Πριν συμπληρωθούν καν πέντε μήνες από τις τελευταίες εκλογές, δεν οδηγείται σε ραγδαία αναδιάταξη μόνο ο πολικός χάρτης αλλά επηρεάζονται και οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες...

Το γεγονός πάντως είναι ότι η ανακατωσούρα αφορά αποκλειστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο (εξουσία γαρ...) οι διεργασίες και οι ζυμώσεις συντελούνται τουλάχιστον έως τώρα κάτω από την επιφάνεια.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που κλιμακώθηκαν χθες με την αποχώρηση της “Ομπρέλας” θα αφήσουν από σήμερα το αποτύπωμά τους και στην Βουλή καθώς αναμένεται και η τυπική ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του Ευκλ. Τσακαλώτου και της Π. Πέρκα.

Η (αναμενόμενη) άρνηση αμφοτέρων να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες τους εκτός από πολιτική έχει και καθαρά αριθμητική σημασία. Συνδέεται μάλιστα με το “μαρτύριο της σταγόνας” στο οποίο έχει επιλέξει να υποβάλει τον Στεφ. Κασσελάκη η (εντός και εκτός των τειχών πλέον) εσωκομματική αντιπολίτευση.

Από σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις δύο απώλειες θα μετρά 45 βουλευτές στην Βουλή. Και ναι μεν, μη έχοντας άμεσο πρόβλημα, παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ο εφιάλτης μόλις ξεκίνησε.

Το ΠΑΣΟΚ, που είναι το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, έχει 32 βουλευτές. Αν ληφθεί όμως υπόψη ότι υπολογίζονται σε 16 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν στηρίξει την Ε. Αχτσιόγλου ή τον Ευκλ. Τσακαλώτο στην αναμέτρηση για την ηγεσία -κόντρα στον Στεφ. Κασσελάκη- τότε είναι σαφές ότι διαμορφώνεται μια ισορροπία τρόμου.

Επίσης δεν αγνοείται ότι και στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον κ. Κασσελάκη, στις αρχές Οκτωβρίου, 16 ήταν και τα “λευκά” κατά την ψηφοφορία για την έγκριση της πρότασής του αναφορικά με τους νέους ρόλους προσώπων, με κυριότερη την αναβάθμιση του Π. Πολάκη σε “υπερσυντονιστή”...

Αυτή ήταν η πρώτη ρήξη. Και εκείνοι οι “16” ήταν οι Κατερίνα Νοτοπουλου, Όλγα Γεροβασίλη, Μαρίνα Κοντοτόλη, Σία Αναγνωστόπουλου, Θεανώ Φωτίου, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Ψυχογιός, Κώστας Μπάρκας, Φερχάτ Οζγκιούρ, Χουσείν Ζεϊμπέκ και Έφη Αχτσιόγλου.

Εξ' αυτών στην πορεία κάποιοι βέβαια, όπως η Ολ. Γεροβασίλη και η Κ. Νοτοπούλου, μετατοπίστηκαν αλλά το σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα το παιχνίδι στον ΣΥΡΙΖΑ θα παίζεται με κομμένη την ανάσα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο...

Μια ακόμη χρήσιμη πληροφορία εν μέσω όλων αυτών των ανακατατάξεων είναι ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την “αναγνώριση” ενός κόμματος με όλα τα κοινοβουλευτικά δικαιώματα, που δεν έχει προέλθει από συμμετοχή σε εκλογές, απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές. Αν έχει πάρει το βάπτισμα της κάλπης του αρκούν και πέντε...
Ο ΚΟΡΙΟΣ
 
Top