Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση του δήµου όσον αφορά την χρηματική αποζημίωση των ΜΑΠ για το έτος 2022 (Μέσα ατομικής προστασίας) να αφήσει για ανεξήγητο λόγο εκτός .


Εργαζόµενες χαμηλόμισθες που καλύπτουν πάγιες και διαρκεἰς ανάγκες µε ελάχιστα χρήµατα χωρίς δικαίωµα για υπερωρίες!!!! 

Εργαζόµενες που καλούνται µέσα σε τρεις ώρες να προσπαθήσουν να καθαρίσουν σχολεία πολλών τετραγωνικών οι ὀποιες πολλές φορές μετακινούνται απὀ σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν συναδέλφους µε άδειες ασθενείας!!! 


Εργαζόµενες που έχουν ενημερωθεί για τα καθήκοντα τους και τις υποχρεώσεις τους οι οποίες καθημερινά αυξάνονται ανάλογα µε τις ανάγκες της εργασίας αλλά ποτέ δεν ενημερώνονται για τα δικαιώµατα τους όπως αρμόζει σε κάθε εργαζόμενο!!! 


Σύμφωνα µε το ΦΕΚ του άρθρου 529 εξοπλισμός είναι υποχρέωση του κάθε εργοδότη (στη προκειμένη περίπτωση του δήµου Σαλαμίνας)να δίνεται σε όλους τους εργαζόµενους ανεξαρτήτως συµβάσεως και κατηγορίας!!! Ο εξοπλισμός χωρίζετε σε πέντε οµάδες. Οµάδα α. Γυαλιά ηλίου Ομάδα β. Γάντια Οµάδα γ. Προστατευτική ενδυμασία Ομάδα δ. Υποδήματα άρβυλα, γαλοτζες Οµάδα ε. Γάλα µε συγκεκριµένα χαρακτηριστικά 


Σύμφωνα λοιπὀν µε το άρθρο 60Ο ν.4735 2020 ΦΕΚ Α197/12/102020 Απόφαση του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥΤΑ ΜΑΠ ΧΩΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΈΤΟΥΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ. 


Αναλυτικότερα προς ενηµέρωση για προηγούμενες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι ως τώρα απὀ µεριάς των σχολικών καθαριστριών είναι οι εξής, Στις 24/02/2023 εκπρόσωποι των εργαζομένων παραβρέθηκαν µε το σωματείο τους ζητώντας απὀ το δηµοτικὀ συμβούλιο τα εξής, Να στηρίξει τις χαμηλόµισθες σχολικές Καθαρίστριες τρίωρες και εξάωρες ζητώντας εγγράφως απὀ το υπουργείο εσωτερικών την μετατροπή των συµβάσεων τους διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.Το σημαντικότερο ὠστόσο είναι η αντιμετώπιση των εργαζομένων απὀ συγκεκριµένα πολιτικά πρόσωπα που προσπάθησαν να μειώσουν µε ειρωνικά σχόλια αλλά και να κατεβάσουν τόσο το επίπεδο της συζήτησης όσο και τις ίδιες τις εργαζόµενες. 


Να σημειωθεί ότι τόσο για το έτος 2022 όσο και για προηγούμενες χρονιές οι τρίωρες σχολικές Καθαρίστριες δεν είχαν λάβει τα ΜΑΠ γιατί πολλές δεν γνώριζαν καν τι δικαιούνται για το λόγο πολύ απλά κάνεις δεν τους εἰχε ενημερώσει όπως ο δήμος υποχρεούται να κάνει. 


το γραφείο προσωπικού του δήµου όπως ενημέρωσε τις συναδέλφους στη λίστα των ονομάτων που έδωσε για τους δικαιούχους δικαίως είχε συμπεριλάβει και τα ονόματα των τρἰωρων σχολικών καθαριστριών.

 Δυστυχώς όµως το σωματείο των μονίμων υπαλλήλων του δήµου µε δική του απόφαση εξαίρεσε τα ονόματα. Για πρὠτη φορά λοιπὀν συγκεκριμένοι εργαζόµενοι του δήµου χωρίς λόγο και αιτία µένουν εκτός λίστας αποζημίωσης!!! Για πρώτη φορά γίνεται επιλογἡ των ονομάτων απὀ λίστα αφαιρώντας µόνο τους τρίωρους συμβασιούχους χωρίς τεκμηριωμένες απαντήσεις!!!Για πρὠτη φορά......Όλα για πρώτη φορά!!! 


Οι σχολικές Καθαρίστριες θα διεκδικήσουν κάθε νόμιμο δικαίωµα όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώµατα τους και θα κινηθούν νοµικά παντός υπευθύνου ὡστε να αποδοθεί δικαιοσύνη!!! 


Του Γιώργου Κρανιδιώτη απὀ τη fb ομάδα Salamis newsit

 
Top