Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς υποστηρίζει ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ορισμένοι εξ αυτών «εκτελέστηκαν» στη μέση του δρόμου κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ο κατακτητής διέπραξε πολλές φρικτές σφαγές με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων μαρτύρων στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη ζώνη του Ταλ Αλ Ζαάταρ και στην πόλη Τζαμπαλίγια. Εκτέλεσαν επίσης δεκάδες πολίτες στους δρόμους» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ Κίντρεχ.

«Η έκταση της καταστροφής στη ζώνη του Ταλ Αλ Ζαάταρ και στα σχολεία του καταυλισμοόυ της Τζαμπαλίγια, όπου φιλοξενούνταν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, είναι τεράστια και αποκαρδιωτική. Εντοπίστηκαν δεκάδες μάρτυρες (σ.σ. νεκροί). Ο κατακτητής εκτέλεσε πολλούς από αυτούς μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε συγκεκριμένα σε αυτές τις κατηγορίες. Διαβεβαίωσε όμως ότι «τα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων είναι σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και πραγματοποιούνται αφού αξιολογηθεί ότι «οι τυχαίες ζημιές σε πολίτες και σε πολιτικές υποδομές δεν θα είναι υπερβολικές, σε σύγκριση με το στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένεται ως αποτέλεσμα της επίθεσης».

Πλάνα της τηλεόρασης του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν ένα πτώμα κάτω από συντρίμμια σε δρόμους της Τζαμπαλίγια και τεράστιες καταστροφές σε διάφορα σημεία της πόλης. Βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει, δείχνουν πτώματα σε αποσύνθεση, στους δρόμους της Τζαμπαλίγια.

Στην Μπέιτ Λαχία, στα βόρεια, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι εντόπισε σήμερα «δεκάδες πτώματα σε αποσύνθεση». Τα περισσότερα από τα θύματα «εκτελέστηκαν στον δρόμο και μετά τα κατασπάραξαν σκύλοι», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την Τετάρτη από το Ισραήλ να ξεκινήσει έρευνα για «πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου» από τον ισραηλινό στρατό, αφού έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες» για τον θάνατο έντεκα άοπλων Παλαιστίνιων στην Πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε ότι η κατηγορία αυτή είναι «αβάσιμη και αναληθής».

Σχεδόν 20.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί επίσημα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των 11 εβδομάδων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ χιλιάδες ακόμη πτώματα πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί.

Το Ισραήλ λέει ότι 140 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του στις 20 Οκτωβρίου, ως απάντηση σε μια επιδρομή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από τους μαχητές της κυβερνώσας Χαμάς της Γάζας, οι οποίοι σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 240 ομήρους πίσω στον θύλακα.

Το Ισραήλ πάντως έχει προτρέψει εδώ και καιρό τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις βόρειες περιοχές της Γάζας, αλλά οι δυνάμεις του βομβαρδίζουν επίσης στόχους στα κεντρικά και νότια τμήματα του μικροσκοπικού παράκτιου θύλακα.

Έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις για την αποτροπή του επαπειλούμενου βέτο των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα με το οποίο προτρέπει να ληφθούν μέτρα για να επιτραπεί «ασφαλής, ανεμπόδιστη και διευρυμένη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα και «προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση» των μαχών.

Το ψήφισμα ήταν ηπιότερο από προηγούμενα σχέδια που ζητούσαν άμεσο τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 11 εβδομάδες και αραίωση του ισραηλινού ελέγχου επί των παραδόσεων βοήθειας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ψηφοφορία στην οποία απείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς, αντιτίθενται σε μια κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι θα επέτρεπε στην ισλαμιστική μαχητική ομάδα να ανασυνταχθεί και να επανεξοπλιστεί.
 
Top