπει να παραμένει στη θέση του.

Η πολυδιάσπαση του κυβερνώντος κόμματος
Οι περισσότεροι νομοθέτες του LDP ανήκουν σε παρατάξεις που λειτουργούν ως κόμματα μέσα στο κόμμα, συγκεντρώνοντας κεφάλαια και προωθώντας τα δικά τους μέλη για θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Το σημερινό σκάνδαλο, που θεωρείται από πολλούς ως το ευρύτερο των τελευταίων δεκαετιών για ένα κόμμα που βρίσκεται σχεδόν συνεχώς στην εξουσία από το 1955, αφορά χρήματα που προέρχονται από την πώληση εισιτηρίων σε εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Η διευρυνόμενη έρευνα θα επηρεάσει επίσης τις επιλογές του Κισίντα, καθώς αντικαθιστά στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής πολιτικής Κόιτσι Χαγκιούντα, οι οποίοι έχουν ήδη δώσει την παραίτησή τους λόγω του σκανδάλου.

Ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιασουτόσι Νισιμούρα αποτελεί το πιο ηχηρό όνομα από τους παραιτηθέντες.

Ποιοί κατηγορούνται έως τώρα για τις μίζες από τα «μαύρα ταμεία»
Η κυβερνητική κρίση έρχεται μετά από καταγγελίες για μίζες ύψους 500 εκατομμυρίων γεν (3,4 εκατομμύρια δολάρια) στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κυβερνά σχεδόν αδιάλειπτα την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εδώ και δεκαετίες.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο επιβεβαίωσε ότι παραιτείται και ότι ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Τζούντζι Σουζούκι και ο υπουργός Γεωργίας Ιτσίρο Μιγιασίτα υπέβαλαν επίσης τις παραιτήσεις τους.

Ο Χιροκάζου Ματσούνο είναι από τα πιο προβεβλημένα κομματικά στελέχη.

Η Μίτσικο Ουένο, ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού, αποχωρεί επίσης από το αξίωμά της, καθώς και πέντε αναπληρωτές υπουργοί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ματσούνο, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι αμφιβολίες του κοινού είναι γύρω μου για τα πολιτικά κονδύλια, γεγονός που οδηγεί σε δυσπιστία προς την κυβέρνηση. Καθώς διεξάγεται έρευνα, σκέφτηκα ότι ήθελα να διορθώσω τα πράγματα», δήλωσε ο Νισιμούρα στους δημοσιογράφους.

Ο Κισίντα δήλωσε μία ημέρα νωρίτερα ότι θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες κατά μέτωπο.
«Θα καταβάλω προσπάθειες σαν πύρινη σφαίρα (σ.σ. έκφραση από γιαπωνέζικα ανιμέισιον;) και θα ηγηθώ του LDP για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη του κοινού», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πηγές: Bloomberg, France 24


 
Top