Ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Τβερ της Μόσχας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δέκα επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Την είδηση μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία μεταξύ των οποίων και το ΒΒC.

Πηγή προσκείμενη στη Wagner επιβεβαιώνει τον θάνατο του επικεφαλής, Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Ο επικεφαλής της Ομάδας Wagner, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Σύμφωνα και με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ria Novosti, TASS και Interfax, που επικαλούνται τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rossaviatsia, το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν περιλαμβάνεται στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Ρωσικά Μέσα αναφέρουν πως ο Πριγκόζιν επέβαινε σε αεροπλάνο το οποίο ήταν δικό του. Μάλιστα το συγκεκριμένο αεροπλάνο τελούσε υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019. Στο αεροσκάφος τύπου Embraer Legacy 600, που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα, επέβαιναν επτά επιβάτες και τριμελές πλήρωμα.

H ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με τη σειρά της επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν βρισκόταν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα κοντά στη Μόσχα. Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της ανέφερε πώς: «ξεκίνησε η έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer που συνέβη απόψε στην περιοχή του Τβερ. Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών, το όνομα και το επώνυμο του Yevgeny Prigozhin περιλαμβάνονταν στη λίστα αυτή».

Ωστόσο νωρίτερα, όπως μεταδίδει το BBC, το συνδεδεμένο με την οργάνωση Wagner κανάλι στο Telegram Grey Zone ανέφερε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την αεράμυνα στην περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της Wagner προ εβδομάδων ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ανταρσίας κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τον Ιούνιο. Μόλις εχθές, δημοσιεύτηκε βίντεο στο οποίο ο Πριγκόζιν εικονιζόταν με ρούχα παραλλαγής και τουφέκι εφόδου στα χέρια. Το βίντεο τραβήχτηκε σε χώρα της Αφρικής, σύμφωνα με το κανάλι Grey Zone στην πλατφόρμα Telegram.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο από Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία δείχνουν την πτώση του αεροσκάφους. Στην παρακάτω φωτογραφία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φαίνεται το αεροσκάφος το οποίο έχει συντριβεί


O σημαντικότερος διοικητής της Wagner φέρεται να επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη χωρίς να επιζήσει κανείς. Και ο απόστρατος αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που συγκαταλεγόταν στους κυριότερους διοικητές της, ο Ντμίτρι Ούτκιν, πιστεύεται πως επέβαιναν στο ιδιωτικό τζετ που συνετρίβη χθες χωρίς επιζώντες, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η Ροσαβιάτια, που ανέφερε χθες βράδυ πως το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν συγκαταλεγόταν στον κατάλογο των επιβατών, κατόπιν, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των επτά επιβατών και των τριών μελών του πληρώματος του ιδιωτικού αεροσκάφους Embraer που συνετρίβη όχι μακριά από τη Μόσχα.

Ούτε η Ροσαβιάτια, ούτε οποιοσδήποτε Ρώσος αξιωματούχος έχουν επιβεβαιώσει ρητώς πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ντμίτρι Ούτκιν σκοτώθηκαν. Ωστόσο χρήστες της πλατφόρμας Telegram που έχουν σχέσεις με την εταιρεία μισθοφόρων ανέφεραν πως είναι νεκροί.

Ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Ντμίτρι Ούτκιν, 53 ετών, που φέρεται να είχε υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της GRU, κατά δημοσιεύματα ήταν θαυμαστής της ναζιστικής Γερμανίας και αποκαλούσε τον εαυτό του «Βάγκνερ» από το όνομα του συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Ποιος ήταν ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν
Ο Γιεβγκένι Βίκτοροβιτς Πριγκόζιν ήταν Ρώσος ολιγάρχης και στενός έμπιστος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήλεγχε ένα δίκτυο εταιρειών συμπεριλαμβανομένου της ομάδας Βάγκνερ, μιας ρωσικής ομάδας μισθοφόρων που υποστηρίζεται από το ρωσικό κράτος και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Αφρική, τη Συρία και την Ουκρανία και τρεις εταιρείες που κατηγορούνται για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και του 2018.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πριγκόζιν παραδέχτηκε περαιτέρω ότι είχε ιδρύσει την ομάδα Βάγκνερ ειδικά για να υποστηρίξει τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, τον Μάιο του 2014. Ήταν και γωνστός ως «σεφ του Πούτιν» επειδή παρείχε τροφοδοσία μέσω των εταιρειών του στο Κρεμλίνο.

Τον Ιούνιο του 2023 οδήγησε τα στρατεύματά του σε μια σύντομη ανταρσία, αφού κατέλαβαν τον έλεγχο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ-ον-Ντον και κινήθηκαν προς τη Μόσχα, με δεδηλωμένο στόχο την απομάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας.

Οι εντάσεις μεταξύ του μισθοφορικού στρατού και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βγήκαν στην επιφάνεια με τον Πριγκόζιν να κατηγορεί δημοσίως τον Σοϊγκού και τον στρατηγό Γκερασίμοφ για προδοσία.

Ωστόσο, σταμάτησε την προέλαση μετά από διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο, στις οποίες μεσολάβησε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας, οι κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν αποσύρθηκαν και του προτάθηκε να μετακομίσει στη Λευκορωσία. Έκτοτε έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ, αν και ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες έλεγε ότι βρισκόταν σε μια αφρικανική χώρα.

Όπως αναφέρει ο Guardian η μακροχρόνια διαμάχη του Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό και η ένοπλη εξέγερση της οποίας ηγήθηκε τον Ιούνιο θα έδιναν άφθονο κίνητρο στο ρωσικό κράτος για εκδίκηση.
 
Top