Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα "Παραπολιτικά", ανέφερε πως «στο Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία θα πάμε μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας για τις θέσεις της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά, επανέλαβε πως δεν κάνει εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα. Δήλωσε πως ότι στο Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία η κυβέρνηση θα πάει μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως όπως και να έχει, υποστήριξε πως δεν πρέπει οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι εχθρικές.

Τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων με την Τουρκία, σχολιάζει σε ανάρτησή του ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε ανάρτησή του στο twitter σημειώνει μεταξύ άλλων: «Γιατί συνεχίζει να αναφέρεται σε προσφυγή στη Χάγη για τις "θαλάσσιες ζώνες", όρο που συμπεριλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα, και όχι, όπως είναι η εθνική γραμμή από το 1976, για τις "θαλάσσιες ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ζώνες", δηλαδή για ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα;»
Ολόκληρη η ανάρτηση:
Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στα Παραπολιτικά:
Γιατί συνεχίζει να αναφέρεται σε προσφυγή στη Χάγη για τις "θαλάσσιες ζώνες", όρο που συμπεριλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα, και όχι, όπως είναι η εθνική γραμμή από το 1976, για τις "θαλάσσιες ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ζώνες", δηλαδή για ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα;
Εξίσου σημαντικό: με ποια στρατηγική θα φέρει την Τουρκία, που δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στρατηγική, στο τραπέζι του διαλόγου και της διεθνούς νομιμότητας;
Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για κάτι τέτοιο, με την ένταξη των προϋποθέσεων και της ατζέντας μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
 
Top