Για την επόμενη φάση του πολέμου ετοιμάζονται οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (ΙDF) με τα χτυπήματα κατά της Χαμάς αλλά και της Χεζμπολάχ να εντείνονται. Οι Ισραηλινοί χτυπούν από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, έχοντας καταφέρει σημαντικά πλήγματα κατά των αντιπάλων.

Το CNN μετέδωσε εικόνες από φωτοβολίδες και εκρήξεις που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από ένα τμήμα της Γάζας, από τις θέσεις των καμερών του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου στο Σντερότ του Ισραήλ, στη βορειοανατολική γωνία των συνόρων μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Το κανάλι εικάζει ότι τα εναέρια πυρά είναι νέα κάλυψη για την αύξηση των ισραηλινών χερσαίων στρατευμάτων που στέλνονται στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
Ο διεθνής διπλωματικός συντάκτης του CNN Nic Robertson στο Sderot του Ισραήλ, είδε φωτοβολίδες να πέφτουν βροχή στη Γάζα για περισσότερα από 30 λεπτά φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό. Ο όγκος των φωτοβολίδων ήταν πιο έντονος από ό,τι είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες από τις 7 Οκτωβρίου.

Το επίκεντρο των φωτοβολίδων φαίνεται να είναι στη βόρεια περιοχή της Γάζας, το Beit Hanoun, περίπου 2,5 μίλια μακριά από το Sderot, είπε ο Robertson. Ο Ben Wedeman του CNN, ο οποίος έχει κάνει ρεπορτάζ για χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, περιέγραψε το Beit Hanoun, το οποίο δεν είναι τόσο πολυπληθές όσο η κοντινή πόλη της Γάζας, ως μία από τις περιοχές που παραδοσιακά γνώρισαν τις πρώτες στρατιωτικές εκκαθαρίσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τις προηγούμενες επιχειρήσεις. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει ένα προπέτασμα καπνού που καλύπτει το έδαφος που υποδηλώνει την πιθανή κίνηση των στρατευμάτων στις περιοχές.

Βασικός στόχος των IDF η εξουδετέρωση των υπόγειων υποδομών της Χαμάς στη Γάζα, τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης και πλέον οι ειδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις εντός του κυρίως αστικού ιστού. Οι μάχες σώμα με σώμα εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα εντός της εμπόλεμης ζώνης.

«Οι στρατιώτες μας ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της Πόλης της Γάζας, του κέντρου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και στον νότιο Λίβανο ως απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF αναφέρουν ότι μεταξύ των στόχων που έχουν χτυπηθεί μέχρι στιγμής από μαχητικά αεροσκάφη, τανκς και πυροβολικό είναι στρατιωτικά αρχηγεία, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, χώροι αποθήκευσης όπλων, στρατιωτικά συγκροτήματα και άλλες υποδομές που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε ταυτόχρονα σε 19 ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο με πυραύλους, όλμους και άλλα ελαφρά όπλα.

Πύραυλος της Χαμάς χτυπά την πόλη Kiryat Shmona, επιφέροντας μεγάλες ζημιές και δύο τραυματίες. Κάμερα ασφαλείας καταστήματος κατέγραψε τη στιγμή που ο ανατινάσσεται ο πύραυλος στον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Ένας πατέρας βγαίνει από το κατάστημα για να πάρει τα παιδιά του και δευτερόλεπτα μετά εκτοξεύεται από ωστικό κύμα μέσα στο μαγαζί.

Δείτε το βίντεο που μετέδωσαν τα ισραηλινά ΜΜΕ:
Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δεν ανέφεραν τραυματισμούς από τις επιθέσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ δήλωσε, από την πλευρά του, νωρίτερα ότι ο στρατός έχει «μοναδικές λύσεις» για να κατεδαφίσει το τεράστιο δίκτυο τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε μοναδικές λύσεις για να φτάσουμε σε όλες τις σήραγγες και να τις διαλύσουμε τα υπόγεια. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», τόνισε ο Γκάλαντ στα στρατεύματα της επίλεκτης μονάδας Yahalom.

«Θα φτάσουμε παντού και τότε οι τρομοκράτες θα έχουν δύο επιλογές: ή να πεθάνουν στο τούνελ ή να βγουν έξω. Και εκεί ή να πεθάνουν από τα πυρά των δυνάμεών μας ή να παραδοθούν άνευ όρων», λέει. «Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή, αυτές είναι οι μόνες επιλογές και έτσι λειτουργούμε», πρόσθεσε.

Χαμάς: «Η Γάζα θα είναι κατάρα για το Ισραήλ»
Σχεδόν ταυτόχρονα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποιούσε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον θύλακα «σε μαύρους σάκους», δηλαδή νεκροί.

«Η Γάζα θα αποτελέσει τη συμφορά του Ισραήλ», είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς. Απευθυνόμενους στους Ισραηλινούς, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουν την επιστροφή «περισσότερων στρατιωτών (τους) σε μαύρους σάκους».

Το βίντεο Νετανιάχου ανάμεσα σε στρατιώτες: «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, θα νικήσουμε»

Ένα νέο βίντεο με στρατιώτες ανέβασε, νωρίτερα, στον λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως «τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε».

«Σήμερα με τους μαχητές μας στο πεδίο. Έχουμε πολύ εντυπωσιακές επιτυχίες, είμαστε ήδη πέρα από τα περισσότερα από τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Κάνουμε πρόοδο. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Θα προχωρήσουμε. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε, και θα το κάνουμε με τη βοήθεια του Θεού και με τη βοήθεια των ηρωικών πολεμιστών μας. Σας εμπιστεύομαι, σας πιστεύω. Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ στέκεται πίσω σας. Μέχρι τη νίκη» έγραψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σκληρές εικόνες από τη Γάζα: Νέος βομβαρδισμός κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ, αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Βίντεο
Εν τω μεταξύ, για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, έπειτα από βομβαρδισμό τον οποίο απέδωσε στο Ισραήλ, έκανε λόγο νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας.

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση Al Jazeera του Κατάρ, ο Μαχμούντ Μπασάλ ανέφερε ότι ήταν δύσκολο για τους διασώστες να φθάσουν για να καθαρίσουν τα ερείπια λόγω των παραλυμένων υποδομών και της έλλειψης καυσίμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ, σκληρές εικόνες:
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανέφερ ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Το BBC δεν είναι ακόμη σε θέση να επαληθεύσει τον αριθμό αυτό και επικοινώνησε με τον ΟΗΕ για σχόλια.

Πλάνα δείχνουν αρκετούς τραυματίες στον τόπο του συμβάντος. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, οι οποίες πραγματοποιούν πλήγματα στην περιοχή Τζαμπάλια τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουν σχολιάσει. Ενας επιζών μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο παρομοίασε το χτύπημα με «σεισμό».

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια, όπως ανέφεραν κάτοικοι σύμφωνα με το Associated Press. Η έκρηξη δημιούργησε έναν μεγάλο κρατήρα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κτίρια γύρω του.

Το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από αμάχους, δήλωσε ότι σκότωσε δύο διοικητές της Χαμάς στην Τζαμπάλια. «Θα τους κυνηγήσουμε νύχτα και μέρα, στις πόλεις τους και στα κρεβάτια τους», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ, προειδοποιώντας για μια μακρά και πολύπλοκη μάχη.

Με τα αραβικά έθνη να εκφράζουν την οργή τους για τις ενέργειες του Ισραήλ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι «δυσανάλογες επιθέσεις» του Ισραήλ μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ λέει ότι έχει χάσει 18 στρατιώτες και έχει σκοτώσει δεκάδες μαχητές από τότε που επεκτάθηκαν οι χερσαίες επιχειρήσεις την Παρασκευή. Η βία έχει εξαπλωθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τις ισραηλινές επιδρομές να προκαλούν συγκρούσεις με ενόπλους και ανθρώπους που πετούν πέτρες.

Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι τρεις έφηβοι και ένας 25χρονος σκοτώθηκαν εκεί σε συγκρούσεις την Πέμπτη. Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ξεχωριστά, ο στρατός και οι γιατροί δήλωσαν ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν έναν Ισραηλινό αυτοκινητιστή στη Δυτική Όχθη.
 
Top