Αν και αυξάνονται διαρκώς τα πιεστικά αιτήματα υπέρ ενός εκσυγχρονισμού της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς συντάσσεται με όσους υποστηρίζουν τα σχέδια για επιστροφή της Γερμανίας στην παράδοση των περιορισμένων δημοσίων δαπανών.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται ο κ. Σολτς, ενέκρινε στις αρχές του μήνα ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για το 2024 που προβλέπει περιορισμό του καθαρού δανεισμού του γερμανικού κράτους στα χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και πριν από την πανδημία. Η στροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία στοχεύει στο να επιστρέψει η Γερμανία στο όριο χρέους που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά έχει ανασταλεί επί τρία συναπτά έτη εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Είμαστε και πάλι στην πορεία μας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, τόνισε χθες ο Γερμανός καγκελάριος μιλώντας στο Βερολίνο, στο πλαίσιο καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του καλοκαιριού.
Η στροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία στοχεύει στο να επιστρέψει η Γερμανία στο όριο χρέους.
Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Γερμανία αντιμετωπίζει σειρά σοβαρότατων προκλήσεων. Το ενεργειακό της σύστημα δεν είναι κατάλληλο για να στηρίξει τις βιομηχανίες της προσφέροντάς τους επαρκή και οικονομικά προσιτή καθαρή ενέργεια. Στο μεταξύ, το εργατικό δυναμικό της γερνάει και δημιουργεί ανάγκες και αιτήματα για κοινωνικές δαπάνες, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις της αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού που αυξάνονται διαρκώς. Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να επενδύσει σε υλικές και ψηφιακές υποδομές, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Ο κ. Σολτς έχει υποστεί πιέσεις για να δεσμευθεί πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της νέας εποχής στην εξωτερική πολιτική, όπως στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Παράλληλα, όμως, ανακύπτουν εσωτερικά ζητήματα, όπως η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος θέρμανσης των κατοικιών που έχει προκαλέσει δημόσιες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και έχει απογοητεύσει πολλούς ψηφοφόρους. Και ο προϋπολογισμός της χώρας για το επόμενο έτος συμπιέζει τις δαπάνες σε όλα τα υπουργεία και σε όλα τα κλιμάκια της κυβέρνησης, με μόνη εξαίρεση τον τομέα της άμυνας. Στη διάρκεια της ευρύτατης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες έθιξε θέματα όπως την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία και τη στήριξη που παρέχει η χώρα στην Ουκρανία. Ο Γερμανός καγκελάριος δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει να τηρεί τους στόχους του ΝΑΤΟ διαθέτοντας το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.α