Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
 


Μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις στην Ελλάδα είναι τα οικονομικά των δυο κομμάτων που κυριάρχησαν στη μεταπολιτευτική σκηνή-εναλλασσόμενα στην κυβέρνηση ως το 2015, με ενδιάμεσες περιόδους συγκυβέρνησης.


Τα χρέη τους μόνο στις τράπεζες πλησιάζουν αθροιστικά στα 700 εκατ. ευρώ- και τους εξασφαλίζουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Με τα στοιχεία των αρχών του 2022 η ΝΔ οφείλει382 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 362. Και διαρκώς αυξάνονται- χωρίς προοπτική αποπληρωμής τους στον αιώνα τον άπαντα..

Σε μια κανονική χώρα με σεβασμό στους νόμους και στην κοινωνία, η Δικαιοσύνη θα είναι παρέμβει από χρόνια. Και ίσως ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις εκλογές- με τόσα χρέη στις τράπεζες και με τόσες κομπίνες για να αποφύγουν την πλήρωσή τους.


Όταν –επειδή χρησιμοποιεί ένα εθνικό σύμβολο των Ελλήνων στο λογότυπό του-το ασήμαντο κόμμα του Μπογδάνου δεν μπορεί να μετέχει στις εκλογές - γιατί μπορούν τα κόμματα του Μητσοτάκη και του Ανδρουλάκη, όταν ως λογότυπο έχουν ότι είναι μπαταχτσήδες σε βάρος των Ελλήνων ;

Εμπαίζουν τους πολίτες όταν διεκδικούν τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας , όταν τα δικά τους οικονομικά μένουν στο σκοτάδι. Συγκαλύπτουν τις παλιές ανομίες τους και τις επαναλαμβάνουν σε συνέργεια με τραπεζικούς παράγοντες που δέχονται όμως ως εγγύηση …αέρα!. Δηλαδή τις μελλοντικές κρατικές επιδοτήσεις.


Και οι τράπεζες και οι επικεφαλής των δύο κομμάτων γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποπληρωθούνε τα δάνεια. Κατά περιόδους τα δυο κόμματα χρησιμοποιούν, από κοινού, τη Βουλή για να αμνηστεύσουν τους υπευθύνους που έβαλαν τις υπογραφές τους σε αυτές τις συναλλαγές που είναι η επιτομή του σκανδάλου.

Όπως είναι σκάνδαλο ότι δεν δίνουν ποτέ λογαριασμό σε κανέναν για τη διαχείριση του δημοσίου και του τραπεζικού χρήματος που απομυζούν επί δεκαετίες .

Πχ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τα χρέη της ΝΔ κατά …30% και ουδείς τον ελέγχει- ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε τα κομματικά όργανα. Ως δικαιολογία επικαλείται τους …τόκους, σαν να μην ισχύουν και για τους άλλους δανειολήπτες… Στον επόμενο θα αφήσει « μαύρη τρύπα» μεγαλύτερη από τα 7 δις δρχ. , που άφησε ο πατέρας του στον Έβερτ.


Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει την εξαπάτηση των αρχών με το ΑΦΜ και τη χρήση …δυο επωνυμιών – ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ. Μια πρακτική που θα είχε στείλει ήδη στη φυλακή όποιον πολίτη το έκανε.

Το ίδιο κόμμα βαρύνεται και με την απόκρυψη του αποτελέσματος του ελέγχου που έγινε για πρώτη και μοναδική φορά σε κόμμα. Όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέλαβε την ηγεσία ζήτησε- όπως είχε δικαίωμα και έπρεπε να κάνουν όλοι οι νέοι αρχηγοί- διαχειριστικό έλεγχο, για την περίοδο του Γ. Παπανδρέου.

Πέντε έγκυρες εταιρίες, λέγεται ότι, βρήκαν εκτεταμένη κακοδιαχείριση στο κομματικό ταμείο. Αλλά τα πορίσματα έχουν εξαφανιστεί έκτοτε. Μετά από εσωκομματική διαπραγμάτευση, μεταξύ Βενιζέλου -Παπανδρέου, σαν να επρόκειτο για τις περιουσίες τους .


Ούτε ο Βενιζέλος, ούτε η Γεννηματά ούτε ο Ανδρουλάκης τα έστειλαν ποτέ στη Δικαιοσύνη. Ούτε δεν ενημέρωσαν με κανένα τρόπο τα αρμόδια κομματικά όργανα.
Μαύρο χρήμα σε μαύρα ταμεία

Και τα δυο κόμματα έχουν τέσσερις πηγές εσόδων: τις συνδρομές των μελών, την κρατική επιχορήγηση, τον τραπεζικό δανεισμό και τις χορηγίες από οικονομικούς παράγοντες.

Σε ότι αφορά τις οι συνδρομές των μελών είναι πλέον ελάχιστες. Για το χρήμα από ιδιώτες υπάρχει πλήρης συσκότιση. Παρ ότι κατά καιρούς ρέουν πακτωλοί και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ- ενδεχομένως και σε άλλα κόμματα.

Πολλά ακούγονται , λίγα έχουν αποκαλυφθεί. Πχ η παλιά υπόθεση με την εξωχώρια Mayo, στην οποία συσσώρευσε άγνωστα ποσά από εφοπλιστές ο πατέρας Μητσοτάκης. Και τα λεφτά που έστειλε ο Χριστοφοράκος στο ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, για τα οποία υπήρξαν απίστευτες μεθοδεύσεις, ώστε να μην δώσει εξηγήσεις.

Η κρατική επιδότηση και τα δάνεια θέτουν στις ηγεσίες των δυο κομμάτων, από τη δεκαετία του 1980, τεράστια ποσά τα οποία χρησιμοποιούν κατά βούληση. Από αδιαφανείς προεκλογικές δαπάνες, μέχρι υψηλές αμοιβές σε στελέχη -πέρα από το προσωπικό των κεντρικών κομματικών γραφείων. Μέχρι …γυμναστήριο έστησε ένας κομματικός αρχηγός.

Οι τράπεζες που χορηγούν τα δάνεια είναι υπόλογες όχι μόνο γιατί δεν φροντίζουν να τα πάρουν πίσω, αλλά και γιατί δέχονται εγγυήσεις που δεν υπάρχουν, αλλά..προβλέπονται για το μέλλον. Με υποθέσεις για το εκλογικό ποσοστό που θα φέρει αντίστοιχη κρατική επιχορήγηση- της οποίας ένα μέρος είναι… ακατάσχετο.

Όσα πορίσματα συντάχθηκαν από εξεταστικές επιτροπές της Βουλής , εξαφανίσθηκαν παρ ότι είχαν διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς. Και η ΤτΕ δια του Γ. Στουρνάρα, έσπευσε να μιλήσει για «απόρρητο» και να προβάλει ως …ελαφρυντικό ότι τα κομματικά χρέη είναι μικρό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων! Πόσο μικρότερο από τα χρέη οποιουδήποτε πολίτη;

Η Δικαιοσύνη, παρ ότι έχει καλέσει κατά καιρούς τραπεζικούς παράγοντες για το κακούργημα της απιστίας, περιπλέκει τα πράγματα σε νομοθετικούς κυκεώνες, με τη συνδρομή και τη Βουλής και ουδείς απολογείται . Και όλα κρύβονται πίσω από μπαλαμούτια για «ρυθμίσεις»- που δεν οδηγήσουν ποτέ σε αποπληρωμή.

Σ' αυτές τις εκλογές, ένα από τα θέματα που θέτει η αντιπολίτευση είναι τα κόκκινα δάνεια- που ξεσπιτώνουν εργαζομένους, που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Κυρίως λόγω της αδυναμίας που τους προκάλεσε ε η χρεοκοπία που προκάλεσαν στη χώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά ο Μητσοτάκης και ο Ανδρουλάκης, είναι οι μόνοι δανειολήπτες στη χώρα που δεν απολογούνται- και ζητούν και την ψήφο αυτών που πληρώσουν τελικά τα δάνεια των κομμάτων τους. Ελλάς το μεγαλείο σου…
 
Top