Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη με στόχο τη Χαμάς, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται μετά και τον χθεσινό βομβαρδισμό προσφυγικού καταυλισμού, στον οποίο -κατά το Ισραήλ- σκοτώθηκε κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς. Ο αριθμός των νεκρών στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια αναφέρεται πως είναι μεγάλος, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, λέγοντας ότι η αεροπορική επιδρομή θα πρέπει να αποτελέσει «προειδοποίηση» για τους παγκόσμιους ηγέτες να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο διευθυντής του κοντινού ινδονησιακού νοσοκομείου δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό, ανάμεσά τους και τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις έχουν διαρρήξει τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Η χερσαία επιχείρηση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί», λέει. «Με εκ των προτέρων σχεδιασμό, ακριβείς πληροφορίες και κοινές επιθέσεις [από ξηρά, αέρα και θάλασσα], οι δυνάμεις μας διέρρηξαν τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως άλλος ένας διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, πρόκειται για τον Μοχάμεντ Άσαρ, ο οποίος φέρεται να ήταν επικεφαλής των μονάδων κρούσης με αντιαρματικούς πυραύλους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινός στρατηγός: Είμαστε προ των πυλών της Γάζας
Oι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρίσκονται βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας, «προ των πυλών της πόλης της Γάζας» δήλωσε ο στρατηγός Ιτζίκ Κοέν, διοικητής της 162ης μεραρχίας. «Η Χαμάς διάλεξε αυτόν τον πόλεμο, δεν τον διαλέξαμε εμείς», τόνισε.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, ο Κοέν ανέφερε ότι πριν από πέντε ημέρες η μεραρχία του «ανέλαβε μια σημαντική αποαστολή, να πάει και να αποτελειώσει τη Χαμάς».

O Koέν υποστήριξε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες, «έχουμε καταστρέψει μεγάλο μέρος της ισχύος της Χαμάς, επιτεθήκαμε στις στρατηγικές της εγκαταστάσεις, σε όλο το φάσμα των εκρηκτικών της, στα υπόγεια τούνελ της και σε άλλες εγκαταστάσεις τις οποίες καταστρέψαμε ολοσχερώς».
Πρόσθεσε ότι είναι μια αποστολή που θα έχει διάρκεια και ότι αυτός είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.
 
Ισραήλ: Νέα επίθεση με drones από τους Χούθι της Υεμένης
Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα νέα επίθεση με drones εναντίον στόχων στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Γιαχία Σαρί.
«Θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας προς υποστήριξη των Παλαιστινίων μέχρι να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι.
Η παρέμβαση των Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενισχύει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χαμάς: Δεύτερο χτύπημα με νεκρούς στην Τζαμπαλίγια
Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πολυκατοικίες στην Τζαμπαλίγια, προπύργιο της οργάνωσης στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι «δεκάδες» άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον νέο βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν «δεκάδες μάρτυρες (σ.σ. νεκροί) και τραυματίες» από τον σημερινό βομβαρδισμό.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας απολογισμός από ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο τα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου αφήνουν να εννοηθεί ότι από τον νέο βομβαρδισμό προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη Λωρίδα από το έδαφος και τον αέρα, σκοτώνοντας δεκάδες μέλη της τρομοκρατικής ομάδας, δήλωσαν νωρίτερα σήμερα οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Η δραστηριότητα φάνηκε να επικεντρώνεται στην Τζαμπαλίγια, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Σε ανάρτησή του στο X, το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα είπε ότι «έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι πρόκειται για επιθέσεις που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Χτες Τρίτη, πολλά κτίρια στην περιοχή κατέρρευσαν. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι καταστράφηκαν σήραγγες της Χαμάς μετά από αεροπορικές επιδρομές με στόχο τον επικεφαλής του τάγματος και την τρομοκρατική υποδομή. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει απροσδιόριστος, ωστόσο ανέρχεται σε πολλές δεκάδες.

ΗΠΑ: Η Χαμάς δεν έχει θέση στη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η φιλοϊρανική μαχητική οργάνωση της Χαμάς δεν μπορεί να εμπλακεί στο σχέδιο μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας, όταν τελειώσει ο πόλεμος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο Τζον Κίρμπι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη μόνιμη εγκατάσταση πολιτών της Γάζας σε περιοχές εκτός θύλακα.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν στρατεύματα στη Γάζα, ωστόσο υποστήριξε ότι η κατάπαυση πυρός δεν αποτελεί την κατάλληλη απάντηση αυτή τη στιγμή, μεταδίδει το Reuters.

Σημείωσε, τέλος, ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να τίθεται υπέρ της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, που πάγωσε μετά την ανάφλεξη των συγκρούσεων στη Γάζα.

Η Ιορδανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ
Η Ιορδανία αποφάσισε να ανακαλέσει «αμέσως» τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποφασίστηκε μετά την αιματηρή επίθεση που διέπραξε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Σήμερα (Τετάρτη), ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Αλ-Σαφάντι αποφάσισε να ανακαλέσει αμέσως τον Ιορδανό πρεσβευτή στο Ισραήλ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμάν, δηλώνοντας ότι «καταδικάζει τον ισραηλινό πόλεμο που σκοτώνει αθώους στη Γάζα».

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που σκοτώνει αθώους και προκαλεί άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρεσβευτής θα επιστρέψει στο Τελ Αβίβ μόνο εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμό του στον θύλακα και βάλει τέλος «στην ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε», δήλωσε ο Σαφάντι.

Ο Σαφάντι, προστίθεται στην ανακοίνωση, κάλεσε τις «αρμόδιες αρχές να ζητήσουν από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να μη στείλει πίσω στην Ιορδανία τον πρεσβευτή του, ο οποίος είχε φύγει προηγουμένως από το βασίλειο» εν μέσω διαδηλώσεων. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ θα επιτραπεί να επιστρέψει μόνο υπό τους ίδιους όρους, είπε ο υπουργός.

Ανοιξε το πέρασμα στη Ράφα
Δεκάδες ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα έφυγαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά για τη διέλευση ανθρώπων κατά την 26η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί.

Σε αυτούς δόθηκε άδεια να εισέλθουν στον τερματικό σταθμό γύρω στις 09:45 ώρα Ελλάδος, μετά την ανακοίνωση από τις αιγυπτιακές αρχές ότι η μεθοριακή διάβαση θα ανοίξει κατ' εξαίρεσιν για να επιτραπεί η διέλευση σχεδόν 90 Παλαιστίνιων τραυματιών και σχεδόν 450 ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και ξένων.

«Μέχρι τις 16.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), 76 τραυματισμένοι Παλαιστίνοι, επιβαίνοντες σε ασθενοφόρα, και 335 άτομα που διαθέτουν ξένα διαβατήρια και επέβαιναν σε έξι λεωφορεία» πέρασαν στο αιγυπτιακό έδαφος, ανέφερε Αιγύπτιος αξιωματούχος που μίλησε τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ισμαηλία.

«Μια πρώτη ομάδα κατόχων ξένων διαβατηρίων θα διασχίσει σήμερα τον τερματικό της Ράφα προς την Αίγυπτο», είχε δηλώσει νωρίτερα στο AFP αξιωματούχος των αρχών που είναι αρμόδιες για το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα, η οποία βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου, την οποία επικαλείται το AFP, ανέφερε ότι η διάβαση θα ανοίξει ξανά αύριο για να περάσουν «περισσότεροι αλλοδαποί και άτομα με διπλή υπηκοότητα».

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα αναμενόταν να ανοίξει σήμερα. «Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα είναι πιθανόν να ανοίξει σήμερα για μια πρώτη ομάδα ξένων πολιτών», επισήμαινε.

«Βρετανικές ομάδες είναι έτοιμες να βοηθήσουν Βρετανούς πολίτες μόλις μπορέσουν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να εισέλθει στη Γάζα το συντομότερο δυνατό», προσέθετε στην ανάρτησή του ο Κλέβερλι.

Το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Χαμάς, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, για να επιτραπεί η απομάκρυνση κατόχων ξένων διαβατηρίων και κάποιων τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, είχε δηλώσει επίσης σήμερα στο Reuters πηγή που είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία.

Οι απώλειες των Ισραηλινών και η ένταση στη Δυτική Οχθη
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όταν το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλο.

Την ίδια ώρα, παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, για να συλλάβουν ανώτερα μέλη της οργάνωσης Φατάχ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, οι IDF έχουν περικυκλώσει το σπίτι του γενικού γραμματέα της Φατάχ στην Τζενίν, Άτα Αμπού Ραμίλα, και εκείνο του Τζαμάλ Χαουίλ, ενός άλλου βασικού μέλους της Φατάχ στην πόλη. Οι αναφορές έκαναν λόγο και για πυροβολισμούς σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης.

Σημειώνεται πως από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 8.485 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με μια ενημέρωση την Τρίτη από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, ενώ περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Περίπου το 73% των νεκρών είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ανέφερε το υπουργείο. Και εν μέσω της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ, ο στρατός της χώρας υποστήριξε ότι σκότωσε «περίπου 50 τρομοκράτες της Χαμάς» στη βόρεια Γάζα την Τρίτη.

«Επεσαν» οι τηλεπικοινωνίες

Εξάλλου, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Γάζας, με τον βασικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο στη Λωρίδα της Γάζας να ανακοινώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέσω X (πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα. Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία, η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή χθες Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του, για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανταπέδωσε τη στοχοποίηση θέσεών του βομβαρδίζοντας τα περίχωρα συνοριακών πόλεων και θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά πυρά προκάλεσαν πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν πελώριες εκτάσεις με βλάστηση και ελαιώνες.

«Ανέθεσα στην αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ να καταθέσει νέα διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικαστεί η χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου και ο εσκεμμένος εμπρησμός δασών», τόνισε χθες Τρίτη ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 62 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.

Αφότου άρχισε η κλιμάκωση, Λιβανέζοι αξιωματούχοι και ΜΚΟ, στις οποίες προστέθηκε χθες η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

«Χάρη σε προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας (...) εντοπίσαμε 128 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού με λευκό φώσφορο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Γεωργίας Αμπάς Χατζ Χασάν.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «έκαψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 40.000 ελαιόδεντρα, πέρα από τεράστιες δασικές εκτάσεις», πρόσθεσε, καταδικάζοντας την κατάφωρη «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Λιβάνου.

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά όπλα, απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, με βάση το Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW).

Σύμφωνα με το ANI, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, τουλάχιστον μια πυρκαγιά συνέχιζε να μην έχει κατασβεστεί χθες. Νωρίτερα  η Διεθνής Αμνηστία τόνισε πως έχει «αποδείξεις για την παράνομη χρήση οβίδων λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ» στον νότιο Λίβανο μεταξύ της 10ης και της 16ης Οκτωβρίου.

Μια από τις επιθέσεις αυτές πρέπει να αποτελέσει «αντικείμενο έρευνας για έγκλημα πολέμου» καθώς επρόκειτο για επίθεση που έγινε «αδιακρίτως», στα τυφλά, και «τραυμάτισε τουλάχιστον εννιά άμαχους» στο χωριό Ντάιρα, αξίωσε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Στα μέσα Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε επίσης τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πως χρησιμοποίησαν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο την 11η και τη 12η Οκτωβρίου. «Διαψεύδουμε τις κατηγορίες αυτές», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο Μπάιντεν συμφωνεί με τον μονάρχη της Ιορδανίας να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια
Στο μέτωπο της διπλωματίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' επαναβεβαίωσαν χθες Τρίτη τη δέσμευσή τους να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δυο άνδρες επανέλαβαν επίσης ότι έχει σημασία η προστασία των αμάχων και ότι είναι «κρίσιμο» να εξασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποστούν βίαιο εκτοπισμό από τον θύλακα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η προεδρία των ΗΠΑ.

Στο Ισραήλ την Παρασκευή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Παρασκευή, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν θα περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί ξανά το Ισραήλ στις 12 Οκτωβρίου και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου είχε διαρκέσει σχεδόν οκτώ ώρες. Στο πλαίσιο εκείνης της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Παραιτήθηκε αξιωματούχος του ΟΗΕ - Καταγγέλλει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κρεγκ Μόκαμπερ, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του, εξαιτίας της «αδυναμίας» του ΟΗΕ να «σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28η Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.

Κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση»: «Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να ‘εγγυηθούν την τήρηση’ της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά» το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, «παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών» καθώς και «πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Το περιεχόμενο της επιστολής του ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μόκαμπερ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η γενοκτονία που παρακολουθούμε στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των δεκαετιών ατιμωρησίας του Ισραήλ, που του προσέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών», καθώς και «της απανθρωποποίησης του παλαιστινιακού λαού από τα δυτικά εταιρικά ΜΜΕ», ανέφερε προχθές μέσω X (πρώην Twitter).
Με πληροφορίες από Al Jazeera, Haaretz, Times of Israel, CNN, Guardian, Reuters, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Top