Πόσο μπροστά ήταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου. Μιλά για τη Δεξιά του Μητσοτάκη, την απλή αναλογική και το προσκλητήριο στον (τότε) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ για δημοκρατική συμπαράταξη. Οι αναλογίες με το σήμερα και τον πολιτικό συμβολισμό ταιριάζουν, δίνοντας «απάντηση» σε όσα δηλώνει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.


Στη συνέντευξη, λοιπόν, αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεσμεύεται για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. «Μάλιστα θα ήθελα για πρώτη φορά απόψε, να κάνω μια επίσημη πρόσκληση: Αμέσως μετά τις εκλογές, συνάντηση κορυφής μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τη διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος μακράς πνοής. Αυτή την πρόσκληση την κάνω τώρα», λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου και προσθέτει:

«Γιατί τη θέλουμε την απλή αναλογική, θέτετε το ερώτημα; Γιατί πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα απαιτείται μια ευρύτατη συναίνεση αλλά σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Αυτό το ονομάζουμε δημοκρατική συμπαράταξη, αλλά τον βλέπουμε να επεκτείνεται και να καλύπτει και τον χώρο που σήμερα εκπροσωπείται στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ», όπως σημειώνει ο Ανδρέας Παπανδρέου.
 

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για τη Δεξιά του Μητσοτάκη

«Προς τι η αναλογική, αν ένα κόμμα όπως ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεν συμπράττει. Γιατί υποτίθεται ότι η απλή αναλογική γίνεται για να μην υπάρξει αυτοδυναμία ή να υπάρξει αυτοδυναμία μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις - λαϊκού ρεύματος τεράστιου - αλλά ο στόχος της αναλογικής είναι πράγματι οι συμμαχικές κυβερνήσεις. Προς τι η αναλογική όταν η Αριστερά έρχεται να κάνει έναν μονομέτωπο αγώνα συνεργαζόμενη με τη Δεξιά. Και ποια Δεξιά; Τη Δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και ρωτάει κανείς σήμερα, όταν βγαίνουν και λένε οι εκπρόσωποι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τη Δεξιά μετεκλογικά, ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά, ερωτώ: Προς τι η αναλογική; Εάν δεν θέλουν αυτοδυναμίες, όπως διακηρύσσει η ηγεσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, και επομένως γι' αυτό θέλουν την αναλογική, τότε γιατί τι θέλουμε την αναλογική; Για να είμαστε κάπου στο περιθώριο ή για να συνεργαστούμε με κάποιους με βάση προγράμματα και όχι προσωπικές αντιθέσεις, με προσωπικές πικρίες είτε υπονομεύσεις κύρους. Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση», υπογραμμίζει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο που ανήρτησε ο Γιάννης Μαντζουράνης, τι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για την απλή αναλογική και τι λέει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 
Top