Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Δραπετσώνας (ΕΝΕΕΓΥΛ) Δραπετσώνας αδυνατεί να εγγράψει μαθητές στην Α' Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2023 - 2024, λόγω έλλειψης αιθουσών, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά, τονίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν οδηγήσει σε ασφυξία το Ειδικό Σχολείο.

Απαιτεί την άμεση εξεύρεση χώρου, που θα στεγάσει οριστικά το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας και καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να συντονίσουν αγωνιστικά τις ενέργειές τους, ώστε να εγγραφούν κανονικά οι μαθητές στην Α' Γυμνασίου του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Δραπετσώνας (ΕΝΕΕΓΥΛ) συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ Κερατσινίου, σε κτήριο που κατασκευάστηκε και λειτουργεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα). Δηλαδή, το κτήριο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο πληρώνει ένα μεγάλο μηνιαίο μίσθωμα για τη χρήση του.

Εδώ και χρόνια, παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χώρου-αιθουσών, καθώς τα δύο σχολεία αναπτύσσονται. Ιδιαίτερο, όμως, πρόβλημα έλλειψης αιθουσών αντιμετωπίζει το ΕΝΕΕΓΥΛ, το οποίο κυριολεκτικά ασφυκτιά.

Σημειώνουμε ότι στον Πειραιά λειτουργούν δύο ΕΝΕΕΓΥΛ, 1 στον Πειραιά και 1 στη Δραπετσώνα. Τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλη η αύξηση του μαθητικού δυναμικού σε αυτά (οι ανάγκες στην Ειδική Αγωγή και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το Φάσμα του Αυτισμού, αυξάνονται ραγδαία). Σημειώνουμε, επίσης, ότι η απόφαση για τη στέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας στο συγκεκριμένο σχολείο ήταν προσωρινή, καθώς το κτήριο δεν είναι κατάλληλο για τη φιλοξενία μαθητών με ειδικά εκπαιδευτικά προβλήματα. Ωστόσο, 7 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την εξεύρεση χώρου για την οριστική στέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πίεση των εκπαιδευτικών του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας και της ίδιας της Διευθύντριας, πραγματοποιήθηκαν διάφορες παρεμβάσεις, βρίσκονταν λύσεις, εντός του κτηρίου. Ωστόσο, έφτασε ο κόμπος στο χτένι! Ως αποτέλεσμα, το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας αδυνατεί πλέον να εγγράψει μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά! Δηλαδή, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις από γονείς μαθητών που διαθέτουν γνωμάτευση από το ΚΕΔΑΣΥ για φοίτηση σε Ειδικό Σχολείο, αυτές παραπέμπονται από το σχολείο στη ΔΙΔΕ Πειραιά (τέτοια οδηγία έχει δώσει η ίδια η ΔΙΔΕ Πειραιά) λόγω έλλειψης χώρου.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί κυριολεκτικά ντροπή. Είναι ενδεικτική της γύμνιας που επικρατεί στη σχολική στέγη, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης-υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, της μετατροπής του ΟΣΚ σε ΚΤΥΠ ΑΕ, της ανυπαρξίας σχεδίου για τη συντήρηση και ανέγερση νέων σχολικών μονάδων.

Η ΔΙΔΕ Πειραιά είναι πλήρως ενημερωμένη, εδώ και καιρό, για το ζήτημα. Ωστόσο, αντί να μεριμνήσει για την ουσιαστική και εύρυθμη λειτουργία του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας, την εγγραφή των μαθητών και τη δημιουργία τμήματος στην Α' Γυμνασίου, παραμένει άγνωστο τι τελικά πράττει σχετικά με τις οικογένειες των παιδιών που απευθύνονται στο ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας και αδυνατούν να εγγραφούν. Και αυτό με δεδομένο ότι και το άλλο ΕΝΕΕΓΥΛ, αυτό του Πειραιά, καλείται να διαχειριστεί εξίσου πολλά αιτήματα, ενώ αντιμετωπίζει (και αυτό το σχολείο) πρόβλημα χώρου, καθώς συστεγάζεται με το 2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά "Η Άνοιξη" και το 10ο ΓΕΛ Πειραιά!

Σημειώνουμε ότι η απόσταση των δύο αυτών σχολείων είναι μεγάλη και η επιβάρυνση των μαθητών από την ενδεχόμενη μετακίνησή τους σημαντική. Το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας εξυπηρετούσε, κύρια, τις περιοχές της Σαλαμίνας, του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Το ΕΝΕΕΓΥΛ Πειραιά στεγάζεται στην Παλιά Κοκκινιά!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει για μία ακόμα φορά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τη σχολική στέγη στον Πειραιά. Καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να συντονίσουμε αγωνιστικά τις ενέργειές μας, ώστε να εγγραφούν κανονικά οι μαθητές στην Α' Γυμνασίου του ΕΝΕΕΓΥΛ  Δραπετσώνας». 


 
Top