Οι συχνές δηλώσεις υποτίμησης του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα πρόσωπα που η ίδια του η κυβέρνηση διόρισε προκάλεσαν κλίμα δυσαρέσκειας στα «γαλάζια» στελέχη τα οποία αναμένουν να ενταχτούν στο νέο σύστημα επιλογής των στελεχών με βάση τον νόμο Κεραμέως ώστε να μπορέσουν απρόσκοπτα να συνεχίσουν την καριέρα τους. Αυτή η καριέρα τους όμως δεν αναγνωρίζεται ούτε από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας των… αρίστων. Πάντως και ο νόμος Κεραμέως για τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των παλαιών κομματικών στελεχών ώστε να μπορέσουν να πάρουν πάλι σειρά στους διορισμούς.

Ειδικότερα, με βάση τις ρυθμίσεις του νέου νόμου ευνοημένοι θα είναι όσοι «γαλάζιοι» διοικητές έχουν υπηρετήσει ήδη στο σύστημα. Και αυτό διότι για τα μεγάλα νοσοκομεία (άνω των 400 κλινών) αλλά και για τις ΥΠΕ προβλέπεται δεκαετής εργασιακή πείρα στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Από αυτά τα δέκα χρόνια, «τα πέντε έτη θα πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς την προκηρυσσόμενη θέση». Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διοριστούν εκ νέου τουλάχιστον τρεις από τους επτά εν ενεργεία διοικητές ΥΠΕ αλλά και οι διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων που είχαν περάσει από το ΕΣΥ και από την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ του 2019, αλλά από και την περίοδο του Αντώνη Σαμαρά.

Με το κιάλι ψάχνουν διοικητές για την επαρχία

Για τα μικρότερα νοσοκομεία (κάτω των 400 κλινών) προβλέπεται οκταετής εργασιακή πείρα στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα και τουλάχιστον πέντε έτη να τελούν σε συνάφεια προς την προκηρυσσόμενη θέση. Εκεί φαίνεται ότι έγκειται και ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών, καθώς είναι άγνωστο ποιοι με τα απαραίτητα προσόντα θα μπορούν να αναλάβουν τη διοίκηση των μικρών νοσοκομείων της επαρχίας.

Βέβαια, όπως έλεγε προσφάτως σε συνομιλητές του υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρονται ουσιαστικά μόνο για τα δέκα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία αναμένεται να δοθούν και τα περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους, αλλά και μέσω των οποίων διακινούνται και τα μεγαλύτερα ποσά για τις προμήθειες.

Η ανησυχία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τα μικρότερα νοσοκομεία και το ποια στελέχη θα μπορέσουν να αναλάβουν θητεία σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι αν αναλάβει μεγάλο ποσοστό «γαλάζιων» στελεχών θα εκτεθεί για άλλη μία φορά η κυβέρνηση.

Νοσοκομεία στην κόψη του ξυραφιού

Ωσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους νέους διοικητές νοσοκομείων, οι υπάρχοντες έχουν παγώσει όλες τις διεργασίες λειτουργίας τους και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Οι ΥΠΕ από την άλλη, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, μετακινούν με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» γιατρούς από τη μία πόλη στην άλλη και από το ένα νησί στο άλλο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές (ΟΕΝΓΕ), οι γιατροί ενίοτε χρειάζεται να μετακινούνται για υπηρεσία πάνω από 100 χλμ. ώστε να καλύψουν τη θέση που τους επιβάλλει η υγειονομική τους περιφέρεια.

Βέβαια, αυτές οι μετακινήσεις οφείλονται στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες εντείνονται χρόνο με τον χρόνο, αφού οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ αυξάνονται με κατεύθυνση των γιατρών είτε προς τον ιδιωτικό τομέα είτε προς τη συνταξιοδότηση. Ωστόσο ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης μιλά για 4.000 προσλήψεις υγειονομικών που θα γίνουν άμεσα, κάποιες έως το τέλος του χρόνου και οι επόμενες το 2024. Δεν γνωρίζει όμως, όπως φαίνεται, ότι οι προσλήψεις περίπου 800 γιατρών που είχαν προαναγγελθεί από την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ώστε το ιατρικό προσωπικό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα υγείας.

Πάντως ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έπειτα από τεσσερισήμισι μήνες στο τιμόνι του υπουργείου δεν έχει βρει την ιδανική λύση για να βελτιώσει την εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για αύξηση της ταλαιπωρίας των ασθενών τώρα που επιδεινώνεται ο καιρός και αυξάνονται και τα περιστατικά γρίπης, αναπνευστικών λοιμώξεων και κορονοϊού.
 
Top