Ραγδαίες και καταιγιστικές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζουν και τους άλλους κομματικούς χώρους, αλλά ειδικά στο ΠΑΣΟΚ οι παρενέργειες είναι διάφορες και οι πονοκέφαλοι αρκετών κατηγοριών. Αυτές τις ημέρες λοιπόν στην Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα είναι αντιφατικό και μπερδεμένο σε σημαντικό βαθμό και σε περισσότερα του ενός μέτωπα…

Δεν είναι μάλιστα μόνο η αγωνία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Κουμουνδούρου μετά την κλιμάκωση του εμφυλίου και την απειλή της διάσπασης αλλά και το τι πρόκειται να συμβεί και στην …πλατεία Κοτζια. Ναι, ακριβώς η εσωτερική “συζήτηση” που εξελίσσεται έχει στο επίκεντρό της -ποιον άλλον- τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Αθήνας Χάρη Δούκα.

Σε λανθάνουσα μορφή το πρόβλημα εκδηλώθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες και ημέρες της εκλογής του κ. Δούκα, αρχικώς με την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε και τις αποστάσεις που φάνηκε να παίρνει από το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί πίστεψαν ότι αυτό ήταν κάτι παροδικό και στιγμιαίο, αποδιδόμενο στην αμηχανία και στην εύλογη ασυνεννοησία μετά τον μη αναμενόμενο εκλογικό θρίαμβο επί του κ. Μπακογιάννη.

Όμως τις ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το πρόβλημα έχει μεταφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο παρασκήνιο. Αν και η επικαιρότητα επισκιάζεται από το μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι μια νέα πληγή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αιμορραγησει μέσα στο ΠΑΣΟΚ.


Εκεί στην Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν η πρώτη διελκυστίνδα αφορά το πώς και με ποιους θα διοίκησει τον δήμο της πρωτεύουσας από τις αρχές του νέου έτους ο κ. Δούκας. Ήδη έχουν αρχίσει οι διαγκωνισμοί για τους νέους αντιδημάρχους που θα τον πλαισιώσουν.

Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη απαιτεί να έχει τον βασικό λόγο στην επιλογή των προσώπων, δηλαδή να μπουν στις καίριες θέσεις "δικά" τους απολύτως ελεγχόμενα στελέχη . Κι αυτό έχει σημασία γιατί το ψηφοδέλτιο του κ. Δούκα ήταν "πολύχρωμο". Μάλιστα λόγω της -απρόσμενης- εκλογικής νίκης βγήκαν και πρόσωπα από μικρές κινήσεις και συλλογικότητες που δεν το φαντάζονταν. Αυτοί όμως τώρα "ζητούν" να αξιοποιηθούν θεωρώντας ότι δικαιούνται μερίδιο από τα εκλογικά λάφυρα.

Στο ίδιο πλαίσιο ένα ερώτημα που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι αν στη διανομή των αξιωμάτων και των θέσεων θα συμπεριληφθεί και η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που είπα τον Κώστα Ζαχαριάδη συντάχθηκε με τον κ.  Δούκα και του επέτρεψε να κερδίσει με άνεση στο δεύτερο γύρο. Αυτό έχει και μία πολιτική σημασία διότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα θεωρήθηκε προανάκρουσμα για ευρύτερη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει ενδεχομένως και των ευρωεκλογών όπως ζητούν ορισμένοι και στα δύο κόμματα ενώ αντιτίθεται άλλοι.

Όπως και να έχει το πράγμα πάντως οι κακεντρεχείς λένε ότι ήδη μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μία ανταγωνιστική διάθεση κυρίως από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό επειδή φοβάται ότι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας μπορεί να μην αρκεστεί σε αυτή την εκλογική νίκη και να εκδηλώσεις στη συνέχεια και άλλες αρχηγικού τύπου φιλοδοξίες.
Ο ΚΟΡΙΟΣ
 
Top