Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 

Τέσσερις «κεφαλές» του οπαδικού χώρου εκτιμά η Αστυνομία ότι βρίσκονταν στο γήπεδο του Ρέντη τη μοιραία ημέρα του τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ.

Αυτό σημειώνουν στο iEidiseis αστυνομικές πηγές, προσθέτοντας ότι κάποιοι εξ αυτών εκτιμάται ότι ήταν εκτός γηπέδου την ώρα της επίθεσης και εξετάζεται εάν είχαν καθοδηγητικό ή επιχειρησιακό ρόλο, ενώ κάποιοι δεν βγήκαν από το γήπεδο. Οι τέσσερις αυτές «κεφαλές» είναι ανάμεσα στα περίπου 20-25 άτομα που είναι στο μικροσκόπιο των Αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι επισήμως δεν υπάρχουν ακόμα ταυτοποιήσεις αλλά ούτε και κατηγορούμενοι, πλην του 18χρονου που έχει συλληφθεί και έχει κριθεί προφυλακιστέος.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο ρόλος των τεσσάρων αυτών ατόμων (ή κάποιων εξ αυτών) μπορεί να ήταν σημαντικός, χωρίς όμως ακόμα να έχουν βρεθεί τα στοιχεία που θα είναι ικανά να «αποκρυπτογραφήσουν» το ρόλο τους στην επίθεση σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού και της διμοιρίας του. «Το προφίλ των προσώπων αυτών είναι γνωστό στις Αρχές. Είναι άτομα που επιβάλλονται στην κερκίδα. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι συγκεκριμένοι οπαδοί έχουν εξαφανιστεί από τα γήπεδα το τελευταίο διάστημα, πιθανόν γνωρίζοντας ότι βρίσκονται στο μικροσκόπιο για την υπόθεση στου Ρέντη», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. 

Οι έμπειροι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους συγκεντρώνουν με μεθοδικότητα στοιχεία για να σχηματίσουν μία δικογραφία που δεν θα εξαντλείται σε κάποια μεμονωμένα πρόσωπα. Στόχος είναι να αποκωδικοποιηθεί η δομή της ομάδας που εξαπέλυσε την οργανωμένη επίθεση, η οποία εκτιμάται ότι είχε σχεδιαστεί πολλές ημέρες νωρίτερα από τις «κεφαλές».

Οι αστυνομικοί έχουν συγκεντρώσει πλήθος κρίσιμων καταθέσεων, καθώς φαίνεται ότι υπήρξαν άτομα που έχουν «μιλήσει».

Σημειώνεται πάντως από νομικούς κύκλους ότι η διενέργεια έρευνας για να στοιχειοθετηθούν αδικήματα περί εγκληματικής οργάνωσης είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πολλές φορές ανακοινώνονται τέτοιου είδους έρευνες (υπό το βάρος τόσο της πίεσης της κοινής γνώμης και των media όσο και της σημαντικότητας της υπόθεσης), χωρίς τελικά στη συνέχεια να συγκεντρώνονται τα κατάλληλα στοιχεία για να σταθεί μία τέτοια δικογραφία ενώπιον του δικαστηρίου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «άμεσα δεν αναμένονται εξελίξεις. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και παράλληλα συλλέγονται στοιχεία για να αποκρυπτογραφηθεί ο ρόλος του καθένα από τα 20-25 άτομα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Το θετικό είναι ότι υπάρχει εικόνα για το ποιοι γνωρίζουν και ποιοι μπορούν να βοηθήσουν την έρευνα».

Όσον αφορά στο κατηγορητήριο που βαραίνει τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην περιοχή του Ρέντη, αυτό αναμένεται να αναβαθμιστεί μετά τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού. Επομένως, από απόπειρα ανθρωποκτονίας αναμένεται να αναβαθμιστεί σε ανθρωποκτονία.
Χθες «γιόρτασε» τα τελευταία του γενέθλια

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή ο 31χρονος αστυνομικός υπέκυψε την Τετάρτη (27/12), στα τραύματά του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 12:34 μ.μ., μία ημέρα μετά τα γενέθλιά του.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί πριν από περίπου πέντε ημέρες, οι γιατροί περίμεναν να καθαρίσει ο οργανισμός του από τα κατασταλτικά φάρμακα προκειμένου, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, να προχωρήσουν σε τεστ νευρολογικής λειτουργίας. Υπενθυμίζεται πως, αρκετές ημέρες πριν, είχαν προχωρήσει στον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του.

Η εξόδιος ακολουθία για τον 31χρονο αστυνομικό θα γίνει την Παρασκευή (29/12), στις 13:30, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθως, η κηδεία του Γιώργου Λυγγερίδη θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη.
 
Top