Η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές κάλπες ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει. Εκλογές όμως έρχονται και σε έξι πανεπιστήμια για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών και Συμβουλίων Διοίκησης των οποίων η θητεία λήγει τους επόμενους μήνες ενώ μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές προκηρύξεις. Έτσι μαζί με τις έντονες παρασκηνιακές διεργασίες γύρω από τα πρόσωπα έχει ξεκινήσει και η άτυπη προεκλογική (τους) περίοδος.
Ωστόσο δεν λείπουν οι πονοκέφαλοι και από αυτήν την εκλογική διαδικασία με την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως (με τον γνωστό εμμονικό χαρακτήρα) να προσθέτει προβλήματα όπως της προσάπτεται αντί να τα επιλύει. Προβλήματα που έχουν σχέση με τα κενά του δικού της νόμου, γνωστού και ως “νόμου Κεραμέως”, όσον αφορά το σύστημα των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων Διοίκησης. Έχουν εντοπιστεί λοιπόν περιπτώσεις που λόγω ισοψηφίας των εσωτερικών μελών για την επιλογή των εξωτερικών προκύπτει αδιέξοδο όπως επίσης δεν υπάρχει απάντηση για το τι συμβαίνει εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την ανάδειξή τους.
Η υπουργός, που προφανώς έχει ρίξει τώρα το μεγαλύτερο βάρος της στην ψηφοθηρία και στον “ακήρυκτο πόλεμο” με τον Άδωνι Γεωργιάδη για την δεύτερη θέση τον βόρειο τομέα της Αθήνας , αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική ρύθμιση όπως της ζήτησαν και οι πρυτάνεις στην πρόσφατη σύνοδό τους. “Βρείτε λύση μόνοι σας!” απαντά η υπουργός την ώρα που ο πονοκέφαλος μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη καθώς το ίδιο φαινόμενο με τις ισοψηφίες είναι πιθανό να επαναληφθεί και στις επικείμενες "πρυτανικές εκλογές" των έξι Πανεπιστημίων οι διαδικασίες των οποίων ξεκινούν από τον άλλο μήνα.
Οι κακές γλώσσες λένε πάντως ότι αν η κ. Κεραμέως προχωρούσε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, θα βρισκόταν προ της ανάγκης να λύσει κι ένα άλλο πρόβλημα. Δηλαδή; Να συμπεριλάβει και μερικά ...“ασυμβίβαστα” για τις πρυτανικές εκλογές προκειμένου να μην μπορεί να επεκταθεί η (τόσο γνώριμη στην πολιτική μας ζωή) οικογενειοκρατία και στην διοίκηση των Πανεπιστημίων. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Ήδη σε ένα από τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα ακούγεται μετ' επιτάσεως ότι τον νυν πρύτανη ετοιμάζεται να τον “διαδεχθεί” (μέσω των εκλογών) η ...σύζυγός του που είναι και αυτή βεβαίως πανεπιστημιακός.
Και καθώς όπως είπαμε έχουμε μπει (γενικώς και ειδικώς) σε προεκλογική περίοδο, στο πανεπιστημιακό εστιατόριο λαμβάνει πολύ τακτικά χώρα και από μία “δεξίωση” για τους καθηγητές ώστε να προσφέρουν την υποστήριξή τους. Οι ίδιοι κακεντρεχείς λένε ακόμη ότι μέχρι και το πρυτανικό αυτοκίνητο με τον σοφέρ χρησιμοποιείται για τα “προεκλογικά ραντεβού”. Αλλά είπαμε, όταν ο νεποτισμός και ο βυζαντινισμός κυριαρχούν στην πολιτική ζωή, η ...πανεπιστημιακή θα αποτελέσει εξαίρεση;
Ο Κοριός