Για «κολοσσιαία αποτυχία» μιλούν αναλυτές στα ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Την αποτυχία του Ισραήλ να αποκρούσει την αιφνιδιαστική επίθεση που δέχτηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, επισημαίνει ο αναλυτής της εφημερίδας «Times of Israel», Ντέιν Χόροβιτς.

Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο. Ένα... μεγάλο μέρος του Ισραήλ ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου (ιερή αργία για τους Ισραηλινούς) από τους ήχους των επιθέσεων με ρουκέτες και τμήματα του νότιου Ισραήλ από τα αδιάκοπα πυρά.

50 χρόνια από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1973 το Ισραήλ δέχθηκε μια αιφνιδιαστική επίθεση από την Χαμάς με τον ανταποκριτή του BBC να μεταδίδει πως έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη έρευνα γιατί οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να προβλέψουν τη μαζική και καλά συντονισμένη επίθεση.

Ο αρθρογράφος της Jerusalem Post, Seth J. Frantzman, σημειώνει πως πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό γιατί συνδυάζει πυρά ρουκετών και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Το Aljazeera επιχειρεί να εξηγήσει γιατί οι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν σήμερα μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις κατά του Ισραήλ μεταφέροντας δηλώσεις του εκπροσώπου της Χαμάς, Khaled Qadomi, ότι η στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί απάντηση σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

«Αυτή η κατάσταση θα κινηθεί γρήγορα και είναι πιθανό να κλιμακωθεί. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί τώρα - όχι μόνο μέσα και γύρω από τη Γάζα - αλλά και τι θα συμβεί στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπου εδώ και μήνες παρατηρείται επανειλημμένη και εντεινόμενη βία μεταξύ παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και εποίκων» γράφει ο αναλυτής του BBC, Jeremy Bowen.
 
Top