Αντώνης Ραυτόπουλος
 
Σύντομα αλλάζουν οι διοικητές σε όλα τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Την ώρα που το ΕΣΥ αντιμετωπίζει δυσβάσταχτα προβλήματα αναφορικά με τη λειτουργικότητά του, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει τους διοικητές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και στις Υγειονομικές Περιφέρειες.


Το νομοσχέδιο για την επιλογή διοικήσεων στον δημόσιο τομέα παρουσίασε την Τρίτη η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Για τις διοικήσεις στον τομέα της Υγείας προβλέπονται τα εξής:Ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας και διαφορετική για έναν τοπικό φορέα. 

Προβλέπεται ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.
Ορίζονται πιο αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (πτυχίο ή/και κατά περίπτωση εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

Εισάγονται καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων), τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον δημόσιο τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του δημόσιου τομέα:Με ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό.

Με συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος υπουργείου.
Με αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.
Με ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα προβλήματα

Η επιτροπή που θα επιλέγει τους διοικητές των ΥΠΕ θα αποτελείται από ένα μέλος ΑΣΕΠ που θα είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής, έναν νομικό σύμβουλο του κράτους, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, έναν γενικό γραμματέα από την προεδρία της κυβέρνησης και έναν γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης. Αντίστοιχα για τους διοικητές νοσοκομείων η επιτροπή θα απαρτίζεται από ένα μέλος ΑΣΕΠ, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας και τον διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ.
 
Δηλαδή, οι περισσότεροι από τους παραπάνω είναι άνθρωποι της κυβέρνησης. Επομένως, το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η στελέχωση των διοικήσεων σε νοσοκομεία και ΥΠΕ με πολιτευτές της Ν.Δ., όπως ακριβώς είδαμε από το 2019 μέχρι και σήμερα.
 
Top